СПКЯ - дали направо инвитро?

• 663
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, на 37 години съм, с СПКЯ диагностициран от 21 годишна. Без медикаменти ми идва цикъла веднъж в годината и нямам редовна (ако изобщо) овулация. Досега са ме "лекували" само с противозачатъчни и диане 35, след това няколко години имах хормонална спирала. Вече правим опити за бебе, направих си всички хормонални изследвания + инсулин. Пия мио инозитол и меглюкон и дуфастон от 16 до 26 ден. Нямам доказана ИР, но според ендокринолога просто не можем да я хванем с теста и 75% от жените с ПКЯ са и с някаква форма на ИР, затова ми изписа меглюкон, от който се чувствам чудесно. Нямам наднормено тегло, храня се добре и спортувам. Посетих 3ма доктори, в момента (от 3 месеца) ходя на фоликуметрия при една докторка на която имам доверие. Всеки месец нещо става - или имам задържан фоликул или нямам доминантен фоликул или докторката я няма в точния ден или имам киста и досега вече 7 месеца не сме успели да направим стимулация с летрозол. Междувременно за тези 7 месеца съм имала две спонтанни овулации, които завършиха с химични бременности. И двата пъти прогестеронът ми беше страшно нисък и въпреки, че пих дуфастон приключиха много бързо.  Много се колебая дали направо да не пристъпим към инвитро, защото се притеснявам, че химичните бременности показват, че имам дефектни яйцеклетки и е по-добре да си спестя мъките и да тестваме ембрионите за генетични дефекти. А и 7 месеца да не може да се започне стимулация на овулацията, значи процесът ще се проточи във времето докато се постигне една овулация, което не ми е основния проблем, а и след това задържането. От друга страна инвитрото е много инвазивна и скъпа процедура, и едва ли ще ни финансират от ЦАР заради поликистозни яйчници. Но така както вървят нещата, докато направим 4 - 5 стимулации ще съм вече на 38 и всички доктори ще започнат да ми крещят, че нямам време и така или иначе да предлагат инвитро. Има ли хора с повече опит и как е протекло при вас?

# 1
Прогестеронът е доста ключов за успешна бременност. Дуфастон не е най-доброто, което може да ви предложат. Защо не се обърнете към репродуктивен специалист? Може да опитате и с инсеминация, преди да пристъпите към инвитро. Мъжът също да си направи спермограма.

# 2
Прогестеронът е доста ключов за успешна бременност. Дуфастон не е най-доброто, което може да ви предложат. Защо не се обърнете към репродуктивен специалист? Може да опитате и с инсеминация, преди да пристъпите към инвитро. Мъжът също да си направи спермограма.

Здравейте,

Ходя в new life те май се водят репродуктивни специалисти. Отидох и на мнение при един доктор в Селена, но не се върнах при него. Мъжът ми си направи спермограма и е ок - лекарката не предлага инсеминация.

# 3
  • Sofia
Да, но ако имате 4 неуспешни инсеминации можете да кандидатствате за финансиране от ЦАР.

Странно, че не Ви предлагат инсеминации. То вярно и че не всеки АГ тръгва в тази посока. Аз бях на 39г. и със СПКЯ и една от репродуктивните АГ ми предложи именно да започваме с инсеминациите.  Честно не знам една инсеминация колко би увеличила шанса за забременяване при СПКЯ, но поне ще се трупат инсеминациите за евентуално инвитро.

# 4
  • Варна
Да, но ако имате 4 неуспешни инсеминации можете да кандидатствате за финансиране от ЦАР.

Странно, че не Ви предлагат инсеминации. То вярно и че не всеки АГ тръгва в тази посока. Аз бях на 39г. и със СПКЯ и една от репродуктивните АГ ми предложи именно да започваме с инсеминациите.  Честно не знам една инсеминация колко би увеличила шанса за забременяване при СПКЯ, но поне ще се трупат инсеминациите за евентуално инвитро.
То няма и логика да ѝ предлагат инсеминации при липсваща овулация.
Аз също съм със СПКЯ, в по-лека степен (цикъл около 40-50 дни). Поради друг фактор се наложи инвитро и опитите със спонтанна овулация при мен не сработиха, както и тази с летрозола. Някаква друга подготовка ми направиха преди успешния трансфер (вярно се забравя лошото, не помня какво точно правихме 😆).
Но така или иначе вашата овулация няма да сработи, поради което няма и смисъл от инсеминации. Ще дадете пари за едно инвитро, докато направите 4-5 неуспешни, че да кандидатствате по фонда.
Лошото при този синдром е, че дори лека стимулация на яйчниците генерира много фоликули, от там ако не се внимава - тежки усложнения (два пъти съм лежала в болница заради усложнения след инвитро). Затова потърсете добър специалист! Според мен правилно сте се насочили

# 5
  • София
Не е ли малко рано да се пие дуфастон от 16ти ден при СПКЯ си мисля…
Той се прие след настъпила овулация, а тя (ако я има изобщо при СПКЯ) е винаги по-късно.
Това е едното, което ми идва на ум.
Другото е въпросната ИР - казвате теста, обременяване с глюкоза ли правихте? Как бяха резултатите? Това е именно, което скапва яйцеклетките много често при СПКЯ. Може да сте в топ форма и пак да имате ИР.

По принцип, ако се разровите и прочетете различни теории, за СПКЯ се счита, че се причинява от два основни вида проблеми: или ИР, или от надбъбречната жлеза. Вижте при вас кое би могло да е и действайте натам. Трябва ви да откриете първопричината за синдрома, той е реално симптоми като следствие на нещо.

И две спонтанни, макар и биохимични, за 7 месеца хич не са малко, само да вкарате яйцеклетките в ред и да контролирате прогестерона от ранна бременност и ще станат нещата Wink
Да не забравяме, че за здрава двойка без проблеми е нормално да се забременее до 6 месеца веднъж…

ПП пиша от гледна точка на жена със СПКЯ, дълго четене, консултиране и тревоги преди да взема реални мерки. Сега имам едно дете, очаквам второ и три други бременности преди второто…всички в рамките на 4 години. СПКЯ не е толкова страшно, горе главата.

# 6

То няма и логика да ѝ предлагат инсеминации при липсваща овулация.
Аз също съм със СПКЯ, в по-лека степен (цикъл около 40-50 дни). Поради друг фактор се наложи инвитро и опитите със спонтанна овулация при мен не сработиха, както и тази с летрозола. Някаква друга подготовка ми направиха преди успешния трансфер (вярно се забравя лошото, не помня какво точно правихме 😆).
Но така или иначе вашата овулация няма да сработи, поради което няма и смисъл от инсеминации. Ще дадете пари за едно инвитро, докато направите 4-5 неуспешни, че да кандидатствате по фонда.
Лошото при този синдром е, че дори лека стимулация на яйчниците генерира много фоликули, от там ако не се внимава - тежки усложнения (два пъти съм лежала в болница заради усложнения след инвитро). Затова потърсете добър специалист! Според мен правилно сте се насочили

И аз мисля, че няма смисъл да ми предлагат инсеминации, тъй като проблемът е в липсата на овулация през повечето време, а когато имам овулация спермата си среща яйцето без проблем. Докторката отхвърли този вариант засега, не ме кара да давам излишни пари.

# 7
Здравейте. Диагностицираха ме преди месец със СПКЯ. На 20 години съм.  Идва ми редовно всеки месец. Имам въпрос. Защо винаги изписват противозачатъчни? Помагат ли с нещо изобщо?

# 8
Здравейте. Диагностицираха ме преди месец със СПКЯ. На 20 години съм.  Идва ми редовно всеки месец. Имам въпрос. Защо винаги изписват противозачатъчни? Помагат ли с нещо изобщо?

Здравейте, това не е по темата, но много от нас са били във вашето състояние. СПКЯ е комплексно хронично състояние, което не се "лекува", а се управляват симптомите. Няма конкретно лекарство, което да ни излекува и вече да нямаме СПКЯ. Докторите не само в България, но и по света не  разбират много добре СПКЯ и евентуално може да се загрижат ако поискате да имате деца, но дотогава предписват нещо, което да управлява симптомите. Не е грешка от тяхна страна да ви предложат противозачатъчни защото 1. те регулират цикъла 2. карат стената на матката да се изчиства всеки месец, което предпазва от образуване на полипи. 3. яйчниците се изчистват от кисти. 4. намаляват нивата на мъжките хормони. 5. действат положително ако имате акне или проблеми с теглото. Всичко това не е лечение, но е контролиране на симптомите.

Ако един гинеколог ви е диагностицирал със СПКЯ моят съвет е да отидете при друг гинеколог за второ мнение, да си направите хормонални изследвания на полови хормони, щитовидна жлеза и т.н. НО най-важното е да отидете  на ендокринолог. Трябва да си направите и тест за инсулинова резистентност. Със СПКЯ много момичета имат наднормено тегло или окосмяване и болки и какво ли не, което не се повлиява от диети. Но с помощ за управление на хормоните и инсулина имате шанс да живеете чудесен живот и да си управлявате симптомите успешно.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 22:23 от vipera

# 9
  • Sofia
Противозачатъчните не са лечение. Те спират дейността на яйчниците и заради това няма да се образуват кистички докато ги пиете, акнето ще изчезне и т.н. Именно по този начин помагат при опити за забременяване - изчистват яйчниците, рестартират хормоните един вид, което позволява по-лесно забременяване.
Но в момента, в който ги спрете, кистичките пак ще започнат да се появяват и да се трупат. Тоест, ако целта Ви не е веднага забременяване, е малко безмислено.

Отделно противозачатъчните не са бонбонки, а хормони. Те могат да бъдат опасни за някои хора. Съветвам Ви преди да решите да ги приемате, да се изследвате за вродена тромбофилия (най-вече за Фактор 5 Лайден и Фактор 2 Протромбин). Ако не сте се изследвали, няма как да знаете дали сте носител или не. Реално доста хора са носители на някаква мутация в някой ген, не е нещо рядко срещано. Защото ако имате тромбофилия, противозачатъчните стават вече противопоказни и не е редно да ги пиете примерно заради акне. Рискът в този случай надскача в пъти "ползата".

