Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 32 739
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
Вече наркоманите станаха различни -преди време бяха чувствителните , депресираните, по -сложните хора. Сега във всяка чалготека има наркотици. На ден хващат десетки, шофирали след употреба на наркотици. Някои от тях сигурно са пили бензодиазепини, пият ги като антидепресанти, но пак са много.

# 496
Трейнспотинг е велик филм, аз съм голям фен на Дани Бойл. Но този филм е прекалено художествен и не може да се използва с цел отвращаване на младежта от наркотиците, още повече, че от СПИН вече не се умира. В сегашни времена е още по-трудно да устоят, защото всичкото медии се опитва да представи леката дрога, като тревата, като нещо безобидно, или като приятен начин да си прекараш времето. А всъщност точно с лекото се почва, точно с тревата се подхлъзват и стигат до тежката артилерия. Да не говорим, че самата употреба на т.нар. лека дрога, води до психотични състояния, депресия и параноя.
Няма универсален начин за предпазване. Всеки трябва да намери свой метод, с който да повлияе някак на младежите хич да не почват. Въпрос на култура и начин на живот.
Така че, на нас ни беше по-лесно да не се подхлъзнем, а сега, с това изобилие на синтетична, лека, дизайнерска и пр. дрога, предлагана на всеки ъгъл, на децата им е сто пъти по-трудно.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 20:35 от Априлски душ

# 497
Не знам дали е добре направен, но мисля да водим децата https://www.facebook.com/share/v/1Bw2ESW49p/
На мен са ми фобия зависимостите и постоянно говоря ли говоря. Още откакто бяха много малки обяснявам в детайли без да спестявам подробности. Имах много близки хора зависими и много ме е страх. Само се моля да са прихванали нещо.

# 498
  • София
Може би ще го напиша за трети път (не в тази тема), но се убеждавам колко е важно да се учи в училище оказване на първа помощ. Поне от по-големите класове - осми и нагоре.

# 499
Като вадят шофьорски книжки минават през такова обучение, само че, като всичко останало, си е проформа

# 500
Не навсякъде е проформа, поне според моя опит. Но може да е по- добре, разбира се.
За образователните филмчета- помня как ни показваха какви ли не, а ние само се подхилвахме, някак и човека е важен, който ще ти го покаже, разтълкува и ще поведе разговора. Доверие и спокойствие трябва да има, а днес са малко толкова ангажираните и отдадени учители.
Има теория, че не трябва много да се навира в очите на подрастващите темите за дрога, за зависимости, защото едва ли не може да има обратен ефект. Ние говорим вкъщи, но не знам дали има правилен подход и начин това да те подмине. Само се моля да не ни се случва никога 🙏 Съгласна съм, че типове хора са податливите, независимо от възрастта. Но децата категорично са най- рисковата група.

# 501
  • София
Книжката не е задължителна, това е. Трябва да се учи в училище и периодично да се опресняват знанията. Това може да спаси живот. Например преди няколко месеца по новините имаше случай на починало дете следствие на задавяне. Никой от възрастните около него не е знаел какво да направи.
В училище трябва да се учат такива неща - какво да правиш при задавяне, как да разпознаваш инфаркт, инсулт, какво да правиш, докато линейката... И да се повтаря.

# 502
Може би ще го напиша за трети път (не в тази тема), но се убеждавам колко е важно да се учи в училище оказване на първа помощ. Поне от по-големите класове - осми и нагоре.
В гимназията на набора има клуб към БМЧК, даже миналата седмица са идвали в техния клас да разказват какво правят - класната им каза, че 12 от децата са проявили интерес да се включат. Предполагам, че ще научат полезни неща там.

vania_svet, благодаря за идеята, ще взема и моите да ги заведа да го гледат.

# 503
Лазар Радков има такава хубава инициатива за обучение за първа помощ в училищата

# 504
В гимназията на голямото непрекъснато има дискусии по темата, не знам дали има ефект.

# 505
  • Варна
 Мдаа, снощи ми се ,,отчита", че учили за рибофлавина, който е важен за синтеза на протеините. Аз : ,,А, и защо е нужно да ги синтезираме ?" и пърхам с очи, щот, нали, шега, трябва да знае...Отговор нямаше. Дали знае или е наизустил...? Това е въпросът.

# 506
Лазар Радков има такава хубава инициатива за обучение за първа помощ в училищата

Много хубава инициатива, но дали ще пробие на фона на други по-напористи инициативи, които биха научили децата по-скоро да се молят за изпадналия в беда, отколкото да му помогнат. А за всички инициативи времето не стига и трябва да се действа приоритетно.

# 507
Основното е да научат как да не навредят. Едва после как да помогнат

# 508
  • Варна
 Дописам. Днес сутринта питам дали знае другото, по-лесно име на рибофлавина ( а вие знаете ли го? ) и откъде да си го набавим. Отде да знае, не учат такива неща. Ех, сине, вчера нахут, днес леща, утре грах, после овес, елда, боб, всеки ден зарзават, яйца, месо, млечни...Не се сети.

# 509
При нас най-сетне казаха условията за стипендия и ще е по резултат от НВО, искат средно 96 т. от двата изпита. Не е ясно още колко ще са парите.
Явно са решили да отсеят малко децата, защото ако е по успех от седми клас, ще трябва да дадат на всички, даже и моята хвана добър успех в седми клас, и не защото учи, а защото доста и подариха. Нито по география, нито по история, нито по химия си е заслужила оценките

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 19:08 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт