Базедова болест - Тема 16

• 5 746
  • 146
  •   1
Отговори
# 135
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
Георги, и моята жлеза реагира много на малки промени и се научих почти всеки месец да се изследвам. При вас не знам дали можеш по желание да се изследваш платено, но на 4-6 седмици не е лошо да се види какво става ако не са ти стабилни нещата, според мен.

И аз достигнах до тоя извод за 4-6 седмици. За моженето—може човек да си пуска изследвания на частно, но да плащам най-малко 70-80 евро за два теста тук няма да стане. По-вероятно е да си купя билет и да се прибера и да си ги пусна в България отколкото да давам грешни пари тук. Утре имам час при един вид джипито през допълнителното здравно от работодателя, надявам се да мога да ги склоня да пускаме тестове (не за моя сметка) тогава, когато нямам назначени такива през държавното или нямам планирано посещение в България, сиреч за дупките които остават.

# 136
  • София
Утре имам час при един вид джипито през допълнителното здравно от работодателя, надявам се да мога да ги склоня да пускаме тестове (не за моя сметка) тогава, когато нямам назначени такива през държавното или нямам планирано посещение в България, сиреч за дупките които остават.
Дано да се получи. Тук си ги плащам аз, по каса ми се полагат два пъти годишно. Като добавим изследванията за вит Д и тези за ИР, че се оказа, че и това имам,  доста пъти и тук плащам толкова, колкото при вас.
По-важно ми е да не изпусна момента с дозите, защото и тук хич не им се занимава с ежемесечна ревизия на милиграми и година и половина се люшках от хипер в хипо. Беше ужасно преживяване. И лично аз хипото го преживявам по-зле. С над 2 ТСХ направо едва се движех, а единия път ми беше 28, следващото предозирането стоя 8 близо 6 месеца.

# 137
Здравейте отново,

не мислех, че ще пиша скоро, но пуснах изследвания на 22. юли, които показаха, че FT4 е паднало до 12,1 pmol/l (от 15,3 на 12.5. през 14 на 15.6.), а TSH се е качило до 5,35 µUI/ml (от 1,04 на 12.5. през 1,93 на 15.6). Ендокринологията тук във Финландия след резултатите в средата на юни назначиха следващите лабораторни за средата на октомври. Другите два резултата от май и юли са от България.

С оглед на ясно очертаващата се тенденция към залитане в посока на хипофункция (което е подкрепено и от намалелите антитела към рецептора) реших да премина по собствено усмотрение от доза 75 мг/ден (Пропицил) на редуваща доза от 50 и 75 мг/ден и писах на ендокриноложката си в България по Вайбър. Няколко дни по-късно тя потвърди да продължа с редуващата доза. Обадих се и писах на ендокринологията тук във Финландия, за да ги уведомя за промените. Имам чувството, че те вече съвсем ме оставиха да се оправям сам както намеря за добре, не възразиха срещу променената доза и казаха да ги държа в течение за нови лабораторни резултати, но така и не назначиха изследвания преди октомври.

Пиша този пост, защото от личния ми опит до момента изглежда, че чувствителността на моя организъм към (промени в) терапията е голяма и малки корекции водят сравнително бързо (в рамките на около месец) до значителна динамика в хормоните. Тъй като си водя дневник на дозата и на изследванията, мога да кажа, че за месец съм се придвижвал от долна граница до горна граница с промяна от само 25 мг/ден Пропицил. Така в последно време вече ми се оформи ясна идея, че за най-добра настройка на терапията е най-удачно да се изследвам всеки месец. Мисля, че на ендокринолозите тук това ще им се види „твърде често“, но не всеки влиза в калъпа на бавните и тромави промени, които се очакват принципно от щитовидната жлеза.

