Име Витомир

• 1 892
  • 49
  •   1
Отговори
Бях пуснала наскоро тема с други имена, но напоследък това ми се върти все в главата. Интересно ми е как се възприема от другите хора. Ще се радвам да прочета мненията ви както за пълното име, така и за галеното Вито.

# 1
  • София
Само за Витомир Саръиванов се сещам с това име.
Не ми допада. Има нещо спънато и негативно за мен в името, защото така и не схващам какво  го вие/извива този мир или пък се има предвид засуканият свят по Куркински.

# 2
Не ми харесва и на мен това име, не му разбирам смисъла. Хайде, Радослав - радва се на слава, Борислав, Светослав - все има смисъл.
Бих предложила Добромир, ако ще завършва с -мир.

# 3
  • Пловдив
И на мен ми звучи спънато, ама със съчетанието със Саръиванов така съм свикнала, че направо ми се вижда благозвучно там. Така че щом ви харесва...

# 4
  • на последния етаж
Не ми харесва.

# 5
О, не. 😬
Не ми харесва изобщо.

# 6
Не ми харесва и на мен това име, не му разбирам смисъла. Хайде, Радослав - радва се на слава, Борислав, Светослав - все има смисъл.
Бих предложила Добромир, ако ще завършва с -мир.
Радослав означава прославя радостта или слави се с това, че е радостен (не се сещам за по-добре звучащ "превод", но смисълът е в тази насока), но определено не е "радва се на слава".

# 7
Бях пуснала наскоро тема с други имена, но напоследък това ми се върти все в главата. Интересно ми е как се възприема от другите хора. Ще се радвам да прочета мненията ви както за пълното име, така и за галеното Вито.
Как пък точно за това име се сетихте!? На мен лично не ми допада. А като гледам и на останалите също.

# 8
Общо взето ми прилича на западнославянско, но се е срещало подобно название в България.

# 9
  • Down south
Странно име, не ми харесва.
Хората, които съм познавала/познавам с имена с мир - Красимир, Бранимира, Владимир и пр. са наричани с името бе, "мир" Вашето има вероятност да стане висящото  Вито, освен ако не живеете в Италия.

ПП Вече нищо не може да ме изненада. Наша позната си кръсти дъщерята Уинфред, на галено Уини.
Името и е любимо, така се казва и кучето им.

# 10
И на мен не ми харесва. Нямам нищо против имената свършващи на мир, но това специално ми е много спънато.

# 11
Моля ви, за доброто на детето, изберете някое друго, например Станимир. Като някой чуе Витомир, ще го гледат странно.

# 12
Ако ще е на галено Вито, нека е Виктор. Витомир е странна комбинация.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 18:22 от metal.vixen

# 13
И на мен ми звучи спънато, имам пусната тема за име на момче, мъжът ми е италианец, предложиха Вито и също веднага го свързах с Корлеоне. Ако тази асоциация не ви спира, нека е само Вито, идва от латински и значи “живот, жизнен”. Вариант е и да изберете друго име с -мир или например Живко.
Историята за дъщерята и кучето, кръстени с любимото име… 😳

# 14
Какво значи това име? Завит мир? Извит мир? Вито Корлеоне носи мир? Или единият дядо е Вито, другият е Миро и ще оставят и двамата апартаменти?
Значи, че съм го прочела и ми е харесало звученето. А и не мисля,че абсолютно всяко име има някакъв буквален смисъл и значение. Няма нужда чак толкова остро да си изразявате мнението, че чак и за дядовци с апартаменти да говорим🙂
Това намерих за значението на името. На мен си ми звучи съвсем приемливо, особено на фона на масата чуждестранни и измислени имена, които са на мода в момента, но май съм единствената в темата.
Цитат
От славянски - “световен оратор“. Старинно име, чиято първа част е сродна с Витез - победител, юнак, а втората е значела "свят", после преосмислена на мир.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 12:41 от Tessaria

Общи условия

Активация на акаунт