Име Витомир

• 1 395
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
Харесва ми.
Името е старинно и защитно...
От "витати" - обитавам, пребивавам.
И е пожелание - да обитава в мир...
И има по-старо значение - велик, славен.
Според книгата "Имената на българите" -
Н. Иванова...

# 16
  • София
На славянски мир е свят, а не голям (може би световен като размер). По-вероятно завоевател на света, щом идва от витяз, а витяз реално идва от викинг.

За мен е важно какво значение носи едно име.

# 17
На мен ми харесва. Само Вито също.✌🏻

# 18
Не бих го избрала за своето дете, но пък не е лошо, а и значението е хубаво.

# 19
Приемам го нормално. И аз бях чела, че означава „световен оратор" – от думите „вития" – оратор; и „мир" – свят.

А може да означава и „който живее на света" – едната част от името латинска, а другата – славянска.

Бих предложила Витали/й. Означава „жизнен".

Успех!

# 20
  • Down south
Виотмир и Виталий звучат някак заедно и звучно.
Ето идея за бъдещ сестра/брат.
Има ли име Виталия?
Звучи, като Наталия.

# 21
По -добре да бъде само Вито. Може и с  двойно име Вито Антонио, защото е кратко, но ще се ползва в ежедневието само първото.

# 22
Има Виталина - име на християнска светица: https://azbyka.ru/otechnik/Zhitija_svjatykh/izbrannye-zhitija-sv … -prosijavshih/314.

# 23
Според мен хич не е лошо, не разбирам негативните реакции. Истинско име си е, не е измислено, не е банално. Не може всички да са Георги и Виктор

# 24
  • Down south
Според мен хич не е лошо, не разбирам негативните реакции.
И защо.
Темата е конкретна и всеки отделя от времето си, за отговари, според собствените си възпрития и предпочитания.

# 25
  • София
Не са негативни реакции, а споделяне на лично мнение. Явно не се харесва на много хора. Не е нужно името да е банално, но е добре да се възприема от околните, защото детето ще живее цял живот с него.
Нали уж идеята на тези теми е да си кажем откровено мнението, а не просто да охкаме и ахкаме, подкрепяйки.

# 26
  • Банско
Интересно име. Харесва ми. Звучи ми силно, славянско и мъжествено.

# 27
И аз веднага се сетих за пример - Витомир Саръиванов, а като значение, началото на името го свързвам с живот, жизненост, а не с виене и извиване. Завършекът на -мир е по-ясен и няма нужда да го коментирам. Така че значението си е супер, много по-хубаво от някои модерни имена.
Тези, които определяте името като "спънато", какво имате предвид? За мен изобщо не е такова, защото аз тази характеристика я разбирам като спънки при произнасянето. А тук се редуват съгласна-гласна и т.н., благозвучно е и се произнася съвсем свободно. Кое му е спънатото? Или имате предвид, че го намирате за сглобено от разнородни части с неясен общ смисъл? Ама той смисълът не винаги е ясен за всички от пръв прочит (по принцип).
С умалителното Вито сме свикнали и го приемаме нормално покрай познато дете - той е Виторио обаче.

# 28
  • Пловдив
Цитат
Тези, които определяте името като "спънато", какво имате предвид?
За мен - някак като явно съшито от два отделни корена. Същото като за всичките новоизлети комбинации от нещо си и -мир/-слав.
Може би защото е непривично. Иначе звуците не са лошо съчетани сами по себе си, а и се свиква.

# 29
  • София
На мен имената с В като първа буква не ми допадат. В някои страни отива към Ф, както и при някои говорни проблеми.
И също това за сглобяването. Не харесвам комбинираните имена, завършващи на МИР.
Неясното значение също.

Общи условия

Активация на акаунт