⚓ На пазар във Варна - тема 81 ⚓

• 29 068
  • 725
  •   3
Отговори
# 720
Подкрепям наблюденията на _re_ge.
 Добре, че вече синът е с обикновени стъкла. Като малък беше с призматични и няма да казвам колко излизаха очилата му. Аз бях с голям минусов диоптър и държат да имат изтъняване. ММ е с голям астегматизъм и стъклата му са поръчкови и се оскъпяват от този факт. Няма да смятам сумата дадена за очила през годините, но кредитната карта в направих заради това. Как да кажа като имам заплата ще направя очилата?

Между другото докторката държеше призматичните очила да се правят от оптичка, която работеше в оптика "Алфа".

# 721
  • In transit
И аз съм с Хоя, среден клас, не са мръднали, но последните ги правих преди 2 години. _re_ge, ти ме караш да се замислям. Между другото сещам се, че като правих моите, в една оптика на Цар Освободител, не ѝ помня името вече, до Немския магазин близо, ми взеха доста пари. Два месеца по-късно в една малка и забутана оптика, докато търсих един разтвор за очи, за сина ми, видях, че предлагат Хоя и попитах за цената...ами доста по-прилична беше за същите стъкла.

# 722
Аз и за рамките за очила, мога да напиша също цял роман. И те следват линията на стъклата. Все по-лесно повреждащи се, некачествени, неремонтнопригодни.

2012 правим в оптика Леонардо на щерката очила. Стъклата са Есилор. Заради специфичния й очен статус няма как да е евтино, но е поносимо. След 5 години яко носене в гимназията, тези очила й омръзнаха и си направи нови. А старите, до миналата година ползва като върши някаква домакинска работа. Накрая се счупи рамката, но след толкова години е нормално материалът да е "остарял". Та съм си отбелязала наум аз, че марковите рамки са стабилни и поминалата година правим на синковеца също маркова рамка но стъклата за Хоя. Оставям настрана че покритието на скъпата хоя се свали на люспи на втората година, но след 2 г носене се поврежда и  дръжката. Ако беше някаква класическа рамка , то дръжката можеше да се смени и очилата да се "спасят". Но се оказа, че на тези маркови рамки, дръжките в пантичките се слагали по някакъв специален начин под налягане и смяната на счупена дружка с друга подходяща, е напълно невъзможно. При напълно здрави очила и здрава пантичка. Що да  сменяш само дръжки, като  можеш да смениш очилата с нови. Това много ми напомни непригодността за ремонт на съвременните технически изделия. Явно се разпространява и в тази област на услугите.  
Така, като общо излиза, че  ако не се прецакат стъклата, ще се прецакат рамките, което увеличава вероятността от "авария" двойно. И  което и от двете да аварира  е направено така,  че да се наложи да се сменят  очилата изцяло.

Отново подчертавам че ние носим очилата през цялото време докато сме будни, диоптрите са много силни, астигматизма добавя още към цената на стъклата , но ние не се учим сега да носим очила, носим с години, имаме утвърден модел на ползване. Не може преди 10 - 20 години да носиш един очила докато ти омръзнат. А сега още не можеш да им свикнеш и вече са се "счупили"

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 18:30 от _re_ge

# 723
_re_ge имаше един оптик, който все ми предлагаше рамки, където могат да се ремонтират. Това във времето в което момчето ми играеше футбол, караше скейтборд, а и нямахме идея колко ще си пази очилата. Между другото очила/рамки, стъкла/ не е чупил. Пази си ги като аксесоар. И пак този оптик в един момент ми даде идеята да гледам най-малкия размер мъжки рамки като по-бюджетни, отколкото най-големия размер детски.

# 724
Доктор Панкова. В МЦ Марешки, Младост. Аз съм изключително доволна. Излекува ми тежко възпаление на двете очи, ходих на три прегледа по каса, консултира ме за подходящи лещи и ме насочи за лазерна корекция (засега последното няма да стане, но с останалото се справи страхотно).

Към медицинския комплекс ли е или частна практика?

# 725
Не ползвам нищо върху очилата, но пръски от ацетон, кореселин, етер повреждат стъклата.
Отдавна качеството на рамките е под всякаква критика. Там където рамката е зад ушите от потта лятото направи може да се разруши ако човек има проблеми с изпотяването. Покритията на съвременните рамки са някаква гума или боя и след няколко месеца вече почват да се рушат защото са некачествени.
По едно време имаше титаниеви рамки - чист титан. Леки и здрави. Пропуснах тогава да взема и съжалявам още. Не се влияят нито от химикали, пот, козметика,слънце....
В момента всяка марка си прави собствени модели панти и рамки и няма оправия. Помня,че имах очила, от най-евтините метални рамки ( около 60 лева) на които имаше възможност да се регулира силата на пантата. Сега такива няма и ако рамките са по-лесно след носене през деня почва главоболие.
Очилата са ми болна тема, особено че ползвам различни за четене, работа и ежедневно носене.

Общи условия

Активация на акаунт