ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ профилите борят, а майките им тихо си говорят

• 10 275
  • 226
  •   1
Отговори
# 120
Вяра, сто проценто ще се е справила, както и останалите. И както Вампи, си задава въпроси, така и аз, какво е туй чудо. Донякъде е добре, и е хубаво, че човека си е запазил книгите от време оно, сетил се е за тях и е успял да помогне. От една страна го разбирам туй задание, ще научат нещо което не се среща много, след време може и да им е от полза.

Мойта и тя, не знае, а и не търси в нета инфо, къде и какво ще учи след това. Има още малко време да помисли и да почне да събира инфо. Но пък моя милост е допуснала грешка. Оказва се, че отзивите не са 4, а цели 5, и май е писала или на целия клас, или на повечето. А оценката, май и тя е при същата, и двете учителки са с еднакви фамилии, и по един и същи предмет, само едната дето е по ООП, а другата по Модулите. А учителката по РЕ пък, беше им се ядосала, и им казала, че оценките от входното, нямала да ги пише, но другия час щяла да ги изпитва. Да амааа, до другия час и минал гнева и вместо изпитване, им писа оценките. Ние пък все още си чакаме китапа за завършен 10 клас. Но явно скоро нема да го видим, тъй като таз дето я сложиха за зам дир., се е взела мноу на сериозно. И вместо да си свърши работата, измисля разни нови правила и обикаля по кабинетите, и защо, за да види дали има отсъстващи или закъснели, и дали са им писали отсъствия или закъснения. Шантава работа, и туй училище като гледам, ще го забатачат ако я карат така. Но пък мойта да се справя с ученето, да завърши, пък после да правят каквото си искат.

Вита, туй много интересно, браво и на наборката, че се е сетила къде да иде и  кого да пита. Браво и на пед. съветник, че е откликнал. Лека полека ще се наредят нещата.

# 121
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Аз мисля, че повечето са неориинтирани още.
Моят също не знае какво иска, още повече като тази седмица разбрах, че след 7 клас е редил желанията на принципа "да не похаби бала" 😵
Много повече харесвал Компютърните мрежи, но писал Системното програмиране първо, защото бшла по-престижна паралелката.

# 122

Вита, туй много интересно, браво и на наборката, че се е сетила къде да иде и  кого да пита. Браво и на пед. съветник, че е откликнал. Лека полека ще се наредят нещата.
Тони, тези тестове не дават 100% отговор, а по-скоро насоки. И не е питала наборката, а аз 🙂 къде може да направим и пед. съветник каза, че има такива тестове (правила ги е на децата си) и са доста точни.

# 123
  • Бургас

Имаше някакво желание и за МВР академията, за пожарна безопасност. Това си е инженерна специалност. Приемът обаче там е с ДЗИ БЕЛ + разни други неясни критерии. Той висока оценка по БЕЛ не може да изкара.
Там не се ли искаше и математика и/или история?
Мисля,че история беше. Трябва да потърся и аз инфо.
Моя не е сигурен дали иска да продължи да учи. Но ако е за полицай,пожарникар,гранична или НСА, по би се навил.

# 124
И моя не е много ориентиран за сега клони към киберсигурност или право ,но категорично не е взел решение с какво иска да се занимава.В час , класната им ги е накарала да се въртят по чиновете от едната страна, като идеята е всеки да разговаря с всеки точно за това да си кажат кой към какво се е ориентирал ,като игра за кариерно ориентиране.Ами само две деца от 28 са знаели с какво искат да се занимават и къде да учат.На родителската среща, класната ни посъветва да сме поговорили с тях.Ами ние си говорим с тях,но не мога аз да взема толкова важно решение за живота му вместо него.🤷

# 125
  • при моите любими
Моята уж се е насочила към медицинските специалности. Писала съм вече няколко пъти, но ако претърпи някакъв крах, може да я отвее и за нещо друго. Но малкия 9ти, клас няма никаква идея и съм сигурна, че няма и да ми дойдат и до 11ти. Аз обаче му набивам канчето, като завърши някога живот и здраве и няма още ориентир в живота да се пробва за Ръководител Полети. Майка ми, като дългогодишен служител в системата, му е говорила много за работата там. Не е за всеки и е доста труден и приема и най-вече е трудно да завършиш обучението, но ще се радвам ако успее в тази сфера. Може и друго да си избере. Времето ще покаже.

