Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 18 128
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Галатея познавах от Пловдив и също има съдийка Галатея Ханджиева някъде в Северна Бг. Не е влашко име. Констанца също е международно.

# 481
Мисля, че имаше книга "Галатея" на Петър Бобев - някъде около края на 60-те, началото на 70-те. Приключенска, научна фантастика. Може и от нея да е взаимствено името.

# 482
Мисля, че имаше книга "Галатея" на Петър Бобев - някъде около края на 60-те, началото на 70-те. Приключенска, научна фантастика. Може и от нея да е взаимствено името.
Едно време (60-те до 80-те) много майки избираха имената на децата си от книги. Без интернет, социални медии, а през 60-те и без телевизия, четенето на романи си е било почти единствено забавление и източник на идеи.
Книгата Галатея е излязла през 1967 г., нормално в този период да има поне няколко Галатеи.

# 483
  • Пловдив
Има и книга "Бягството на Галатея" от Емил Манов.
Иначе Галатея е нереида от древногръцката митология. В нея е влюбен циклопът Полифем. Тя обаче обичала   Ацис от Сицилия, когото Полифем убил със скала в пристъп на ревност. За нея се говори в "Метаморфози" на Овидий, има и опера от Хендел.

# 484
Каризма Карагяуров - 10 години.

# 485
  • Пловдив
От какъв пол е това Каризма?

# 486
Милост - момиченце на около 5.

# 487
Фамилията е с окончание за м.р, така че трябва да е момче

# 488
Според мен е момиче.  Нали сега е модерно да бягаш от тая пуста страшна наставка за женска фамилия Joy
Николета Георгиев и Александра Петров са все по-често срещани

# 489
Копринка Малинкина - управител на фирма.
Покрай нея се сетих и за Копринка Червенкова, бивш главен редактор на вестник "Култура", театровед.

Интересно как ли им казват на кратко Rolling Eyes
Не познавам Копринка, но бих и казвала "Инка", с първата част на името нищо не ми идва на ум.

# 490
Копринка познавам. За всички е Пина.

# 491
Добре де, при деца родени в Бг, как ги записват момичетата да са без наставка "а" накрая? И ако фамилията е на -ов/-ев, иди дойди, но ако е на -ски, пак ли ги пишат в мъжки род, нищо че са девойки?! Объркват ме тези моди Grinning

# 492
  • Пловдив
И на -ов, и на -ски, все е мъжки род, но да, явно се получава някак. И на -ин също е мъжко (господин Калфин - госпожа Калфина), макар че някак вече спря да се усеща като такова и всички са г-жа Калфин и Боряна Калейн.

Преди време търсех едно име на -ски с Гугъл и първото, което ми излезе, бяха публикации на негов адаш по фамилия (роднина вероятно) с описания на неговата справедлива битка да запишат дъщеря му с окончание -ски, при което се даваше за пример как сключили брак с жена му след раждането на детето, за нея вече проблем нямало за мъжкото окончание, ама за детето, ти да видиш, решили да се запънат.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 14:41 от Магдена

# 493

момиче е

# 494
Веста- тийнейджърка

Общи условия

Активация на акаунт