С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 3 038
  • 139
  •   5
Отговори
# 90
По-добре прочети какво е писала, преди да я обвиняваш, че е злобна. Или просто тролстваш?
Не, не тролствам - споделям как ми звучи на мен. А и каквото и да е писала (бегло погледнах), нали е ясно на всички, че това е нейната версия.
Кардинално се чудя тук в темата как е възможно да се случват такива крайни реакции?!?

Скрит текст:
Обаче това не е безусловно.
Имаше категорични заявки как няма да бъде допуснато - затова написах.
Да, да, на теб винаги ти звучи, че снахите са виновни. Хайде, холан! Помня какво писа наскоро по повод друг казус.

# 91
  • София
..... здравословна среда, свободна от токсичност, където майка му би била омразена или подлагана на неуважение.
Би ли ти било по вкуса да видиш такова отношение към собствената си майка? Аз със сигурност не бих изпитвала привързаност към човек, който проявява подобна жестокост спрямо майка ми.
Не Вие сте важна в случая - лишавате детето си от обич! Свекърва Ви може да не харесва Вас, но детето/внучето е нещо различно!

# 92
  • София
Извинете, но май съм пропуснала какво точно се е случило, че да доведе до този тотален разрив?
Видях, че свекървата не е обръщала внимание на сватята и е искала да гушне бебето и че е казала, че са опрели до нея, което е факт.
Не е приятно, но чак такава драма от това ми се струва пресилено. Съжалявам ако съм пропуснала истински сериозно проблеми.

# 93
Заповядай:
https://www.justice.government.bg/home/normdoc/2135637484/
Чл. 128

Ето ти и правописен речник, пише се "неприязън", а не "неприазъм"

https://beron.mon.bg/rechnik/0

Благодаря за изпратения линк към Семейния кодекс. Ти самата запозна ли се с неговото съдържание? По-удачно би било да ми приведеш конкретна законова разпоредба, тъй като аз не съм напълно сигурна дори в правилното изписване на думата “неприязъМ”.

# 94
Извинете, но май съм пропуснала какво точно се е случило, че да доведе до този тотален разрив?
Видях, че свекървата не е обръщала внимание на сватята и е искала да гушне бебето и че е казала, че са опрели до нея, което е факт.
Не е приятно, но чак такава драма от това ми се струва пресилено. Съжалявам ако съм пропуснала истински сериозно проблеми.
Пропуснала си цялата гадост, която е избълвала по адрес на снахата. Авторката пише за втори път. Първият път ѝ обяснихме, че мъжът ѝ трябва да озапти майка си, сега го е направил и свекървата си е показала истинското лице - с обиди, манипулации, тръшкания, обвинения в магии и тн. Това идва след като се е месила в отглеждането на внучето и опита на снахата да сложи граници. Ами при това положение и аз ще прекъсна всякакви контакти със свекървата и няма да позволя детето ми да общува с такъв човек.

# 95
  • Най-красивата страна
Да,има закон според който баба и дядо имат право да виждат внучето си.
Но има условия.
Ако се заведе дело , в България бабата и дядото имат законово право да поддържат лични отношения с внучето си – дори ако единият родител (например майката) не е съгласен. Това право е уредено в чл. 128 от Семейния кодекс.

Какво гласи законът
Бабата и дядото могат да подадат молба до районния съд по настоящия адрес на детето, с искане да се определят мерки за лични отношения.

Съдът решава дали контактите са в интерес на детето, независимо от мнението на родителите.

Интересът на детето е водещ критерий – ако контактите с бабата и дядото допринасят за нормалното му развитие, съдът може да ги разреши, но може и майката да спечели,ако се докаже ,че тия контакти са вредни за детето.

Някой да ме поправи,ако греша.

Всичко това може да се избегне ,ако има едни нормални отношения между свекърите и снахата.
Много ясно,че една майка няма иска детето и да общува с хора,които не я зачитат за нищо .
Майката не е инкубатор.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 12:56 от Veronikaaa

# 96
Не знам кой съд ще реши, че бабата може да настройва детето срещу майка му и това да е в негов интерес, но може и да греша.

# 97
  • София
Явно съм пропуснала. Не видях нещо ужасно, освен, че всипки във фамилията се надцакват кой е по-по-най.

# 98
Не знам кой съд ще реши, че бабата може да настройва детето срещу майка му и това да е в негов интерес, но може и да греша.

Кой знае, може да попадна на съдия свекърва 😂.

# 99
  • София
Никой съд няма да откаже режим на бабата и дядото, освен ако не са алкохолици и насилници.

Запознала съм се, разбира се. Прочети си го сама. Не си малка.

# 100
  • София
Повечето хора са в някакви относително нормални граноци и малко баби и дядовци биха съдили децата.
Подобни случаи са по-скоро при развод, смърт на партньор и възпрепятстване на контакт с децата.
За мен, подобно нещо е изключително тежко и в много случаи неоправдано. Едно е аз да не комуникирам с някой, съвсем друго е да възпрепядствам комуникацията на децата муми внуците му с него.

# 101
Толкова е просто - не те искат, не се свързваш. Колкото си по-млад е  по-добре, събираш средства за старини. Младите да си гледат децата и да си живеят по техен вкус. Не  е невероятно, няма го традиционното семейство, всеки е  за себе си. Длъжни сме на децата до едно време - до пълнолетие  или докато учат. 
 И няма страшно, всеки се справя. Вкопчването е вредно и за двете страни.

# 102
Никой съд няма да откаже режим на бабата и дядото, освен ако не са алкохолици и насилници.

Запознала съм се, разбира се. Прочети си го сама. Не си малка.

Благодаря за съвета, но законът не дава автоматично право на бабата и дядото на контакт. Чл. 128 от Семейния кодекс ясно казва, че съдът решава само ако това е в интерес на детето. Родителите имат първостепенно право да определят контактите му. Така че не става въпрос за алкохол или насилие, а за това какво е полезно за детето. Практиката показва, че съдът винаги преценява индивидуално ситуацията и не може да се разчита на „автоматично право“; решенията винаги са съобразени с емоционалното благополучие на детето. Запозната съм с това, разбира се, нямам нужда да го чета отново. Нека да се опита – ще си изиграе поредния автогол. Ако досега не е загубила сина си, тогава вече ще.

# 103
  • София
... Ако досега не е загубила сина си, тогава вече ще.
Ужас! Какво е това настървение! Защо да загуби сина си - нима се радвате мъжа Ви да няма майка?!?
Майка Ви и баща Ви не са ли в състояние да Ви "озаптят" малко? Поговорете с тях, може пък да Ви кажат, че прекалявате! Очевидно мъжа Ви не Ви е никакъв авторитет, поне родителите да са!
От колко време сте семейство ми е любопитно? И също така Вие не сте ли имали близка и топла връзка с бабите и дядовците?

# 104
  • София
Правото на бабата и дядото да си виждат внучето НЕ зависи от вътрешносемейните цупежи и претенции. Подразбира се, че отношенията с родителя/ите са много обтегнати, щом изобщо се е стигнало до съд - така че последният логично няма как да отхвърли молбата на подобно основание. Емоционалното благополучие на детето, колкото и да е странно, в съдебната зала не се приравнява към угаждане/подмазване на единствената и неповторима Майка с главно М.
Тоест, Нина Николина, свекърва ти изобщо не е длъжна да те харесва, за да е баба на внука си, и това важи и извън съдебната зала; но явно нямаш (ако може да копирам пространния ти и възвишен стил) емционално-интелектуалната зрялост да управляваш отношенията си с въпросната персона в интерес на детето и мъжа си, а не в интерес на раздутото си самомнение и желанието да си "отгоре" в проблемната ситуация.
Всъщност, след като вдигна една от най-гадните и болезнени теми в целия форум - тази за глиобластома - за да занимаваш хората с уникалния си стрес и притеснения, съм абсолютно убедена, че си или болен егоист с изключително напомпано самочувствие, или просто трол. Без извинение.

Общи условия

Активация на акаунт