Поздрави,
Георги
Моята жлеза преди години реагираше така бурно на дори минимална корекция на дозите...беше се стигнало до там да излседвам всяка седмица..защото примерно на 1 тирозол изпадам в хипо на 2 в хипер...и се стигна до едно делене на четвъртинки и половинки и много време бях на комбинирано лечение  с тирозол и еутироксин...буквало от тсх 0.05 за десет дни ставаше над 5

# 138
Попадна ми във фейс потока. Експериментално лечение на нашето заболяване с антитела.
https://www.facebook.com/share/p/1B6bNAjgE4/

# 139
В момента съм в абсолютно същото положение с нагласянето на дозата ,2.5 мг.
​Резултатите ми са:
​TSH - 3.4   FT4 - 15.0
TRAb: 4.6 U/L (при норма 0 – 2.9)
​И на мен с това високо TSH изобщо не ми е ОК. Лекарката казва, че по-скоро гледаме FT4, защото е ниско, а трябва да е към горната граница.
​TRAb е спаднало съвсем малко спрямо 2024 г. (тогава беше 5.2 U/L), но си остава високо. Как изобщо се свалят тези стойности? Лекарите постоянно повтарят, че не лекуват антителата.

# 140
Те спадат с основното лечение. Ако не спадат, оставаш на поддържаща доза тиреостатик (или тиреостатик и хормон) и не мислят за спиране на лечение.
Тогава алтернатива е радиойод, да се кротне жлезата, но в голям процент след него минаваш на хормон докрая на живота.
Или избор операция и пак хормон.
Тогава вече не гледат антителата. Цел са хормоните.
Ако спаднат антителата може да се пробва със спиране на тиреостатика и има шанс за ремисия.

# 141
  • София
При мен от април тръгнаха да се разместват леко нещата и миналия месец увеличих от 1 т. на една и половина.
Пуснах и един Трак профилактично, от 4 есента ми се е увеличил, отделно ТАТ и МАТ са ми в хилядите, но имам и Хашимото, не се учудвам, просто влизат в пакетите и затова ги знам.
Нямам намерение да спирам Тирозола и пускам антитела веднъж годишно. Но дозата наистина мноого леко трябва да местя, защото леко хипо ме убива. Направих инсулинова резистентност, пикочна киселина, триглицериди ми бяха много високи, инсулин 26. След много брутална диета без въглехидрати успяха да влязат почти в норма, но ново хипо ще ме съсипе отново.
Ето какво се случва, ако на някой му е интересно. Не смея да вдигам с повече от половин таблетка.
06.04
ТСХ 1,22
ФТ4 12,9
ФТ3 4,13
15.06
ТСХ 0,44
ФТ4 15,52
ФТ3 4,91
16.07
ТСХ 0,26
ФТ4 16,60
ФТ3 5,21
17.08
ТСХ 0,57
ФТ4 17,30
ФТ3 4,33
Трак 5,67

# 142
Много тегава история. За да скочи малко Т4 и Т3 се потиска ТСХ.
Ако може Тсх 0.9 до 1, Т4 - 16-17 и Т3 - 5 😁, а Трак в нулата.
Юни и юли са читави. Дори с ниско Тсх.

# 143
  • София
Много тегава история. За да скочи малко Т4 и Т3 се потиска ТСХ.
Ако може Тсх 0.9 до 1, Т4 - 16-17 и Т3 - 5 😁, а Трак в нулата.
Юни и юли са читави. Дори с ниско Тсх.
Мислиш, че увеличението на Тирозола с половинка е било излишно ли? Три поредни месеца нещата отиваха в посока хипер, затова го увеличих. Не искам ТСХ да отиде рязко в нулите като минали години.
Иначе, да, пълно щастие няма, уви.

# 144
Не, не мисля, че е излишно.
Още месец и ще започнат да падат температурите. Ще проследиш.

# 145
  • София
Не, не мисля, че е излишно.
Още месец и ще започнат да падат температурите. Ще проследиш.
Благодаря ти!
На 4 седмици се следя, ако се размести в другата посока лесно ще махна половинката. Просто искам да избегна големи лашкания на махалото, защото ми съсипват други аспекти на здравето, освен всичко останало.
И да, като захладнее, а ако може и когато се намали стреса, сигурно ще се нормализират нещата.

При теб как е положението?

# 146
Не знам. Не съм пускала хормони, но едва ходя. Умора след сън. Денем се влача. Отпадналост...
Отдавна не съм се чувствала чак толкова убита 😁
Малко живец има вечер, но докато помириша възглавница и съм заспала.
Пак качих някое кило. Сякаш картината е ясна.
От 2 месеца пия редовно В12 (под езика) и малко Д (2000).
Магнезият ми свърши преди дни. Трябва поне него да взимам редовно

Общи условия

Активация на акаунт