Базедова болест - Тема 16

• 5 754
  • 146
  •   1
Отговори
# 120
Ако сте в София, аз го открих в две аптеки в студентски град- ремедиум срещу поликлиниката и тази срещу Фантастико, не знам как се казва. До вкъщи имаме също една аптека и последно си поръчах 4 броя при тях. Ако съвсем не откривате мога да пробвам да Ви взема( последно не ми искаха рецепта)

Здравейте! Успях да го открия в аптеки Субра и дама от форума също ми изпрати, за момента нямам нужда от повече. Все пак благодаря!

# 121
  • Варна
Ето ме и мен с Базедова болест от 1 месец 🫩
Почнах с Метизол 3х2 1 седмица, после 3х1 и след изследванията щитовидната ми беше в норма, направо като нова и сега съм на 1 тб. на ден.
Обаче антителата са се увеличили от 128 на 169. И много ме притеснява това, че ще почнат да атакуват очите или не... Не знам, но има какво да мисля. Пия от 3 дена Селен, дано помогне.
Стрес, стрес и накрая тук...

# 122
Здравей!
МАТ антитела ли? Те не влияят на очите. Важни са ТРАК антитела. Те спадат бавно.

# 123
Моите мат и тат си стоят все завишени с години...и аз знам,че трак е за очите

# 124
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
Здравейте, последно писах през май, когато се видях с моята ендокриноложка. Тогава стойностите бяха

Изчаках да мине и тестването във Финландия в средата на тоя месец, защото е трудно да се сравняват антитела от различни лаборатории. Резултатът е:

Това е на 75 мг на ден пропицил, от доста време вече съм на тая доза. Изглежда, че антителата падат. Малко съм озадачен защо на една и съща доза продължавам да си стоя еутироиден при това положение, логично е да започна да залитам към хипо. Но засега ще си стоя на 75 мг.

Следващата проверка ще е в средата на октомври във Фи, аз вероятно ще си пусна някакви междинни септември в Бг.

Желая ви хубаво и прохладно лято! 😎

# 125
Бих искала да споделя, че най-накрая има промяна в показателите ми – стойностите на TSH започнаха да се покачват.
​TSH 6,4
​FT4 9,2
​Намаляваме дозата и продължавам терапията с 5 мг Метизол (след като дълго време приемах по 20 мг). При следващия контролен преглед ще бъдат изследвани и антителата.
​Темата за новото експериментално лекарство за болестта на Грейвс е изключително интересна. Ще проследя с интерес резултатите и отзивите на пациентите, тъй като, доколкото ми е известно, проучването вече е достигнало до втора фаза.

# 126
dezoeker, дозата вероятно е поддържаща/ниска. Затова не отиваш в хипофункция.
Трак спада бавно, но спада.

Dinara_nl, дано следващите изследвания са още по-добри.

# 127
Здравейте момичета,първо да пожелая повече ремисии от тук нататък. Аз съм новодиагностицирана с Безед. Това са ми последните резултати. На терапия 3х2 Тирозол и 2х1/2 пропранолол. Но пусти пулс скача и при най-малкото движение. Имам час за кардиолог в сряда. Кажете според вас тези дози добре ли са или да сменям ендото?

# 128
Добре са дозите. Като се поуспокои жлезата ще се успокои и пулса. За начало 2х1/2 пропранолол е добре. Кардиологът може да вдигне дозата. Започва се плавно с по-ниска и ще се увеличи пру нужда или ще смени с друг бета блокер.
Ако кръвното леко се повишава може вместо Пропранолол да изпише Конкор. Добре ни влияе.

# 129
И според мен дозите са ок.

Аз на кардиолог ходих преди да отида при ендокринолог. Кардиолога ми изписа бетаблокер, но в противопоказанията пишеше за Рейни и го сменихме. Сега съм на Небилет.

И аз започнах с 6 Тирозола на ден.

Вчера пусках кръвни. Лекарката не ми е отговорила. Ще заспивам час през септември.

# 130
Бетелгейз-An, на каква доза си и колко време вече мина? Чувстваш ли умора?
Аз тази година не съм пускала изследвания. Края на август ще стане 1 г от предните изследвания. Бях леко хипо.

# 131
Бетелгейз-An, на каква доза си и колко време вече мина? Чувстваш ли умора?
Аз тази година не съм пускала изследвания. Края на август ще стане 1 г от предните изследвания. Бях леко хипо.
Thyrozol 5 mg - 1/ден
L-Thyroxin 25 мкг и L-Thyroxin 50 мкг - 1/ден (редуване)
Небилет 5 мг - 1/2 (2 пъти на ден)

При мен умората е перманентно състояние.
Рядко успявам да се наспя. 1во - правя си нощно кино, 2 - будя от топлото през нощта... и хващам книга в ръка Simple Smile Докато не я изпусна.

Последните дни поддържам странно ниска температура, под 36. Даже при 35,3 се бях изпотила. Чатгтп-то рече "това е хормонален дисбаланс".

На 8.10 ще станат 2г от началото на лечението. Успях да запиша час за 6.10.

# 132
Да, температурата е заради леката хипофункция. Аз си я ползвам като маркер, дали си стоя в хипо/норма, когато не пускам контролно изследвания. Безпогрешно си показва.
Значи наближава при теб времето за спиране на терапията Simple Smile

# 133
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
Здравейте отново,

не мислех, че ще пиша скоро, но пуснах изследвания на 22. юли, които показаха, че FT4 е паднало до 12,1 pmol/l (от 15,3 на 12.5. през 14 на 15.6.), а TSH се е качило до 5,35 µUI/ml (от 1,04 на 12.5. през 1,93 на 15.6). Ендокринологията тук във Финландия след резултатите в средата на юни назначиха следващите лабораторни за средата на октомври. Другите два резултата от май и юли са от България.

С оглед на ясно очертаващата се тенденция към залитане в посока на хипофункция (което е подкрепено и от намалелите антитела към рецептора) реших да премина по собствено усмотрение от доза 75 мг/ден (Пропицил) на редуваща доза от 50 и 75 мг/ден и писах на ендокриноложката си в България по Вайбър. Няколко дни по-късно тя потвърди да продължа с редуващата доза. Обадих се и писах на ендокринологията тук във Финландия, за да ги уведомя за промените. Имам чувството, че те вече съвсем ме оставиха да се оправям сам както намеря за добре, не възразиха срещу променената доза и казаха да ги държа в течение за нови лабораторни резултати, но така и не назначиха изследвания преди октомври.

Пиша този пост, защото от личния ми опит до момента изглежда, че чувствителността на моя организъм към (промени в) терапията е голяма и малки корекции водят сравнително бързо (в рамките на около месец) до значителна динамика в хормоните. Тъй като си водя дневник на дозата и на изследванията, мога да кажа, че за месец съм се придвижвал от долна граница до горна граница с промяна от само 25 мг/ден Пропицил. Така в последно време вече ми се оформи ясна идея, че за най-добра настройка на терапията е най-удачно да се изследвам всеки месец. Мисля, че на ендокринолозите тук това ще им се види „твърде често“, но не всеки влиза в калъпа на бавните и тромави промени, които се очакват принципно от щитовидната жлеза.

Поздрави,
Георги

# 134
  • София
Георги, и моята жлеза реагира много на малки промени и се научих почти всеки месец да се изследвам. При вас не знам дали можеш по желание да се изследваш платено, но на 4-6 седмици не е лошо да се види какво става ако не са ти стабилни нещата, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт