Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 643
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Ето малко наблюдения над инфлацията и дали ръстът в цените на имотите я следва или изпреварва.
Провокира ме ей сега в една чакалня като ми попадна автомобилно списание от 2011. Ето колко е струвал Мерцедес Е класа тогава:

Сега нов Мерцедес Е класа е 70.6к:

Общо покачване от 41 на 71 за 14 години прави общо 3.97% на година, стедно с натрупване (CAGR). Даже реалното поскъпване е по-малко, защото част от тези 70.6к са за системи и екстри, които преди ги нямаше в колите, а сега ЕС ги изисква.

По него време в София средно цената на кв.м. е била 1400 и нещо лева. Средно - не в Обеля или Овча Купел, а в средно добър квартал. 700 и нещо евро. Имаше НС и по 5-600, но да речем средното е било 700:

Значи една двустайка към 60 кв.м. е можело да си купиш за колкото един Мерцедес (а ако си склонен на краен квартал, и за един ФВ Пасат).
Е, сега мерцедеса е 70к, за толкова можеш ли въобще да си купиш средна двустайка? Мисля и за двойно повече не можеш. Значи имотите в София са поскъпнали двойно повече от автомобилите.
Дали могат да продължават да поскъпват с двойна скорост на всичко останало, предстои да видим.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 12:10 от chris78

# 571
Много по-евтини материали се влагат в новите коли. Колко да струва тая купчина пластмаса. Освен това както я имаш, утре я изчезне, я я ударят и не остава нищо. Не че не може сграда да падне, ама някакси вероятността е по-малка. 

# 572
Само в банановите републики кола струва повече от недвижим имот.

# 573
Като пише "цени от", сложи още 15-20% за реалната цена.

Нищо не е като едно време. Едно време техниката се правеше в Европа, Германия. А сега всичко е китайско. Само се слага щампа на "марката".
Мерцедес не се отличава от тенденцията.
Отделно, че някои компоненти (особено електронни) са неминуемо китайски, но и самите фабрики на сглобяване са масово нейде из южна Америка и Мексико.
Не ми се рови за статистики, ама тоя засукан мерцедес от рекламата е вероятно 75% правен, я в Бразилия, я Колумбия. За цели бройки говоря, много ясно, че не е за конкретния автомобил.

Аз лично съм работел в софтуерни компании, една и съща марка, до година Х се прави в САЩ, Канада, Германия, Финландия, а от година Х+1 се аутсорсва нейде в Индия, бангалор, мумбай и не знам къде. И започва да се прави от хора, дето концепцията им за качество е изцяло различна (или липсваща).

А строежите все още си се правят с родни материали и родни майстори. Има тук, там приходящи източноевропейци, работници, но за сега са изключение.

# 574
Мили дами и господа, в последните няколко седмици започнахме да търсим имот за майка ми в София, да е по-близо до нас, търсим район Лозенец и близките квартали...в началото мислихме, че нямаме особено шансове да намерим нещо в Лозенец, Хладилника и т.н., което е читаво и около 200-250 К, но се оказа, че пазарът се е променил от последното ми гледане в началото на годината, явно кеша се изхарчи?! В диапазона между 200 - 300 К се оказа, че има не малко имоти, едни нови, други за ремонт, излезли са и тристайни етажи от къщи в този диапазон и тук говорим за Лозенец/в порталите, групи и т.н./. Та се чудя дали да взимаме или да не поизчакаме още малко да намерим перфектния имот. Защото преди 9 месеца, читав имот под 270-280 К нямаше или веднага заминаваше, а сега си седят имоти и дори сме в колебание между няколко, които гледахме. За разлика от преди и продавачите са склонни на коментар и имо избор, виждам едно плато, в което се навлиза...Моля за мнения, простете ако не са изказвам експертно, но това е мнението на реален купувач, който вижда тенденция
Къде ги гледате тези имоти?
Привет отново, понеже няма такива имоти... вчера сложихме стоп капаро на 3 ст. преходен тухла от края на 90те години в частта срещу Сити Център на 245 К евро, втори над партер, има нужда от освежаване, но не е за тежък ремонт, чиста площ 80 кв.м. Имот от ФБ група, след пазарлък и коментар...

# 575
Като пише "цени от", сложи още 15-20% за реалната цена.
Хубаво, ама то и преди цената е "от" и сега пак е "от" - въпросът не е в точното число, а че Мерцедес успява да работи и продава при под 4% средно увеличение годишно, за тези 14 години. На тях не им ли се вдигат разходите - за метали, други суровини, заплати, данъци, бюрокрация и разрешения? Само на строителите ли се вдигат разходите, та викат налагало се да вдигат и цените?
Вдигат ги защото могат, а не защото разходите им се толкова вдигнали. Но докато има желаещи да ги плащат...

# 576
Честито и лека сделка
Мили дами и господа, в последните няколко седмици започнахме да търсим имот за майка ми в София, да е по-близо до нас, търсим район Лозенец и близките квартали...в началото мислихме, че нямаме особено шансове да намерим нещо в Лозенец, Хладилника и т.н., което е читаво и около 200-250 К, но се оказа, че пазарът се е променил от последното ми гледане в началото на годината, явно кеша се изхарчи?! В диапазона между 200 - 300 К се оказа, че има не малко имоти, едни нови, други за ремонт, излезли са и тристайни етажи от къщи в този диапазон и тук говорим за Лозенец/в порталите, групи и т.н./. Та се чудя дали да взимаме или да не поизчакаме още малко да намерим перфектния имот. Защото преди 9 месеца, читав имот под 270-280 К нямаше или веднага заминаваше, а сега си седят имоти и дори сме в колебание между няколко, които гледахме. За разлика от преди и продавачите са склонни на коментар и имо избор, виждам едно плато, в което се навлиза...Моля за мнения, простете ако не са изказвам експертно, но това е мнението на реален купувач, който вижда тенденция
Къде ги гледате тези имоти?
Привет отново, понеже няма такива имоти... вчера сложихме стоп капаро на 3 ст. преходен тухла от края на 90те години в частта срещу Сити Център на 245 К евро, втори над партер, има нужда от освежаване, но не е за тежък ремонт, чиста площ 80 кв.м. Имот от ФБ група, след пазарлък и коментар...
    [/i]

# 577
    • Бургас
    Асансьор има ли този имот?

# 578
    Или продавача е със специални образователни потребности , или е нещо като тези случаи от предаванията на Вероника Димитрова , или дийп фейк....
    Иначе просто няма логика...

# 579
    • Бургас
    Защо да няма, цената е съвсем нормална, 3000 евро на кв. м, че и за ремонт. Да не е малко.
    Това, което гледаме на обява и това, на което се сключват сделки са много различни числа.

# 580
    Те "сделки" се сключват и на данъчна оценка...

# 581
    Или продавача е със специални образователни потребности , или е нещо като тези случаи от предаванията на Вероника Димитрова , или дийп фейк....
    Иначе просто няма логика...
    Съвсем нормални хора, живеят основно в чужбина, купили са имоти преди години и сега искат да се освободят. Засега всичко е ОК по справка, нямаме никакви завещания, конст.актове или подобни, чакаме удостоверението за тежести в понеделник и нямаме съмнения за нещо. А дали има логика не знам, плащаме 245 К евро, ние търсихме всъщност 2 ст. стандартен апартамент за майка ми, гледахме два стари тухли от imot.bg и двата в рамките на 250 К евро и тамън мислихме да капарираме единия и излезе този 3ст. апартамент в групата. Действахме бързо и смятаме, че всичко ще е наред, който иска да дава повече да дава, има доста от скъпите. Разбирам и хората, които имат имоти и тепърва искат да продават на по-високи цени, може и да успеете, има още хора, които смятат, че е като преди 6 месеца и ще ви удоволетворят, но не е, в момента навлизаме в платото и хората, които са мотивирани да продават са готови на по-сериозен коментар. И аз не вярвам, че ще има срив, но смятам, че определено не е това, което беше последната година-две...

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 20:48 от Chloe2210

# 582
    С оглед на това, никога не бих продал на тази цена.Освен ако не съм пред фалит...

# 583
    • Бургас
    Утре ще публикувам същата обява с 1000 евро отгоре Simple Smile Разбира се, че няма да продадеш - имам бая такива познати - пускат обяви и си ги четат с години Simple Smile

# 584
    Няма как да продам в Лозенец на цената на Ливадите или Вадите.... Където продават двустайки сред полето на над 200К евро....

Общи условия

Активация на акаунт