СПКЯ - дали направо инвитро?

• 156
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, на 37 години съм, с СПКЯ диагностициран от 21 годишна. Без медикаменти ми идва цикъла веднъж в годината и нямам редовна (ако изобщо) овулация. Досега са ме "лекували" само с противозачатъчни и диане 35, след това няколко години имах хормонална спирала. Вече правим опити за бебе, направих си всички хормонални изследвания + инсулин. Пия мио инозитол и меглюкон и дуфастон от 16 до 26 ден. Нямам доказана ИР, но според ендокринолога просто не можем да я хванем с теста и 75% от жените с ПКЯ са и с някаква форма на ИР, затова ми изписа меглюкон, от който се чувствам чудесно. Нямам наднормено тегло, храня се добре и спортувам. Посетих 3ма доктори, в момента (от 3 месеца) ходя на фоликуметрия при една докторка на която имам доверие. Всеки месец нещо става - или имам задържан фоликул или нямам доминантен фоликул или докторката я няма в точния ден или имам киста и досега вече 7 месеца не сме успели да направим стимулация с летрозол. Междувременно за тези 7 месеца съм имала две спонтанни овулации, които завършиха с химични бременности. И двата пъти прогестеронът ми беше страшно нисък и въпреки, че пих дуфастон приключиха много бързо.  Много се колебая дали направо да не пристъпим към инвитро, защото се притеснявам, че химичните бременности показват, че имам дефектни яйцеклетки и е по-добре да си спестя мъките и да тестваме ембрионите за генетични дефекти. А и 7 месеца да не може да се започне стимулация на овулацията, значи процесът ще се проточи във времето докато се постигне една овулация, което не ми е основния проблем, а и след това задържането. От друга страна инвитрото е много инвазивна и скъпа процедура, и едва ли ще ни финансират от ЦАР заради поликистозни яйчници. Но така както вървят нещата, докато направим 4 - 5 стимулации ще съм вече на 38 и всички доктори ще започнат да ми крещят, че нямам време и така или иначе да предлагат инвитро. Има ли хора с повече опит и как е протекло при вас?

# 1
Прогестеронът е доста ключов за успешна бременност. Дуфастон не е най-доброто, което може да ви предложат. Защо не се обърнете към репродуктивен специалист? Може да опитате и с инсеминация, преди да пристъпите към инвитро. Мъжът също да си направи спермограма.

# 2
Прогестеронът е доста ключов за успешна бременност. Дуфастон не е най-доброто, което може да ви предложат. Защо не се обърнете към репродуктивен специалист? Може да опитате и с инсеминация, преди да пристъпите към инвитро. Мъжът също да си направи спермограма.

Здравейте,

Ходя в new life те май се водят репродуктивни специалисти. Отидох и на мнение при един доктор в Селена, но не се върнах при него. Мъжът ми си направи спермограма и е ок - лекарката не предлага инсеминация.

# 3
  • Sofia
Да, но ако имате 4 неуспешни инсеминации можете да кандидатствате за финансиране от ЦАР.

Странно, че не Ви предлагат инсеминации. То вярно и че не всеки АГ тръгва в тази посока. Аз бях на 39г. и със СПКЯ и една от репродуктивните АГ ми предложи именно да започваме с инсеминациите.  Честно не знам една инсеминация колко би увеличила шанса за забременяване при СПКЯ, но поне ще се трупат инсеминациите за евентуално инвитро.

Общи условия

Активация на акаунт