Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 696
  • 752
  •   3
Отговори
# 645
Всички болногледачки живеят в пълен лукс. Според мен живеят в квартира в стил гореописаната художествена измислица. Тя между другото показва и абсолютната некомпетентност на много брокери, защото продавач и купувач не се срещат навреме точно заради тях. Да не забравяме, че има продавачи, които продават имоти с включено соц обзавеждане като за лукс.

# 646
Скоро в "групите" имаше обява "Търся 1ст до 80к, не ми се смейте, само толкова имам".
Мисля си, кой го интересува колко имаш.
Не е хубаво човек да е арогантен.
Един човек колко има може и да не те интересува, но като бизнесмен в недвижимите имоти би трябвало да те интересува колко има средния ти клиент.
Сега в БГ средната брутна заплата НСИ я дава 2500 и нещо лева. Или нали минаваме в евро, под 1300. За София 3500 лева или 1750 евро.
Защо ли да те интересува колко пари изкарва средния човек - ами защото не можеш да му вземеш повече, отколкото има. Или ти работиш само във високия клас, не в средния? Доколкото съм те чел, май си в средния към ниския.
Сега гледам правят бюджета за 2026 и мислели пак да вдигат дохода в бюджетния сектор - платено, разбира се, с пари от данъкоплатците и с нови дългове, които пак те ще връщат. Е хубаво, а на частния сектор кой ще вдигне? Значи те ще трябва да изкарат догодина първо за държавния сектор повече, и след това и за себе си - ако остане.
Въобще не знам как ги мислите тия работи с постоянното покачване, и това дето било днес 200-300 догодина щяло да е 500. Те хората и 200-300 им е много, вие предвиждате още ръст. Ще поживеем, ще видим, както казват руснаците.

# 647
Бъфет пък има само 381 милиарда. Вероятно (не се бъзикам) и той ще го стиска докато умре Simple Smile

# 648
Нямам нищо общо с ниския.
Ниския са панелки, соц обзавеждане, мухъли, котешко пикано, последни етажи, скосове, първи етажи, мази, сутерени, миризливо и тн и тн.
Моите апартаменти са НС, нови мебели, чисто, не мирише, равно подреден теракот, среден клас, хубави и работещи уреди, ниски сметки, непоследни и непърви етажи, супер локации в среден квартал, на 1 мин пеш от магазини, ресторанти, заведения, спирки, фриз салони, фитнеси, паркове, спортни площадки, университети.
Не бих ги разменил за 95% от подобните. Че и 99.

Не ме вълнува, защото това изобщо не е средният клиент, нито пък наистина това му е реалният бюджет.
За такива пари не е вярно, че няма клиенти. Ще се намерят хиляди. Аз лично бих купил на такива цени.

# 649
Или както бяха написали пак,някъде из фейсбук по повод НИ-
" На бедния всичко му е скъпо, а на лудия всичко му е смешно...".

# 650

Аз пък си останах с един хубав спомен и важен житейски урок:
Ако един апартамент мирише на нафталин, но струва колкото вила на Лазурния бряг – значи брокерката вече има Вайбър връзка с някоя госпожа от Германия.

Е, миризмата на нафталин и на стари хора е присъща и на най-атрактивните имоти СС в много желани квартали. И миризмата е преходна, локацията вечна  Simple Smile

# 651
Скоро в "групите" имаше обява "Търся 1ст до 80к, не ми се смейте, само толкова имам".
Мисля си, кой го интересува колко имаш.
Не е хубаво човек да е арогантен.
Един човек колко има може и да не те интересува, но като бизнесмен в недвижимите имоти би трябвало да те интересува колко има средния ти клиент.
Сега в БГ средната брутна заплата НСИ я дава 2500 и нещо лева. Или нали минаваме в евро, под 1300. За София 3500 лева или 1750 евро.
Защо ли да те интересува колко пари изкарва средния човек - ами защото не можеш да му вземеш повече, отколкото има. Или ти работиш само във високия клас, не в средния? Доколкото съм те чел, май си в средния към ниския.
Сега гледам правят бюджета за 2026 и мислели пак да вдигат дохода в бюджетния сектор - платено, разбира се, с пари от данъкоплатците и с нови дългове, които пак те ще връщат. Е хубаво, а на частния сектор кой ще вдигне? Значи те ще трябва да изкарат догодина първо за държавния сектор повече, и след това и за себе си - ако остане.
Въобще не знам как ги мислите тия работи с постоянното покачване, и това дето било днес 200-300 догодина щяло да е 500. Те хората и 200-300 им е много, вие предвиждате още ръст. Ще поживеем, ще видим, както казват руснаците.

Не са така праволинейни нещата, както ги описваш. Има момент, в който просто не си струва човек да живее в София примерно. Под определена заплата, този град нищо не ти дава, ама има хора се мъчат, имат си техни гледни точки, за тях си струва може би. Наскоро българи се връщаха от чужбина в България. 20 години живели под наем тук и всички спестени пари са  наливали в къщата в Каспичан. Сега наемите се вдигнаха 3 пъти за 2 години, няма как да плащат наем и трябва да идат някъде, и това някъде е Каспичан. Нелогичен за мен ход, ама това си е техният живот. Позната ирландка, дошла тук на топло, за купона, за социалния живот, да търси любов, ама в един туристически град срещаш най-вече хора, които просто минават, идват за малко и си отиват. И всъщност социалният живот пак ти се свежда до Тиндър. Върна си се в Ирландия. Не всичко е на всяка цена, ама хората правят разни избори за добро или лошо и това не винаги е свързано с някакви икономически правила, ама тяхното поведение влияе на пазара.

# 652
Както обикновено, повечето хора трябва да пробват, за да видят, че не става нещо и да се откажат. Като например инвестицията в имоти далеч не е за всеки, но последните години всеки го прави.  Имало хиляди чувам Simple Smile

# 653
Ами то понякога става, понякога не става. И да, инвестира се в имоти в БГ, защото е лесно. В други държави далеч не е така, там за други неща си харчат парите. Въпрос на култура, закони и т.н.

# 654
Нямам нищо общо с ниския.
Ниския са панелки, соц обзавеждане, мухъли, котешко пикано, последни етажи, скосове, първи етажи, мази, сутерени, миризливо и тн и тн.
Това по-горе са жилища за социално слаби, пенсионери, имигранти и т.н.
Но да го наречем долния сегмент на ниския клас.
Твоите жилища, доколкото знам, са в Студентски град гарсониери по 30 кв.м. Наемателите си описваш като дюнерджии, пицари, казахстанци, и други подобни - не си казвал да отдаваш на програмисти, мениджъри, или семейства с деца средна класа.
Нито на ченгета или млади лекари, на които сега ще вдигат заплатите. А на хора средна класа, които сега ще трябват да бачкат повече, за да платят заплатите на ченгетата. И как ще изкарат повече, за да платят по-висок наем на теб?

# 655
Наемателите си описваш като дюнерджии, пицари, казахстанци, и други подобни - не си казвал да отдаваш на програмисти, мениджъри, или семейства с деца средна класа.
Нито на ченгета или млади лекари
Това изобщо не е вярно. Прекаляваш със съчиненията.
Никога не съм имал дюнерджия, никога не съм имал пицар, никога не съм имал казахстанец.
За сметка на това съм имал множество програмисти, включително и като студенти, после завършили.
Имал съм и различни млади хора от семейства на милионери.
Имал съм и студенти с най-различни специалности.
На семейства с деца не отдавам, откланям такива още при запитвания. За Бургас правя изключение, защото там съм с 4стайни, но пак предпочитам сам или 2ка, за малко по-нисък наем и много по-ниска амортизация.

Най-малките ми апартаменти са над 40квм. Та, нямам такива 30. Освен това, не мисля, че това е критерий дали са ми в "горен" или "долен" сегмент.
Има и 100квм апартаменти, дето са пълна гробница и се отдават на ниски наеми на съмнителни хора.
За някои хора "ст град" е някакво крайно гето.
За други е най-доброто място в България.
Не е гето, нито цените му са като гето.
Също така, множество мои наематели директно си купиха, и от мен, отидоха в собствено жилище.
Това разни гетаджии няма как да направят.

# 656
  • Край морета северни и южни
Не е гето, но не е и най-добрия квартал. Чак пък най-доброто място в България, дай да слезем на земята!? И на мен ми харесва Студентски град, най-вече заради хубавия Студентски парк, даващ чувство за простор - нещо така рядко за София, но точно едно-две блокчета имат гледка към него или към Витоша. А пък Витоша все пак не може да се сравни с гледка към морето, че да е най-доброто място в България. Ще ми сравниш тази не особено красива планина и едно паркче с морето ли?

Хубавото е, че там винаги ще намериш лесно и бързо наематели.

# 657
Казах ЗА НЯКОИ ХОРА!
Нито пък съм говорел за природни забележителности, че да намесваме морето.
Може да има хора, за които са по-важни хората наоколо, а не морето.
То и за някои докторската градина била пълна с шума, ама за други е много хубава.

# 658
Или продавача е със специални образователни потребности , или е нещо като тези случаи от предаванията на Вероника Димитрова , или дийп фейк....
Иначе просто няма логика...
Съвсем нормални хора, живеят основно в чужбина, купили са имоти преди години и сега искат да се освободят. Засега всичко е ОК по справка, нямаме никакви завещания, конст.актове или подобни, чакаме удостоверението за тежести в понеделник и нямаме съмнения за нещо. А дали има логика не знам, плащаме 245 К евро, ние търсихме всъщност 2 ст. стандартен апартамент за майка ми, гледахме два стари тухли от imot.bg и двата в рамките на 250 К евро и тамън мислихме да капарираме единия и излезе този 3ст. апартамент в групата. Действахме бързо и смятаме, че всичко ще е наред, който иска да дава повече да дава, има доста от скъпите. Разбирам и хората, които имат имоти и тепърва искат да продават на по-високи цени, може и да успеете, има още хора, които смятат, че е като преди 6 месеца и ще ви удоволетворят, но не е, в момента навлизаме в платото и хората, които са мотивирани да продават са готови на по-сериозен коментар. И аз не вярвам, че ще има срив, но смятам, че определено не е това, което беше последната година-две...
Понеже представляваше голям интерес и ми писаха хора дори на лично, удостоверението излезе чисто, нямаше проблеми, близък строител го гледа няма и скрити строителни проблеми, подписахме договора на цената, която се бяхме уточнили 245К евро. Ще има още имоти на по-ниски цени, успех на всички...

П.С. Междудругото днес сутринта ми се обади брокерка, която ми търсеше, предложи ми нова обява на 2 ст. стар тухлен 3 от 3 на Йоан Екзарх в Лозенец, на 250К евро, мисля, че го има в имот.бг, както преди няколко месеца нямаше нищо, започнаха да излизат един по един. Да, това не са чисто нови, перфектно обзаведени и т.н., но когато взимаш за по-малко и ти е важен основно района си готов за някой малък компромис!

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 14:30 от Chloe2210

# 659
Това изобщо не е вярно. Прекаляваш със съчиненията.
Никога не съм имал дюнерджия, никога не съм имал пицар, никога не съм имал казахстанец.
...
Най-малките ми апартаменти са над 40квм. Та, нямам такива 30.
Извинявам се, молдовец бил, не казахстанец:
Едностайния, където правих ремонта на терасата беше нает от едно момче за септември без да живее. Вчера ми се обади да ми каже, че се отказва. Пуснах обява във фейсбук. Преди малко го отдадох на семейство новоприходящи молдовци. За 950лв.

За 30-те квадрата писах по памет, но сега отделих 5 минути да потърся и ето какво излиза:
Не може да се цитира, защото е по-стара тема, та се наложи да направя картинка:

За професиите на наемателите нямам време да търся - мисля, че имаше един дюнерджия, но ако съм объркал извинявам се. Кажи все пак откъде ще изкарат догодина повече пари, като Теменужка им вдига осигуровките, данъците, и ги товари с още държавни дългове да изплащат в бъдеще?

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 14:36 от chris78

Общи условия

Активация на акаунт