Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 823
  • 752
  •   2
Отговори
# 435
Германия е просто пример. В САЩ пък има $18 трилиона банкови депозити. И там ли не е популярно да купуваш имоти, да ремонтираш и отдаваш под наем, флипваш, връткаш? Що ТВ-шоута има за това. Значи там трябва да се качват още по-скорострелно и от тук, понеже банките фрашкани с пари, нали така?
Вярно, държавата е по-голяма от нашата, но 1 трилион е 1000 милиарда, значи 18 трилиона са 18*1000/50=360 пъти повече пари имат там хората. Пък не са 360 пъти повече от нас, нали, а само около 50.
Просто илюстрация към аргумента "в банките има много пари, значи жилищата ще се качват".
В Китай не съм гледал скоро колко бяха банковите депозити, сигурно и те 10-15 трилиона. И има всякакви стимули от държавата за покупка на жилище - кредити, застраховки, помощ за вноски и т.н. защото партията стимулира този сектор. Въпреки това жилищата не се качват от 3-4 години вече, а само падат - просто защото са станали твърде много и няма вече кой да ги наема и купува.

# 436
Не е релевантно сравнението. В САЩ има желаещи да си купят жилище,но и лихвите са високи - 6-7% по 30-годишни ипотеки,съответно вноската им е висока и не могат да си я позволят.
Тях не ги плаши задлъжнялостта - при 80%+ задлъжнялост,те пак биха купили,стига да имат за down.
Тук задлъжнялостта на домакинствата е 30-35% при все,че никой не те ограничава да теглиш кредит (освен цените на имотите донякъде).
Сензацията се отлага.

# 437
Качват се цените на нещо, защото се купува.

# 438
Не знам какво точно се случва на пазара на НИ в момента, но в нашата кооперация (за София иде реч) съседите ми на етажа, купуват малък двустаен за дъщеря си и нотариуса при който обикновено сключват сделки няма свободни часове до края на декември.

# 439
Понеже сте ми наивно симпатични, ще ви споделя как банките работят с парите ви. Кратък отговор - никак. Ето ви обяснение от професор, ако ви е трудно да го разберете, той дава линк към  (доста известен) репорт на банката на Англия, която обяснява от къде банките взимат пари, за да раздават кредити. Краткия отговор е че ги създават от НИЩОТО и не им трябват нашите депозити и то изобщо не им трябват. Хайде ако на мен не ми вярвате, дано на тези хора повярвате. Извода е че изобщо НЯМА никакво значение колко пари има в банковата система и брокерите могат да си заврат изказването, че "банките били фрашкани с пари" в главното Д. Единственото, което е нужно да за една банка, за да ви даде кредит е вие да покривате необходимите критерии и риск. Банките ще спрат да раздават пари ако вече няма желаещи или ако нещо в икономиката се сговни или и двете. А това че българина не бил задлъжнял е голяма заблуда. Частния дълг минава 50%. That's all friends.
https://www.youtube.com/watch?v=M6Aaryh-op8

# 440
Тъй амчи - в Германия трудно се давало под наем, в САЩ лихвите били високи, в Китай нещо друго пречело на пазара, но при нас, в уникална България, всичко е във възход и пазарът ще върви само нагоре 😀
То че сега се купува на надути цени аз виждам и сам. Въпросът е след време какво ще ги правят - на кого ще ги продават или отдават под наем. Смъртност висока, имиграция на продуктивни хора ниска, раждаемост трагична, млади хора няма много, и колкото има се колят по моловете и избиват по пътищата, обаче от имоти ще забогатеем 😀

# 441
Какво значение има след време дали ще се продадат или не, или какво ще правят с тях собствениците им.

# 442
Е да, за теб едва ли има значение дали за имотите на тези хора ще има достатъчно купувачи на висока цена в бъдеще.
За самите тях сигурно има - ако искат да спечелят от вложените пари.

# 443
Днес по радиото чух, че 25% от населението на държавата е над 65г. Сигурно се избиват за имоти.

# 444
  • Варна
Тъй амчи - в Германия трудно се давало под наем, в САЩ лихвите били високи, в Китай нещо друго пречело на пазара, но при нас, в уникална България, всичко е във възход и пазарът ще върви само нагоре 😀
То че сега се купува на надути цени аз виждам и сам. Въпросът е след време какво ще ги правят - на кого ще ги продават или отдават под наем. Смъртност висока, имиграция на продуктивни хора ниска, раждаемост трагична, млади хора няма много, и колкото има се колят по моловете и избиват по пътищата, обаче от имоти ще забогатеем 😀
Това нашите го повтаряха още като бях малка, пък аз бях малка миналия век... Simple Smile На българския купувач кога ли му е било евтино ?!?

# 445
Е, хайде сега, и аз съм купувал няколко имота през живота си, и все съм ги купувал когато са ми се виждали изгодни. 2003-2005 един малък апартамент беше колкото една нова кола. 2010-2015 бяха по 500 е/кв.м. в София. Няколко години след това бяха също поносими, може би не чак евтини спрямо стандарта тогава, но достъпни.
Сега ми се струват твърде скъпи спрямо доходите, не бих купил.
Който купува сега, или има друга преценка от моята, или пък вярва, че ще стават още по-скъпи (колко точно - до безкрай?). За да изсипеш 200к за апартамент, трябва наемът му да е поне 1000 на месец, иначе какъв е смисъла? Ако ти е за инвестиция не е достатъчно доходна спрямо занимавката; ако е за живеене много по-евтино ще ти е под наем, а 200те бона можеш да си ги инвестираш и в нещо друго.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 07:34 от chris78

# 446
Сега, 2025 много повече пари циркулират, сравнено с 2015та.
През 2016-17 съм обикалял банките, с доходи, с обезпечения, казвам им "търся заем 500к лв (250к Е)", гледат ме като извънземно. "Нашата банка не предлага такива заеми за физически лица". Сега те питат не щеш ли милион.
2-3 лв бяха салатите по заведенията, сега са 20.
Във всички бизнеси е така.
Като се оставя сметка преди се закръгляше до 1-2 лева.
Сега се закръгля до 10.
А ако искаш услуга на майстор, направо закръглят до 100 или 1000.
Нямат цена, дето да завършва на 70 или 20.
Да не говорим, че има и майстори, дето закръглят и на 5-10 к.
Колко ще струва еди кое си?
Отговор 15к. Или 50к.

Ако не можеш да изкарваш пари, вероятно предлагаш нещо, което не се търси.

Иначе, на мен цените през 2015 ми се струваха убийствено изгодни. Съжалявам, че не купих повече.

# 447
На мен 2015 ми се струваха скъпи. 2018-2019 ми се струваха безумно скъпи,обаче съотнесено с дохода и заем - доста лесно да се купи. Не е имало момент да ми се струват евтини.

# 448
Е как скъпо, 2015 бяха по 500 евро в София. Заплатата да е била средно 1500-2000 лв. С една месечна заплата си купуваш 1.5-2 квадрата. Сега средната е мисля 3300 в София, не можеш и 1 кв.м. да си купиш.
2-3 лв бяха салатите по заведенията, сега са 20.
Във всички бизнеси е така.
Хайде хайде, пак изкарваш инфлацията десеторно за 10 години, а тя въобще не е толкова. Наистина вдигнаха се цените значително, доходите и те - обаче не толкова. Но и на това идва края, защото бюджетния дефицит се очертава 6-8%, а вече сме в ЕЗ и веднага ще ни сложат процедура. Няма вече как да вдигат заплатите на държавни служители, пенсиите и другите бюджетни разходи. Цитирал съм и преди в каква процедура е Франция в момента, подобни имат и Италия, Испания, и няколко други.
Ето от сайта на ЕК - нямат право да вдигат бюджетните разходи с повече от 0.8% тази година. Те затова не могат да направят правителство и да приемат бюджета вече няколко месеца:

# 449
https://www.facebook.com/watch/?v=4163797300539970
Цените растат, ти не.
Ванката.

Общи условия

Активация на акаунт