Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
Мили дами и господа, в последните няколко седмици започнахме да търсим имот за майка ми в София, да е по-близо до нас, търсим район Лозенец и близките квартали...в началото мислихме, че нямаме особено шансове да намерим нещо в Лозенец, Хладилника и т.н., което е читаво и около 200-250 К, но се оказа, че пазарът се е променил от последното ми гледане в началото на годината, явно кеша се изхарчи?! В диапазона между 200 - 300 К се оказа, че има не малко имоти, едни нови, други за ремонт, излезли са и тристайни етажи от къщи в този диапазон и тук говорим за Лозенец/в порталите, групи и т.н./. Та се чудя дали да взимаме или да не поизчакаме още малко да намерим перфектния имот. Защото преди 9 месеца, читав имот под 270-280 К нямаше или веднага заминаваше, а сега си седят имоти и дори сме в колебание между няколко, които гледахме. За разлика от преди и продавачите са склонни на коментар и имо избор, виждам едно плато, в което се навлиза...Моля за мнения, простете ако не са изказвам експертно, но това е мнението на реален купувач, който вижда тенденция

Изчакай още малко, както писах и по-назад имотите няма да се продават както до сега. Вече се усети застой и аз наблюдавам пазара от близо. Сега може да се договаря цената, а след няколко месеца ще има и още повече имоти за предлагане. Кеша свърши, а банките преценяват, че имотите не струват толкова за колкото са обявени и не дават дори 70 процента от това което продавача иска. Знам от първо лице. Продадох и имот на цена която е адекватна в момента, но почти всички кандидати бяха с кредит и минимално самоучастие. Банката обаче не дава толкова колкото са им необходими. Накрая го купи човек с 50 процента самоучастие. Както по-рано написах, цените няма да падат, но и няма да има кой да купува на тия цени. Ще има предоговаряне на което продавачите няма да могат да устоят, защото иначе имота ще им стои като паметник.

# 526
Май пукането на балона леко се отлага....

Нечувана сензация. Края на годината идва. Ще има вдигане на заплати. Край, цените няма да падат. Поне като създаваш драма от нищото, го прави както си трябва.

# 527
Напротив, драмата е за тези които чакат два за лев.
Хората просто ще имат с какво да си плащат ипотеките....

# 528
Абе то хубаво, че ще вдигат заплати на сестри и лекари, ама с чии пари - нали с нашите? Тоест, канят се да вдигат данъците, понеже бюджета и без това е на дефицит и няма откъде да вземат пари за увеличения иначе.
Другият вариант е да вземат още държавен дълг, който пак ние данъкоплатците ще връщаме, с лихвите.
Като сме в ЕЗ обаче, наказателната процедура не ни мърда при над 3% дефицит.

# 529
Абе то хубаво, че ще вдигат заплати на сестри и лекари, ама с чии пари - нали с нашите? Тоест, канят се да вдигат данъците, понеже бюджета и без това е на дефицит и няма откъде да вземат пари за увеличения иначе.
Другият вариант е да вземат още държавен дълг, който пак ние данъкоплатците ще връщаме, с лихвите.
Като сме в ЕЗ обаче, наказателната процедура не ни мърда при над 3% дефицит.

То няма лошо да се вдигнат някои. Иначе няма как, за да стане нещо, трябва да има достатъчно и за крадене и за правене, защото корупция има по цял свят, ама за да има и за двете страни, бая пари си трябват.

# 530
При европейски цени, няма как да стане с африкански заплати....

# 531
Chloe2210, никой не е врачка тук да каже за вас изобщо съществува ли перфектния имот,камо ли дали точно той ще е на пазара след няколко месеца, камо ли дали ще е на по-добра цена от сега.
Според мен сте се насочили към един от най-апетитните квартали в България като цяло и с понижаване на цените имате шанс за по-голяма конкуренция. Т.е. който преди е искал в околните или дори по-отдалечени квартали поради недостатъчен бюджет или предлагане,то при едно падане на цените,е логично да се насочи към по-доброто.
Аз лично,ако търся в Кръстова вада, Витоша,Малинова долина,бих била склонна да изчакам,защото там строителството е с бесни темпове и има вероятност да излезе нещо изгодно. Ако обаче търся нещо в Лозенец и Хладилника, където строителството е ограничено поради липса на парцели, не бих изчаквала,ако нещо ми хареса.
Помислете кое би било по-важно за вас - да купите евтино в периферията или да купите на по-удобно място,макар и не толкова изгодно.

# 532
  • Бургас
Chloe2210, аз също не бих чакала, ако намеря имот, който ми харесва, на локацията, която ми харесва.
Защото нали се сещате, че освен вас, има и други хора, които търсят точно в тези най-желани квартали.
Може да остане, но може и да изчезне и после да ви е яд.
Преценете си.

# 533
При европейски цени, няма как да стане с африкански заплати....
Да бе, ама заплатите трябва да се изкарат, а това става като произвеждаме и продаваме неща, които се търсят на пазара и са качествени и конкурентни.
Напоследък не съм чул за никакви големи инвестиции, освен завода за барут, който ще заработи 2028.
Да се вдигат данъците на едни хора, за да се вдигнат заплатите на други, е прехвърляне от единия джоб в другия. Същото и вземането на нов дълг, който после ще трябва да се връща с лихвите.

# 534
Един път африкански заплати, друг път имало много сива икономика и никой не бил на МРЗ. Въртим се както ни е удобно Simple Smile

# 535
Да го обясним нагледно, за да ни разберат....Когато баничката е 0,80 лв.- може и с африканска заплата, ама като стане 2,80 лв . е трудно и няма начин.....

# 536
ОК, плащай тогава от догодина по-високи данъци и осигуровки, за да има за увеличение на държавните служители.
Твоят нетен доход трябва да падне, за да се вдигне техния. Или и ти си от тях?

# 537
Нали разправят, че вдигали осогуровките и реално от догодина хората ще взимат по-малко пари. Тея които не ги повишат или ако са самоосигуряващи се. Дано имат за ипотеката.

# 538
Носи се слух сред брокери, едно приятелче загатна, че след като минем в евро, пазарът ще се успокои и цените ще се нормализират. За мен това към момента ми се струва една илюзия, но нека да видим - все по-близо сме.

# 539
Интересно, предвиждат спада все хора с по 20 мнения.
Не, че нещо, ама не ми звучи професионално.
През последните години се нагледах на толкова много народ, дето специално пише в нета апокалиптични сценарии, мислейки си, че вълнува и манипулира масите.
А истината е, кучетата си лаят, кервана си върви.
Преди година имаше строежи за 1500 на квм на зелено.
Сега са 2000+.
Аз го разбирам, ако някой предвижда сривове, да каже, абе продавам тука 20 мои апартамента, че цените ще падат.
И да застане зад думите си с парите си.
Иначе си е ала-бала.
Аз лично, си стоя с парите зад думите.

Общи условия

Активация на акаунт