Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 16 502
  • 733
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Аз знам кой е Ноа, но на български е точно Ной.

# 706
Нео е гръцко име, да. Означава „нов". Неофит е подобно име – означава „новопосаден", „нова фиданка".

А относно старозаветните имена – в България се използват предимно от хора с еврейски произход и от протестанти.

# 707
  • София
Познавам Ноа, около 12-годишен. Учудващо за мен беше, че името му се произнася с ударение на О. Винаги съм си го представяла с ударението на А.

# 708
  • София
Синът на Краси Куртев, лека му пръст, от Акага се казва Нео също.

# 709
През последните години Ноа е много нашумяло в Германия, имаме около наши приятели и познати там точно 3 бебчета с това име. Същото е с Емма и София при момичетата. Та не само тук, навсякъде при имената има моди и вълни.

Името Атила съм го срещала в турски вариант като Атилла с ударение на второто А.

# 710
  • Пловдив
О, със сигурност навсякъде има моди и вълни. Но тук като че ли са особено обилни и насочени към предпочитане на "новаторското" и чужбински звучащото.

# 711
Благовестина
Синчец Костов

# 712
  • Телиш/Плевен
Ален
Скрит текст:

# 713
Ау,да е жив и здрав!Само не разбрах на цвета червен ли е кръстен или на Ален Делон?

# 714
Имах предвид имена като Илия, Данаил, Захари, Наум, те са към Стария завет, а звучат като чисто български и по никакъв начин не са от странните имена в темата. Докато Ной толкова го има в други държави, а у нас изобщо не.

# 715
Имаме роднинско дете Ален. Роден в бг, но емигрирали във френска Канада. Та с цел го кръстиха така.

# 716
Имаше един оперен певец – Ной Николов, син на свещеник: https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100656/catid,29/id … 771/view,article/. Вече е покойник.

Да, има старозаветни имена, които нерядко се срещат в други държави, като например: Джеръми, т. е. Йеремия, Арон, Моисей, а тук са редки. Но пък в последните години имената Давид, Самуил и Девора/Дебора станаха популярни в България.

Иначе, както написах, старозаветните имена у нас се носят предимно от евреи, протестанти, както и от монаси/монахини. В едно българско протестантско издателство срещнах автори Вениамин Пеев и Исай Ангелов. Гледала съм ги и по телевизията тези автори, казаха, че са от протестантски семейства.

Българският певец Моисей също е от протестантско семейство, на един български пастор синът му е Джошуа, а на друг дъщеря му е Абигейл, което е Авигея в българския превод на Библията.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 23:57 от Radilena

# 717
Ярон - от еврейски произход. Не бях чувала тази форма на името, само Арон.
Някога доста се чудих на имената на братята на Самуил, Давид и Арон и питах дори родителите ми те евреи ли са, че имат такива имена. Детска му работа. Питах и една какичка от нашата улица, която се казваше Ася туркиня ли е, понеже в класа ни казвахме Ася на Айсел.

# 718
  • Телиш/Плевен
Ау,да е жив и здрав!Само не разбрах на цвета червен ли е кръстен или на Ален Делон?
И аз се чудя, би трябвало скоро майка му, която е инфлуенсър, да сподели защо са избрали това име.

# 719
В немскоезичните са много модерни Jakob, Lukas, Benjamin, Noah, David, Jonathan, Jonas, Gabriel,..

Общи условия

Активация на акаунт