Студенти в Нидерландия - 27

• 41 157
  • 647
  •   2
Отговори
# 525
  • София
В Айндховен градския транспорт работи. Влаковете, които използва сина ми също. Стигнал е до квартирата, но каза, че по улиците има ледена покривка от поне 2-3 см. 🤔 Предполагам по тротоарите е този лед, защото не си го представям иначе.

# 526
  • Габрово
Сутрешния полет от Белград до Амстердам , който беше в 6.40 мисля ,е отложен за 15 часа.... Голямо кибичене ще падне...

Ужас... той почти ще съвпадне със следобедния полет, в който пък трябва да е синът ми... И миналата година беше приключение прибирането, но тази година сякаш се очертава да е още по-тегаво

# 527
Да, ще си отвисят и на това летище - пак. На идване - 20.12.2025 г. летеше през Белград, пак имаше закъснение, изтърваха полета от Белград за София. Отново беше инфарктно.
И искам да изкажа благодарностите си на един (анонимен за мен) татко, който на 20.12.2025 г. се е грабнал от Плевен до Белград да прибере щерка си и докара до София и нашата щерка. На линия сме, ако се наложи нещо в или около София.
Та, в ретроспекция - 3 пъти минаваме по тази дестинация - единият път загубен куфар, който се намери на следващия ден и сега двупосочно - всеки път проблеми със Сръбските авиолинии.

А, така и не успяхме да я чекираме онлайн за днешния полет. Отиде на летището по-рано, там са й отказали първоначално да я чекират с аргумента, че не е била на полета Белград-София (20.12.2025г.). Та тя не е била на полета поради тяхното закъснение!!! Каква аргументация само!!! Какъв здрав разум!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 12:41 от mst

# 528
  • София
За много години и от мен. Здрава, благодатна и вдъхновяваща да е!!!
Като гледам, моята щерка лети заедно с децата на jabanka и bibi през Белград. Току-що са им казали, че полетът им от Белград до Амстердам се отменя за 15.00 часа. Дано поне тогава всичко да е наред.
Честно казано, повече не бих причинила този маршрут на семейството си.

И аз ужасно съжалявам, че избрах този маршрут - идеята ми беше до последно да си остане в нас, но явно не е била добра...От 3 часа сутринта е на летището в София, ако изобщо излетят в 15.00 от Белград, ще е цяло чудо. Дано се приберат до довечера, че има и още около три часа с влак от Амстердам.

# 529
  • София
Сутрешния полет от Белград до Амстердам , който беше в 6.40 мисля ,е отложен за 15 часа.... Голямо кибичене ще падне...
И аз имам същото инфо от щерката.
Първо полетът от Белград за София не е пристигнал в 23 ч. вчера, а днес сутринта. Излетяха вместо в 5  около 7.20. Из щяха да излитат от Белград в 10.30, чекираха и ръчни багажи на гейта, защото нямало място в кабината и хоп сега за 15 ч. AngryКаквото-такова. Казах й снощи да си сложи бельо, пижама и четка и паста в раницата, но силно се надявам да не й се наложи да ги ползва. Казах й да си събира касовите бележки за каквото си е купувала да ги клеймнем после, но тя ми каза, че са им дали вода, сандвич и бисквити. Доколкото я познавам ще употреби само водата.
По повод маршрута - никога не знаеш какво ще стане. Оня ден бяха БГ еър с 5 часа закъснение, а и не е ясно на какво се дължи - изпуснати слотове в Белград, лоши условия в Белград, лоши условия в Амс, липса на слотове в Амс и т.н. Много са причините.
stella1977, да не те обезкуражавам, но май не плащат травел продукт със задна дата. Поне това отговориха на моята щерка, когато пусна документи за първи път в DUO. Казаха й, че има срокове, които те спазват, а това, че тя 12 седмици не може да си ползва травел продукта не е техен проблем. Нямало механизъм да й изплатят направените разходи със задна дата.

# 530
Така е за травъл продукта, но мисля го одобряват по-бързо от другите неща.

# 531
  • Габрово
И аз имам същото инфо от щерката.
Първо полетът от Белград за София не е пристигнал в 23 ч. вчера, а днес сутринта. Излетяха вместо в 5  около 7.20. Из щяха да излитат от Белград в 10.30, чекираха и ръчни багажи на гейта, защото нямало място в кабината и хоп сега за 15 ч. AngryКаквото-такова. Казах й снощи да си сложи бельо, пижама и четка и паста в раницата, но силно се надявам да не й се наложи да ги ползва. Казах й да си събира касовите бележки за каквото си е купувала да ги клеймнем после, но тя ми каза, че са им дали вода, сандвич и бисквити. Доколкото я познавам ще употреби само водата.
По повод маршрута - никога не знаеш какво ще стане. Оня ден бяха БГ еър с 5 часа закъснение, а и не е ясно на какво се дължи - изпуснати слотове в Белград, лоши условия в Белград, лоши условия в Амс, липса на слотове в Амс и т.н. Много са причините.
stella1977, да не те обезкуражавам, но май не плащат травел продукт със задна дата. Поне това отговориха на моята щерка, когато пусна документи за първи път в DUO. Казаха й, че има срокове, които те спазват, а това, че тя 12 седмици не може да си ползва травел продукта не е техен проблем. Нямало механизъм да й изплатят направените разходи със задна дата.