# 126
Моята уж се е насочила към медицинските специалности. Писала съм вече няколко пъти, но ако претърпи някакъв крах, може да я отвее и за нещо друго. Но малкия 9ти, клас няма никаква идея и съм сигурна, че няма и да ми дойдат и до 11ти. Аз обаче му набивам канчето, като завърши някога живот и здраве и няма още ориентир в живота да се пробва за Ръководител Полети. Майка ми, като дългогодишен служител в системата, му е говорила много за работата там. Не е за всеки и е доста труден и приема и най-вече е трудно да завършиш обучението, но ще се радвам ако успее в тази сфера. Може и друго да си избере. Времето ще покаже.

Винаги съм се чудила къде се учи за тази професия. Може ли повече информация.

# 127
Да, и аз се заинтригувах. Може ли подробности?

# 128
  • при моите любими
Обучението се извършва в базата на РВД на летището. Трудно е и реално малко хора успяват да го завършат. Докато трае обучението им се плаща заплата, до колкото знам са я вдигнали, на около 2000лв. тъй като им е почти невъзможно да работят друга работа по време на обучението. Условията са да имат завършен Бакалавър, без значение инженерна или икономическа специалност. Да имат ниво B2 по английски език и С1 по Български език. Изпита обаче е доста труден за прием, а след това става още по-трудно. Разбира се, не невъзможно. Тук може да прочетете повече.
https://www.bulatsa.com/etapi-kandidatstvane/

# 129
Има такава специалност в ТУ. Работата е добре платена, но стресът е огромен

# 130
  • при моите любими
Има такава специалност в ТУ. Работата е добре платена, но стресът е огромен
Тази специалност, може и да те подготвя за естеството на работа, но не е лицензирано обучение за РП. То се извършва само в РВД (Ръководство Въздушно Движение). Може и да имат някакво предимство за приема, но не съм запозната с това.

# 131
Ние имаме близък приятел, който в РВД. Сигурно вече над 25 години има откакто е там. Дори не помня каква беше специалността му от университета. Нещо свързано с авиацията беше, но и той разказва, че в момента критериите за кандидатстване са доста по-различни от времето, когато той е постъпвал на работа и много повече хора могат да се пробват. Той си харесва работата и не се чувства изцеден за всичкото това време. Малко му остава до пенсия.

# 132
Хъм, ами не знам. В ТУ си е инженерно образованието по принцип.

Ние отворихме банкова сметка най-накрая и човекът си подаде за стипендия.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 19:33 от Spensa

# 133
  • при моите любими
Последно да се включа по темата. Критериите за кандидатура са занижени да. В смисъл, не се изисква завършено Инженерно или Авио образование, но за сметка на това, обучението и финалните тестове са усложнени. Доста знания натрупват в процеса на обучение, защото динамиката в развитието на технологиите и сигурността се изменят постоянно. Финалния психо и стрес тест, както и възможностите на човек да реагира в критични ситуация, е доста сложен и малко хора успяват да минат целия обучителен процес. Цифрите са само примерни, но ако на 300 кандидата, приемат 70, финално завършват 20. Горе долу процентно е такова съотношението. Просто ръководенето на въздушното пространство вече е много натоварено. Не е само излитащи и кацащи самолети. А много от тях след определен период , в който са задължени да работят в България, отиват в чужбина, а там натоварването вече е в пъти по-различно. Затова е хубаво всеки кандидат, добре да си проучи, какво представлява целия процес, за да не си загуби времето напразно.

# 134
А защо учат неща, които са по-стари от мъжа ти и не се използват? Звучи като за тях да няма информация в нета, а само в старите книги.
Това не е заяждане, дори не е и въпрос. По-скоро очаквам да кажеш, че е някакъв фундамент, който… (нещо като блоксхемите)

Вампирче, предполагам знаеш, че в повечето училища се учи каквото се спусне от МОН. ММ не ги беше чувал тези карти, защото е учил друга специалност. Синът ми пък учеше в училище, което със зъби и нокти се бореше да учат само най-новите неща, макар да се оказа, че тези карти (които така и не запомних как се казват) всъщност улесняват алгебрични изрази с много променливи. Какво точно е обаче не съм гледала,

ninanb, когато синът ми кандидатстваше във вашето училище и на мен не ми се искаше да си "хаби" бала. Обаче моя син като каза тогава че си иска КМ и това си записа. Оказа се, че в класа им имаше поне още 5 - 6 човека, които също си бяха "похабили" бала, но учеха каквото повече им харесва.

Иначе и дъщеря ми още не е на 100 % сигурна какво точно ще учи. Насочила се е към определен университет, но времето ще покаже какво ще хареса там и дали точно това ще я приемат или нещо по-малко желано. Да сме живи и здрави, пък ще видим. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт