Към дамите които не могат да имат дете

• 10 091
  • 191
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Никой от нас не може да предполага какво му крие бъдещето и кое действие или бездействие може да има последици, камо ли добри или лоши.
А това с изкуствената утроба може да бъде само още един шанс за хората без деца, но не вярвам да измести човешката природа.

# 181
Ще я измести-процеса е тръгнал още от "предлагането" на секцио като по-щадящо, инвитро процедурите, сурогатство и ИУ, липсата на необходимост от брак и чайлдфри поколения, както и промените относно какви "права" имат родителите при отглеждането на челядта. Така постепенно отпада естествената потребност на човек да се множи(което е съвсем отделна тема)  и като прибавим как ще се промени живота следващите 30 години с навлизане на АИ и роботите, съвсем реалистично е да отпадне естественото плодене като цяло.

# 182
  • София
Нима сега нещо е изместено!?
Секциото не е изместило ЕР. Ин витрото и сурогатството не са изместили естественото забременяване. Животът без брак не е изместил необходимостта хората да имат партньор до себе си. Единствено са се разширили възможностите и шансовете за оцеляване на вида ни и за предаването на гени, които е можело да изчезнат (за добро или зло).

Ето, ин витрото в момента е рутинна процедура. Какъв обаче би бил смисълът някой да се подложи на него, без има необходимост?

# 183
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моите 5ст.
От млада с хормонални нарушения, нередовен цикъл и години наред противозачатъчни. На 24 решихме, че искаме деца. 2 години опити, ходене по лекари, пиене на какви ли не добавки и т.н.
Резултат 0.
От другата страна - за мен винаги осиновяването е било на дневен ред. Искала съм и съм си го мечтала дори.

Когато казах гласно и приех, че съм ок с положението си на 26г, мъжа ми също, и че като не ми е писано да имам биологично дете - ще си осиновя, си отдъхнах.
Зарязах тая фиксация.
Знаех също, че няма да понеса физически и емоционално ин-витро процедурите. Не беше също на дневен ред въобще.

След 6 месеца съм забременяла спонтанно, без да разбера. Дъщеря ми се роди със тежка сърдечна малформация. Нямаше да е тук сега, ако не беше претълпяла тежка отворена сърдечна операция.
Не посмях да опитам пак. Беше ме страх. Исках друго дете, но нямах сила да заложа на гените ни и да изгубя.
Осиновихме сина ни. Беше на 1г. Сега ми къса нервите, окопира ми цялата енергия, точи ми всички ресурси, но той е мой син. Родила-не родила. Мой е. И не го сменям.

И не съм го спасила аз, защото е сираче. Той дойде при нас, когато трябваше. Той е моето дете, въпреки че не сме свързани биологично. Аз съм благодарна на биологичната му майка. Ако тя не го беше изоставила, аз нямаше да го имам.
И го обичам. Обичам и биологичната си дъщеря. И не ги деля. Имаме 2 невероятни деца, дошли в животи ни по свой собствен път. Вероятно, за да ни помогнат ние да извървим нашият път.
Ако не бях срещнала този мъж и живота ми беше минал по друг начин, можеше и да нямам деца никога, можеше и мен да ме няма.

# 184
Летяща,

Много сте далече от реалността.
От науката - още повече.

Да сте жива и здрава !

# 185
Благодаря, Деборана.
Дай Боже, в по-толерантно и невъздесъщо общество!

# 186
Сама жена не може да ползва СМ с ДЯ, поне не в Украйна, което е най-близкия и "евтин" вариант (хич не е евтин де). Имат изискване за семейство с брак и генетичен материал поне от единия родител.
Няма подобни изисквания в Украйна.
Напротив, точно в Украйна има такива изисквания
Задължително се изисква удостоверение за брак преди подписване на договорите, както и след раждането на детето се представя такова на властите, за да издадат акта за раждане. Без брак няма СМ.
Също така наистина не може да се прави СМ с донорски ембрион т.е. и яйцеклетката, и спермата да са донорски.
Трябва поне  единият родител да е и биологичен родител. Прави се генетичен тест след раждането на детето и ако няма съвпадение с родителя, детето няма да му бъде дадено.
И ако си мислите, че генетичния тест е проформа и може да ви пробутат чуждо дете, че можете да си платите на генетичната лаборатория да пишат каквото ви хрумне, изобщо не е така. Доста американци ходят там, а те са доста подозрителни към искания за американско гражданство и си проверяват всичко преди да го дадат.
Така че, украинските клиники наистина спазват правилата, за да не си заколят кокошките със златните яйца. Което го считам за нещо хубаво, защото аз обичам да има правила и да се спазват.
Знам за човек, който е сам и има дете от СМ с донорски ембрион, но не е било в Украйна и не знам дали изобщо е било легално или са заобиколили  
Затова и не го коментирам със сигурност, като не знам нещо, не го знам.
Хубаво е човек да не е толкова категоричен по въпроси, за които не се е интересувал, за да не вкарва хората в заблуждение.
И без това има много митове и предразсъдъци по темата.
П.П. Дали е скъпо или не зависи от гледната точка.
Струва колкото една обикновена нова кола или някоя хубава марка на старо. Ламарини, които след няколко години ще са ръждясали и ще зминат за автоморгата.
Разбирам, че не всеки може да си го позволи, но познавам човек, който има две спортни коли за по 50-60 хиляди всяка и даже не ги кора, защото няма време. Купи на жена си нов Ескалейд.
И този човек като разбра, че ще платим 15000 долара за ин витро процедури и беше шокиран. "И ще дадете толсова много пари?!" Буквално това му бяха думите. Явно 60 хиляди за кола не е много, но 15 хиляди за дете е.
Други приятели ни питаха за инфо за клиника за СМ, защото техни приятели били пробвли всичко и вече били отчаяни и готови на всичко за дете. Казахме им каквото знаем. Година по-късно пак се видяхме. Попитах дали има резултат, надявайки се на добри новини. Отговорът ме втрещи. Купили си апартамент и не останали пари за СМ. Иначе имали желание, но нямат възможност.
И така, аз не смятам, че парите са много, защото това което получаваш е безценно.
Разбирам, че някои хора нямат такива пари, но повечето хора, които познавам имат възможност да си ги набавят, просто не биха ги дали точно за това, което за мен няма логика, но не ги съдя.
Всеки сам преценва и решава.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:34 от Opossum

# 187
  • София
Зависи от цената на пакета.
Имаме клиенти, които са хомосексуална двойка. Имат вече 2 деца от Украйна. Единият е биологичен баща на едното дете, другият на другото. Съответно децата нямат майки и имат само по 1 родител пред закона.
Пиша го точно с идеята, че съм запозната. Повече подробности няма да излагам по отношение на въпросното семейство, макар и непризнато за такова законово у нас (все още).
Вече кой с колко пари разполага си преценява сам.
Нашите деца, без да ползваме СМ, ни струват около 2 големи апартамента в София и 25+ години. Т.е. няма гаранция, че и при СМ всичко ще се случи бързо, лесно и гладко и няма да отнеме повече време и пари. Парите са нищо пред радостта да имаш дете, стига да ги имаш, но не всеки разполага с достатъчно ресурс, време, нерви и т.н.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 06:14 от Fever Ray

# 188
Явно аз не мога да обясня добре или не съм разбрала забележката.
Имах предвид, че двойки, които нямат брак не могат да използват СМ заедно. Поотделно могат, разбира се, но тогава името на другия партньор няма да присъства на акта за раждане. Като сложим настрана неудобството, че този родител няма да може да взема решения за детето (макар че не е малко това), то си остава неприятното чувство, че името ти не е там като майка или баща. Може би това няма значение за някои хора, но лично за мен би било голяма мъка да не съм на акта за раждане като майка.
Сам човек може да използва СМ, ако е биологичния родител т.е. ако не използва донорски материал, а собствен. Там няма да има проблем, че пред закона ще се води единствен родител, защото той и де факто си е единствен родител.
Имах ппедвид точно това, че самотен родител не може да използва СМ с донорски ембрион.
В твоя пример всеки си има само по едно дете де юре, въпреки че де факто сигурно ги отглеждат заедно като семейство.
Нечестно е и аз съм за узаконяване на такива двойки и за равни права, но нито ние сме узрели за това, нито украинците.
Същото е при осиновяване, ако двойката няма брак, осиновява единия, който е подал документите. Някаи хора сключват брак преди това, други отказват да си нарушат принципите и водят дела след това.
За това нямам мнение обаче дали е правилно или неправилно. Осиновяването е доста по-трудно и сложно от СМ и може би е правилно държавата да иска брак.
(Иначе наистина няма гаранция дали ще стане дори със СМ. Дори и така може да отнеме години. В Украйна пак има крайна цена, в която ти е включено всичко.
В Щатите се започва от една базисна сума и после почва допълнително натрупване, в зависимост от издръжката и медицинските разходи на СМ. Лесно се стига до 250000 долара. Ето това вече е непосилно за повечето хора, дори за американците.)

# 189
На 37 г. имате своите шансове, просто не трябва да се отказвате. Аз родих м.г. с ДЯ две прекрасни близначки на 45 г. Даваха ми нищожни шансове, а имах прекрасна бременност, въпреки миомитозната матка (4 огромни, а колко по-малки не се знаеше). Но аз не се отказах. След 4 опита с мои Я без никакви колебания се насочих към донорските. Днес съм една щастлива майка. В момента се предлагат и донорски ембриони, но ако имате финанси, опитайте с донорска сперма, ако нямате партньор. Със съпруга ми обмисляхме и осиновяване. Твърдо бях решила, че поне едно дете ще отгледам, независимо по кой начин.

# 190
Имам някакви подозрения, че темата е тролска. Но ще кажа кое-що по въпроса. Явно повечето, записали се в нея, все пак имат деца, независимо свои, осиновени.

Ние с мъжа ми нямаме деца. И на въпроса как се справяте... ами надявам се добре се справяме.
Скрит текст:
Никой не е констатирал конкретна медицинска причина при нас. Но разни множество други неща се насложиха. На около 30 живеехме в апартамента на мъжа ми в стаичка 9-10 кв.м. В жилището живееха и родителите му - вече на години хора. Мислех, че ще отидат да си живеят на село, но не стана така. Нищо, тяхно си право. Макар тогава да ги мразех заради това и да ги обвинявах... сега отчитам, че не съм била права - всеки има право да си живее в жилището. Мъжът ми беше тактичен и не е нахалствал пред родителите си да ни освободят апартамента.
С други думи понякога не става родителството просто, защото се изпуска момента - безпаричие, работа, жилищни дискомфорти, лекомислена увереност, че винаги може. Изобщо тънки, деликатни работи.

На около 40 се размислих за осиновяване. Проучих въпроса, ходих до съответната служба. Бях изненадана да установя, че процедурата не е както си спомням от общи хорски приказки когато съм била малка - отиваш в дом, харесваш си детенце и готово - вземаш. Повечето в темата знаят - сега е друго. Записваш се, отбелязваш от до колко годишно, съгласен ли си детето да е от ромски, турски произход, съгласен ли си да е със здравословен проблем и т.н. попълваш въпросник кажи-речи.

Първото, което ме стресна, е информацията от една служителка, че 99% от децата са с ромски произход. Казваше, че дори по соца статистически имало повече българчета. Тогава нали по-консервативно обществото, често се случвало неподходящо забременяване, детето не може да бъде прието, твърде рано забременяла ученичка или закъсняла извънбрачна бременност. Докато сега било изключителна рядкост българка да остави детето си. И ако ставало много често причините били тежки здравословни или социални (проституция, наркомания). Жената меко ми обясни да обмисля това, защото на фона на него по-мургавия цвят кожа даже може да ми се види дреболия.

Но нещата не се получиха заради друг момент. Попитах мъжа ми какво мисли за осиновяването. Съвсем спокойно, без да го притискам със сълзливи мелодраматични разговори как искам да бъда майка. Следях внимателно за най-първата му спонатанна реакция. А тя беше: "Нямам нищо против, но честно казано не искам някакво циганче". И той беше спокоен и честен. Това сложи точка на въпроса с осиновяването.

Можех да се опитам да го накарам да си промени мнението, да се тръшкам, да плача, да хленча. Ммммне, това не е за мен. Замислих се, че дори да успея, твърде е възможно това да е успех на повърхността и рано или късно някои уж дълбоко заровени неща да започнат да изскачат. Знаете как когато дойдат трудности, при това не обезателно големи, хората ровят несъзнателно в миналото и търсят причини, оправдания, следствия. Съзнателно или не - повечето от нас го правят.
С тази си нагласа само въпрос на време щеше да е мъжът ми да се оттегли и да започнат съжаления. И ако това стане, длъжна съм да съзнавам, че материалната отговорност ще падне изцяло на мен. А аз нямах такава. Мъжът ми също винаги едва е кретал финасово. За мен това не е определящо, обичам си го какъвто е, но факт - на него не може да се разчита за пари. Родителите ми починаха още като бях съвсем малка (баща ми) и на 25 (майка ми). Имам само брат. В града, в който живея, нямам собствено жилище. Затова живеехме с родителите на мъжа ми.

Що се касае до инвитрото - никога не съм пробвала и не съм искала. За мен това са сериозни суми, без гарантиран резултат и което е по-важното - имам сериозни подозрения доколко са безопасни за физическото и психическо здраве на майката. Защото то въпросът не е просто да го родиш детенцето, но и да го отгледаш, да си здрав, за да му бъдеш опора по-дълго време.
Сурогатното майчинство тогава пък съвсем беше химера, а даже и да не беше, подозирам, че мъжът ми щеше да реагира по сходен начин както за циганчетата.

Сега съм на 51. Приемам това спокойно, все пак съм голям човек. Никога не съм харесвала жени, които се свиват  и сами себе си класифицират в някакъв коловоз на "други", "бездетни". А често като видят семейства с деца им се разваля настроението, започват да гледат с влажни очета и самосъжалението лъха от тях на талази.

Не казвам, че е задължително като мен да се разсъждава, но не е лошо човек спокойно да приема някои неща. Като например, че на всеки в живота различни неща са дадени. Един е богат, друг пък има много приятели, трети е талантлив в нещо, четвърти има многолюдна челяд. Мисля, че трябва спокойно да приемеш каквто ти се е паднало и да си благодарен за това, което имаш. Както една потребителка писа по-горе - някои и това нямат.

То малко дзен будизъм хава, ама не е лошо човек да осъзнава и осмисля появата си на този свят, да открива смисъла. За някои това са децата, за други - рисуването на картини, за трети себеотдаването, за друг... друго.

Към днешна дата харесвам когато чуждите деца се завъртат край мен, обичам да се заглавичквам с тях когато са по-големички. Обикновено и те много ме харесват. Нямам подход обаче към бебета може би точно защото не съм гледала бебешоче и не мога да се адаптирам към децибелите им когато започнат да пищят. Simple Smile

Мъжът ми е по същия начин. Никога не сме се обвинявали взаимно за липсата на дете, не сме плакали и хленчили пред близки или насаме. На кой каквото му се паднало - такова. Благодарна съм, че мъжът ми е такъв, обичам го заради това му добро сърце макар да има десетки други недостатъци. Имали сме период на временна кратка раздяла (както почти всяка двойка), но тя по никакъв начин не е била свързана точно с дете. Ако сега ме върнат назад във времето пак бих избрала него. Пък за него не знам. Дано и той така разсъждава. Simple Smile

Две от най-близките ми приятелки също са без деца. Един от най-близките приятели на мъжа ми - и той. Живеят нормален живот. И да се е случвало нещо да преодоляват, както и при нас, не се е разбрало, всеки е продължил да живее.

Едно единствено затруднение имам от липсата на деца и то е свързано с наследството ми.

Та така обичайте се, с или без деца. И бъдете благодарни за всичко, което имате. Даже за това, което нямате. Което не можете да заобичате - избягвайте. Ако някой няма и не може да има дете, твърде е вероятно да има друго. Нещо специално дадено нему. Трябва само да го потърси.

# 191
Това е най-човешкото, най-задълбоченото и най-талантливото нещо, което съм чела някога по темата.
Здраве и всичко добро на автора !
Подкрепям с цялото си същество !

Дано не я изтрият !

Общи условия

Активация на акаунт