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 11:58 от Brin de muguet

# 10
  • София
Включвам се, за да споделя малко опит.
Аз съм на 34, със СПКЯ от 17-годишна. Изпила съм една торба противозачатъчни и съм минала през ръцете на много абсурдни АГ-та. В един момент (когато много други заболявания се натрупаха и ми преля чашата) спрях всички подобни препарати. И лека полека много неща се подобриха - кожата ми (с Диане 35 и Хлое ставах като тинейджър - сериозни пъпки и проблеми) , цикълът ми си остана нередовен, но влезе в някакъв ритъм.
Забременях 2 пъти спонтанно, имам син на 5г от едната бременност (първата приключи в 8 г.с). Борим се за второ дете от 4 години, но не се получава. Всички хормони са в норма, идеални даже, запазен резерв. Спермограма перфектна. Но овулация просто нямам. След раждането яйчниците ми 'заспаха'.
Реших, че нямам за кога да чакам и започнах стимулации. Първата (единствена засега) беше с общо 12 таблетки Клостилбегит. От начални около 30 фоликула във всеки яйчник, направих 2 доминантни и овулацията мина успешно. Имам приятелки със СПКЯ също , които преминаха през тези препарати и слава  Богу до хиперстимулация не се е стигало.

Между другото преди да посетя репродуктивен специалист, друго АГ при което ходя искаше да пия 3-5 месеца Дуфастон на 19-26 ден. Което само щеше да загуби време, защото дори в месеците, когато тръгваше някой фоликул, то после 'спихваше' и овулация не настъпваше.

След толкова дълго време без нормална овулация, май е нормално и прогестерона да е никакъв....в момента започнах Циклогест 12 дни. Не се спира преди отрицателен тест за бременност.

СПКЯ е гадно нещо, но все си мисля, че с малко късмет и правилна подрепа на правилния лекар нещата се случват.

Стискам палци!

# 11
Здравейте, аз съм със СПКЯ от 18 годишна и също съм изпила 1 торба с противозачатъчни и дуфастон. Отделно имам и Хашимото.
Сега съм на 36год. вече 8 год правим опити за бебе. Имала съм 2 инвитро стимулации и общо 5 трансфера (само 1 приключи с химическа бременност), всички неуспешни.
за съжаление при мен не се получиха нещата.

# 12
Здравейте,

Ще отговоря сама на въпроса - жени със СПКЯ на 35+ години, дали да се насочим направо към инвитро и да не си губим времето?

Ето как се развиха при мен нещата. След като писах тук, реших, че след втората химична бременност няма да се следя, няма да правя тестове за овулация, ще си пия дуфастона от 15 ден, ще изчакам да ми дойде цикъла и ще пробваме няколко месеца стимулации с летрозол. Мисля, че бях длъжна да пробвам по-безболезнените лечения преди да се хвърля към инвитро. Още преди да ми закъснее цикъла се чувствах странно, имах огромен глад за месо и ме боляха гърдите. На 27 ден от МЦ реших да се тествам главно, защото този глад за месо беше супер неадекватен и мъжът ми ме накара, и имах положителен тест за бременност! Тоест забременях спонтанно и без стимулации в месеца след химичната бременност! Пиех дуфастон (от 15 ден), меглюкон, cycle balance и елевит. Тествах си през 2 дни ЧГХ и прогестерон и бяха перфектни! По време на химичните бременности прогестеронът ми беше супер нисък, а този път беше висок и точно в норма за бременност. И ЧГХ този път почти се утрояваше. Лекарката каза, че яйцеклетката е дошла от десния яйчник, който цяла година не е бил активен. Продължавах да не вярвам, че организмът ми е способен на спонтанна, здрава бременност. Много стриктно се следих при лекар, проверявах всяко нещо и бях в паника. Продължих си лекарствата целия първи триместър. Успокоих се чак след първата фетална морфология и след генетичния тест. Чакаме здраво момиченце през юни! HeartbeatHeartbeatHeartbeat

Та, отговорът на въпроса - не, не трябва направо инвитро, изпуснала съм една здрава яйцеклетка за 1 година, но системата е проработила някак и бременността се получи.

Знам, че това звучи като чудо, но това, което проработи при мен бяха точно спазване на съветите на лекарите. 1. Започнах да пия меглюкон въпреки, че не се доказа инсулинова резистентност. Пазих и диета и правих упражнения. От това започна макар и нередовна овулация. 2. В месеца, в който забременях бях започнала да пия елевит витамини, не съм сигурна дали това помогна, но мисля, че да. 3. Една "смотана" овулация с последвала химична бременност ми е "рестартирала" спящия яйчник, който е пуснал една здрава яйцеклетка. 4. Бях си взела точно този месец отпуск, може да е банално, но цяла година бях в страхотен стрес а точно този месец си стоях вкъщи и не се занимавах с работа. 5. Редовен секс през целия месец + малко вино от време на време и не съм мислила за забременяване (отново банално, но отново това го правих само този месец, а цяла година стрес).

Дано моя опит помогне на дами в моята ситуация.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:47 от vipera

Общи условия

Активация на акаунт