Водоустойчив ламинат или SPC настилка

• 357
  • 9
  •   3
Отговори
Здравейте!
Предстои ни завършване на апартамент ново строителство и се интересувам от подови настилки. Иска ми се в холокухнята да няма преход плочки - ламинат и затова се колебаем между водоустойчив ламинат и SPC. Дали някой има преки наблюдения как се държат двете и кое е по-добрият избор?

Апартаментът е на 2ри етаж, но отодолу са офиси, няма да има подово отопление, на ТЕЦ е и това също е фактор. Предполагам ламинатът като по-дебел ще е по-топъл. Категорично няма да слагаме паркет или изцяло плочки.

Благодаря на отзовалите се!

# 1
  • по морето
Винилова настилка SPC (stone polymer core) - издръжлива и 100% водоустойчива, с това сме в новото жилище от Декември месец насам вкл. и в кухнята, зимата нямахме оплаквания, отдолу са офиси, ние сме на 2 етаж, за отопление ползваме климатици. В предното жилище бяхме с ламинат в стаите и плочки в коридор и кухня, с подово под плочките в дневна и кухня, иначе плочката държи студено на краката, жилището също е на 2 етаж над офиси. Най-доброто което сме имали като настилка в годините е естествен паркет 16 мм по поръчка и монтиран с 9 мм подложка, децата ходеха боси, идеално беше като настилка, но както писах на последното жилище минахме на винил SPC. Пример : вчера се разля вода в кухнята, никакви проблеми.

# 2
  • София
При дъщеря ми в холокухнята е SPC, с който сменихме стария ламинат,  в спалните си остана ламинат. Ами колкото и да беше водоустойчив, старият ламинат, който махнахме, беше доста пострадал в района на кухнята, дори без да сме имали там наводнения и кой знае какви разливи на вода. Вярно, издържа почти 20 години, а и сегашните вероятно са по-добри от тогавашните.
Като усещане при ходене боса лично аз не намирам разлика между двете, SPC-то ми е една идея по-приятно, но това е персонално усещане. Но то изисква абсолютно равен под, тоест саморазливна замазка отдолу, докато ламинатът не е толкова претенциозен.

# 3
  • София
Аз съм от една година в ремонтиран изцяло апартамент, подът е изцяло един и същ ламинат, освен в банята. Ами засега е добре.

# 4
Скоро правих ремонт и избрах водоустойчив ламинат. Майсторът каза, че го слагат  и в бани, също и вече се научил да го слага и вертикално по стени на бани като орнамент.  Още е рано да кажа, но в равнение със стария обикновен паркет, цветът му е много нежно загатна и изглежда естествен.  Посъветва ме да сложа водоустойчив с фуги V4, защото паркетът се движи и трябва да има накъде. Бях скептична с тези фуги, но свикнах, засега са чисти. Има рзлични дебелини 7-14мм.

# 5
Не сме стигнали още до ламината, но преди време поръчвах едни мостри от водоустойчив ламинат и бях чувала за нарочен силикон за уплътняване: https://praktiker.bg/bg/Pervazi-za-laminat/SILIKON-ZA-UPLATNENIE … CK-GUARD/p/420044 - хрумна ми да направя един експеримент. Едните мостри ги кликнах без, другите с въпросния силикон и накапах вода във фугите. След час престой на водата, в сглобката без силикон имаше влязла вода, вярно, че не се беше просмукала в дъсчицата (все пак беше водоустойчива). В сглобката със силикон нямаше вода. Вярно, че това беше само експеримент, но съм решила да сложим такъв силикон при слагането на ламината. Неприятното е, че ще забави реденето и не знам някой външен дали ще се съгласи да се мотае с нашите силикони. Най-много сами да си го наредим.

# 6
дали би било небходимо да се слага гел при водоустойивите ламинати? Видях такива със 72 часа защита?

# 7
Не знам, с експеримента установих, че водата, макар и малко, влезе навътре във фугата (логично, колкото и да е плътен кликът, това са две твърди неща, просто притиснати едно до друго). Може и да няма значение, щом дъската е импрегнирана и водата не се просмуква в нея. Вижда ми се малко по-сигурно, нищо повече. Остава въпросът как би се държал силиконът при използване на парочистачка, например, заради високата температура.

# 8
На прозорците имам силикон и почернява. За какво ти е този силикон? Има и паркети без фуги. Все пак водоустойчивият паркет е за да те спаси за известно време, ако нещо се е разляло, до 24ч, до 48ч.

# 9
Той не стои отгоре. Сглобката се намазва преди да се кликне, после се маха излишното. Ламинатът и без него ще оцелее, разбира се, но е допълнително уплътнение. Никого не убеждавам да го използва, само споделям, че този вариант съществува.

Общи условия

Активация на акаунт