Студенти в Нидерландия - 27

• 47 475
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
След около 4 часа, ще посрещнем големия след почти една година, през която не се е прибирал. Брат му, ще се прибере на 14.12. Ще ни се напълни къщата😊.
Нямах търпение да чакам баща му да го вземе от летището и тръгнах с него, ще направим един пазар в ИКЕА и ще го вземем.

Кацна, забравил си е някаква безценна батерия в самолета, сега се разправя с бг еър.Миналата Коледа си забрави куфара на летището в Амстердам, сега батерията, много, много е разсеян.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 14:31 от охлювчетоо

# 361
  • София
След около 4 часа, ще посрещнем големия след почти една година, през която не се е прибирал. Брат му, ще се прибере на 14.12. Ще ни се напълни къщата😊.
Нямах търпение да чакам баща му да го вземе от летището и тръгнах с него, ще направим един пазар в ИКЕА и ще го вземем.

Кацна, забравил си е някаква безценна батерия в самолета, сега се разправя с бг еър.Миналата Коледа си забрави куфара на летището в Амстердам, сега батерията, много, много е разсеян.

Как издържате толкова време разделени? Пожелавам ви прекрасни дни заедно!

# 362
Издържахме:), тази година покрай брат му, не усетих кога мина времето а и той за разлика от друг път звънеше почти всеки ден.Кучето /едно лудо хъски/  обаче днес откачи като го видя, скачане, целувки, накрая батко му го прегърна за да се успокои малко.

# 363
  • Габрово
Един странен въпрос - има ли тук някой, който по време на бакалавърското си учене в академичен университет се е впуснал да кандидатства за стаж в някоя компания (по-скоро по собствено желание, а не като задължителен елемент от програмата, както е в приложните унита)? Наясно съм, че за приложните това е задължителна част от обучението и даже е сложно да се открие подходящ стаж. Но възможно ли е изобщо да се кандидатства за стаж към някоя компания, ако си от академичен университет? И възможно ли е това да се съчетае със заетостта в университета?

# 364
  • София
3te..ki, едната дъщеря е в подобна ситуация.
В Тилбургския университет има опция - или стаж 6 м., или си учиш 2 квартила в университета. За "по-престижно" се счита да си намериш стаж, защото е ред в CV-то, а и децата предпочитат, защото се счита за работа и ползват благините на ДУО. Заплащането е мизерно от 0 до 500 Е за 8-часов работен ден, 5 дни в седмицата (за децата, за които аз зная), но като се сложат сумите от ДУО си е една прилична сума. Голям зор беше да си намери стаж.
Натоварено й е, защото прави и проект, свързан с работата и наученото в стажа, който ще й донесе кредитите, които би получила от изпитите през тези 2 квартила. Много я харесаха в настоящата фирма, та си удължи стажа с още 6 м. до края юни 2026, като вече ще го съчетава и с писане на бакалавърската теза. Е, тогава вече ще й е още по-натоварено. Поне се спазари да е на 4 -дневна работна седмица уж за същата заплата, ама да видим. Когато има ангажименти в университета, си ги пише в календара и от фирмата се съобразяват, но и тя не злоупотребява.
Записа и нидерландски B1, че да й е още по-готино, но пък сега им е времето да учат и трупат опит.

Edit
: То и другата всъщност е така, ама там всичко е pro bono и не е точно стаж. В ТУ Делфт имат 2 квартила т. нар. minor (нещо като допълнителна или под специалност) към момента с не толкова голямо натоварване, защото учат "икономически тъпотии, дето трябва да се зубрят" Sunglasses, та другата щерка бачка като шаси инженер в направата на състезателен пистов мотор. Екипът се събира 2 пъти седмично след лекции, а всеки ходи отделно, когато може да си бачка по неговата част. Не е платен стаж, но пак е въпрос на престиж, защото е нещо като dream team. Даже писаха статия за тях:
https://www.inholland.nl/nieuws/waar-lef-techniek-en-duurzaamhei … WSlWBSmEuYw_fQLPw
Скрит текст:
На последната снимка едната е тя - на мама гарджето. Hug

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 13:32 от bibi

# 365
Още едно питане от мен , дали някой има информация за свободна квартира или стая в Хага , за която може да се възползваме от помощите за наем .

# 366
  • София
Здравейте, има ли някой в Грьонинген ссъс собствен транспорт. Дъщеря ми трябва да си превози разни едрогабаритни материали за дипломния проект - разглобена рамка за килим, разни стари мебели. Ще и трябва за няколко часа и ще си плати необходимите разходи. Или ако знаете кой отдава под наем бусове, ванове и подобни?

# 367
Здравейте, сигурно съм поредната... Изчетох назад ,отпред ,но ужасът ми е пълен и страха голям. Сина ми иска Делфт и Айндховен евентуално , но в къщи се говори само за Делфт. В специалност с допълнителен изпит е ,та как успяват тия деца ( родители) да намерят квартира ,като колко повече чета толкова повече се отчайвам ,че пролетта е късно ?!

# 368
Спокойно, всички в темата сме намерили и вие ще намерите. Освен това специалностите с изпит ги приемат по- рано, така че ще имате възможност да търсите по-дълго време.  В Айндховен направиха две големи общежития миналата година, които поеха доста студенти. Направете си регистрация във Vestide.nl и в room.nl , колкото по-рано, толкова по-добре.

# 369
  • София
Здравейте, работещата ми дъщеря получи очакваните суми за помощ за наем и за помощ (връщане) на здравната застраховка за 2026. Сумите не се различават от тези за 2025 или, ако се различават, то е с някакви центове.

# 370
  • София
А за помощта за здравната застраховка тя подаде ли данни колко ще е новата премия? Моята не го е направила и се чуди дали трябва въобще да го прави.

# 371
  • София
А за помощта за здравната застраховка тя подаде ли данни колко ще е новата премия? Моята не го е направила и се чуди дали трябва въобще да го прави.
Нищо не е подавала и за двете. В писмото пише, че на www.toeslagen.nl в раздел My allowances може да се провери как са изчислени сумите и дали са използвани коректните данни. Данните за приходите й са приблизителни, като леко са ги увеличили, защото се очаквало леко увеличение на заплатите. Предполагам, че ако здравната застраховка скочи, може да им се напише писмо, но по-скоро ми се чини, че имат данните предварително.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 15:14 от bibi

# 372
Здравейте, има ли някой желаещ за споделяне на апартамент в Ротердам или Хага? Това обаче означава, че няма да можете да ползвате помощи за квартира. Моята девойка ще учи в Хага, но в Ротердам също може да живее, ако е близо до гарата или Блаак.

# 373
Здравейте, с вълнение, притеснение и гордост се присъединявам към тази прекрасна и безкрайно полезна тема. Днес разбрахме, че синът ми е приет в университета в Грьонинген. До момента изчетох няколко теми и продължавам да следя и чета, като се надявам да ми давате кураж и полезни съвети. Хем съм щастлива, хем ми се плаче, много смесени емоции, навярно ви е познато и на вас.

# 374
Здравейте, с вълнение, притеснение и гордост се присъединявам към тази прекрасна и безкрайно полезна тема. Днес разбрахме, че синът ми е приет в университета в Грьонинген. До момента изчетох няколко теми и продължавам да следя и чета, като се надявам да ми давате кураж и полезни съвети. Хем съм щастлива, хем ми се плаче, много смесени емоции, навярно ви е познато и на вас.
Поздравления! Не плачи. Светът е малък и лесно се пътува.
Имам две деца-едното живее и работи в България, а другото учи в Холандия.
Колкото и невероятно да звучи, холандчето го виждам по-често.

Общи условия

Активация на акаунт