Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 717
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Huku23, да разбирам,че ти продаваш в гореспоменатите от мен квартали и затова влизаш остро. Не съм ти виновна аз,че си купил на място с много предлагане.
Относно секюритизираните портфолиа от ипотечни кредити, това ми навява нотки от 2008 пак отвъд Океана. Банално. Добре,че тук нямаме такива пазари.  Не че ще ни подмине под някаква форма де,вероятно след 2-3 години.
Относно доход от наем 3% vs лихва 2.5% и дали ще се обърне,ако стане 3% лихвата, не мисля.  Хората имат достатъчно доход да си плащат ипотеката дори и да не се дава жилището под наем,а наемът е бонус. Те го възприемат като актив, т.е. готови са да наливат в жилището. Ако получават наем - ще изплатят предсрочно.
Със сигурност има хора,надценили възможностите си,но не мисля,че са голям брой. А и повечето от тях са купували на цени поне на половина на сегашните и имат в краен случай опцията да преотстъпят на друг да влезе в сделката им и да спасят собствения си капитал. 
Dany1, твоят приятел ще пасува по всяка вероятност. А може и да помисли още 10тина години да се надъха и да хване следващата нарастваща вълна. Средата влияе на мисленето, или си thinker,или си doer.

# 556
Няма пороци, не е консуматор, не е инвеститор. Какво си прави парите Simple Smile

# 557
  • София
Вече сме на плато

Време е за продаване!

# 558
Балон има. Казвам ви.
Е той се сетил твоя приятел.
От Джордж Сорос има един цитат, който съм запомнил: "Когато видя да се надува балон, бързам да вляза."
Разбира се, като се надуе хубаво, бърза и да излезе, преди да се спихне. А такива като твоя приятел, които влизат след като хубаво вече се е надул... е, нали трябва да има и хора, на гърба на които такива като Сорос стават милиардери.

# 559
Huku23, да разбирам,че ти продаваш в гореспоменатите от мен квартали и затова влизаш остро. Не съм ти виновна аз,че си купил на място с много предлагане......
Коментирах само, че ползваната от теб поговорка е представена грешно. Иначе аз проблеми с имотите нямам, всяка година правя по 4-5 сделки. Но тази година нещо се надскочих май, преди месец например, на маса си запазих 4 апартамента в сграда, на която още не са освободени имотите в парцела.

# 560
това от вчера ли, закото до предната седмица от август до сега едни имоти по които се облизвам дръпнаха с 20% отгоре.
Еврозоната не е фактор за цената на имотите, те са в евро от над 20г. Банките, кеша и доходите движат напред цените, както и новото строителство. Ако вноската по кредита е 30% от дохода ще се въртят едни пари, тухли, бетони и майстори.

# 561
  • София
Не, от днес. Обема на новите жилищни кредити намаляват трети пореден месец /за септември са данните/ от пика през юни.

# 562
Може - ще е здравословно за банките, но при тези лихви как да откажеш едно кредитче.

# 563
при тези лихви как да откажеш едно кредитче.
Ами ей така - то за зарибявка почва на 2.5% лихва, ама трае 30 години и никой не може да предскаже колко ще е лихвата още от втората. Ако банките можеха, щяха да я предлагат фиксирана за 30 години, явно не могат - ти можеш ли?
Доходите също не можеш да си ги предскажеш догодина колко ще са. Миналата може да е имало увеличения, бонуси, пък догодина да няма, пък може даже и рецесия, безработица да има, кой знае.
Е, остава успокоението, че който не успее да си плаща кредита може да продаде имота, но дали ще е за повече, отколкото сега е дал, и това никой не може да предскаже. И при всички случаи ще загуби едни 10% дето е дал за нотариус, брокер, община и т.н.

# 564
  • София
Ето, ако на някой му липсва обявата.
https://www.imot.bg/obiava-1j175869148571032-prodava-kashta-obla … -gabrovo-s-stolat
А тук е с повече снимки:
https://www.imot.bg/obiava-1j176156698968364-prodava-kashta-obla … -gabrovo-s-stolat

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 13:20 от чурек

# 565
Това обявата на пишман англичаните ли е?

# 566
  • София
Същата, явно не са го продали още. Под английската статия коментарите бяха: "Не се плюе страната, в която искате да продадете!"

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 15:28 от чурек

# 567
  • София
Ти си с връзки, моя пост го изтриха да не преча на далаверата Grinning

Верно е, къщата на англичаните в с. Столът за 280 000 евро, дето пуснах по-горе, е купена и модератора я е изтрил. Всички са щастливи Grinning

# 568
Мили дами и господа, в последните няколко седмици започнахме да търсим имот за майка ми в София, да е по-близо до нас, търсим район Лозенец и близките квартали...в началото мислихме, че нямаме особено шансове да намерим нещо в Лозенец, Хладилника и т.н., което е читаво и около 200-250 К, но се оказа, че пазарът се е променил от последното ми гледане в началото на годината, явно кеша се изхарчи?! В диапазона между 200 - 300 К се оказа, че има не малко имоти, едни нови, други за ремонт, излезли са и тристайни етажи от къщи в този диапазон и тук говорим за Лозенец/в порталите, групи и т.н./. Та се чудя дали да взимаме или да не поизчакаме още малко да намерим перфектния имот. Защото преди 9 месеца, читав имот под 270-280 К нямаше или веднага заминаваше, а сега си седят имоти и дори сме в колебание между няколко, които гледахме. За разлика от преди и продавачите са склонни на коментар и имо избор, виждам едно плато, в което се навлиза...Моля за мнения, простете ако не са изказвам експертно, но това е мнението на реален купувач, който вижда тенденция
Къде ги гледате тези имоти?

# 569
Да не са набирателни обяви? Плюс 250 за ремонт е едни 300-310  на финала.

Общи условия

Активация на акаунт