Определено не плащат за травел със задна дата... а тази година от DUO много се омотаха... На сина ми чак декември му изпратиха становище какво и колко отпускат... Обаче пък за късмет му се получи одобрение за помощ за наем Simple Smile И сега в новото самостоятелно студио ще му е по-евтино, в сравнение със старата стая от общежитието с общи кухня, баня и WC. Добре че настоявах да търси студио и да се мести, въпреки по-високия наем... В крайна сметка добре се получиха нещата...

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 12:16 от 3te...ki

# 532
  • София
Здравейте и за много години!

Имам питане за субсидията за наема,която от 2026 е с нова граница.
За 1ви път подава и през сайта пусна заявление. Има изчислени някакви над 4000 евро на година, което ми се струва невероятно да е истина.
Имам няколко чуденки:
1. Заявил е да се изплаща на сметката в Revolut,  но е получил писмо от общината, че не могат да свържат тази сметка с него и да прати документ, който удостоверява,че тази сметка е негова. Някой правил ли е това с Revolut ? Става ли с ДСК или трябва холандска сметка?
2. Той се притеснява ,че тези пари да не трябва да се връщат някой ден. Аз четох тук и в нета, че не трябва?
3. Какви документи да подготвим за тази субсидия?
4. За документи за доход и депозити ,ако поискат, само неговите или и на семейството се дават? Няма информация за момента от тях какво ще се поиска,  но аз да се подготвя.

Благодаря!

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 06:14 от Сойка

# 533
  • София
За субсидията за наема - да, пращат колко ще е цялата сума за предстоящата година. Разделете я на 12 - толкова ще получава всеки месец.
За сметката - моята си откри холандска още в началото и по нея й ги плащат. Студентски пакет е, няма такси.
Доходи на родителите не ги интересуват, а само на студента. Сега е дадена субсидия на база прогнозен доход за 2025г., а в началото на следващата година трябва да се влезе в сайта и да декларира реален доход за изминалата година. Тогава преизчисляват субсидията на база реален доход и обикновено потвърждават същата сума.
Не сме пращали фишове до момента, за да доказваме дохода - сигурно го виждат сами.

# 534
  • София
Update: Сърбите са казали, че полетът е отложен заради "bad weather conditions in Ams". За капак вече и в Белград вали. Да видим... Стискаме палци.

# 535
  • София
За субсидията за наема - да, пращат колко ще е цялата сума за предстоящата година. Разделете я на 12 - толкова ще получава всеки месец.
За сметката - моята си откри холандска още в началото и по нея й ги плащат. Студентски пакет е, няма такси.
Доходи на родителите не ги интересуват, а само на студента. Сега е дадена субсидия на база прогнозен доход за 2025г., а в началото на следващата година трябва да се влезе в сайта и да декларира реален доход за изминалата година. Тогава преизчисляват субсидията на база реален доход и обикновено потвърждават същата сума.
Не сме пращали фишове до момента, за да доказваме дохода - сигурно го виждат сами.
Под доход се има предвид от заплата или парите,които ние му даваме също се декларират?

# 536
Нали няма право на травъл продукт ако не работи? Как да подаде три месеца по-рано, като договорът изтича?

# 537
Под доход се има предвид от заплата или парите,които ние му даваме също се декларират?
Доход - двустранно изгодна сделка, получаваш пари, като даваш нещо измеримо и за него може да се сключи договор - за заплатата е труд, при наем е имот/актив.

В общия случай пари от родители НЕ са доход, а подарък. Ако се включват, това изрично се изписва в изискванията. Например при ДУО искат общ доход на родителите. 
Нали няма право на травъл продукт ако не работи? Как да подаде три месеца по-рано, като договорът изтича?
Предполагам, че подаваш молбата на риск. Ако не сключиш договор, тогава я оттегляш.
Още повече, че много субсидии се отпускат на прогнозни суми. Мисля, че има възможност ако си надвзел пари, след това да ги върнеш доброволно. Ако бъркам, кажете.

# 538
Update: Сърбите са казали, че полетът е отложен заради "bad weather conditions in Ams". За капак вече и в Белград вали. Да видим... Стискаме палци.
И моята дъщеря излетя за Амстердам в 10.20 със 3.5 часа закъснение и не са кацнали в Амстердам а в Брюксел.Държат ги в самолета вече час и не знаят ще излитат ли или ще ги свалят на летището
там където са кацнали.

# 539
  • София
Сойка, само за доход от работата става въпрос.
Стела, казвам какво съм научила от темата тук и как е постъпила дъщеря ми. Нека твоята студентка се обади на DUO и да помоли да дадат приоритет за разглеждане на нейните документи, защото травъл продуктът й е много спешен. Да обясни ситуацията. Моята така се примоли заради грантовете по Еразъм и й влязоха в положение - след 2 дена получи решение.

Общи условия

Активация на акаунт