🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 7 938
  • 131
  •   2
Отговори
# 45
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Сиена М.
Цитат
Корабчето, с което ще ходите до Хаскьой не спира на Еминоню, независимо дали идва от Бешикташ или от Юскюдар. Трябва да пресечете моста Галата и да го хванете от другата страна, където е терминал Каракьой.
Като преминем моста Галата от коя страна е Фериботния терминал Каракьой от ляво или от дясно за Хаскьой?
Преди съм ползвала корабче от Хаскьой до Каракьой и слязохме на пристанището от дясно на мост Галата (зад гърба ми остава Египетския пазар). Гледам на картата от двете страни на моста са фериботни терминали и за двата пише  Каракьой. Уф дано ме разбра, май объркващо го написах, сори.

Кристалин, до колкото видях по картата, корабче за Хаскьой може да хванете от Еминюню, но ФТ отляво на моста Галата - посока кула Галата.
Ето тук:

Така проследявам линията на Hallic Hatti.
Относно двата ФТ Каракьой които са от лявата и дясната страна на моста Галата.
Този който е отляво е за пристигащите от Кадъкьой, Юскюдар. А другият - отдясно е за заминаващите към Азиатската страна.
. Но все пак си следете разписанията.

diziler - От Еминьоню до Халич Паркъ, където е Миниатюрк ходи автобус 50Е
Ако се качим на този 50 Е каква е цената за билет без Истанбул карт и как мога да платя (от къде си  купувам билет ?) От приложената снимка (поста е в старата тема ) виждам че спирката е на булеварда от страната на Фериботния терминал, нали?

Ето къде е спирката на автобус 50Е за Миниатюрк.

# 46
Kristalin за корабчето от Каракьой на Шехир Хатларъ, заставаш с лице към моста Галата и в ляво е терминала малко трябва да походиш , минаваш покрай Мадо сладкарница ,после ресторант Одеса и ще видиш терминала . Ето снимка от Гугъл мапс
Имай предвид за корабчета на Шехир Хатларъ, че са на 1 час , ето разписанието.
От Къракьой слизаш на Хаскьой и имаш много малко ходене пеш до музея на Рахми Коч.
.
Ето линк към разписанието на Шехир Хатларъ
https://files.sehirhatlari.istanbul/tarife.pdf
За Топкапъ сарай (комбиниран билет) ,ако можете отидете рано при отваряне на касите, иначе после става лудница.
За таксита , аз ги избягвам ,имам лош спомен.
Купете си една Истанбулкарт 165 лири е и се чекирате с нея , няколко човека могат. Цените на транспорта са повишени.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 16:14 от FBID1119177734809501

# 47
kotelina, FBID111917773480950 - МНОООГО Благодаря!
Много добре сте ми обяснили, супер сте.
Цитат
Кристалин, до колкото видях по картата, корабче за Хаскьой може да хванете от Еминюню, но ФТ отляво на моста Галата - посока кула Галата.
И аз го гледах на картата и проследих пътя на корабчето и затова си отбелязах от Еминьоню тръгването.
Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Хотела ни е  Buyuk Keban ако някой има впечатления къде може да си хапнем пълнен картоф, сандвич с риба и печени кестени?
Хубава вечер на всички и благодаря за бързите отговори.Blue Heart

# 48
  • Sofia
Това на картата не е вярно. Гледайте разписанието, което дамата с дългия ник качи. Корабът на Шехир спира на Каракьой и в двете посоки по линията от/за Еюп.
От Еминоню тръгвате по моста Галата и като го минете, терминалът е отдясно!
Пак там може да ползвате и тази линия:  

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 23:37 от Сиена М.

# 49
  • Варна и...духом на Босфора
Буюк Кебан е  от горната страна на трамвайчика,по Генчтюрк джадеси.
Близо до джамията Шехзаде.
Кестане може и на Орду да хапнете.
Но картоф и балък екмек там наоколо едва ли

# 50
  • Пловдив
От години все чета за Истанбулкарт и все много сложно ми се вижда. Вече не помня колко пъти съм била в Истанбул, но все с туроператор и рядко съм се качвала на градски транспорт, като все ми е помагал някой. И сега като не работи Sea Life  искаме да отидем до работещия аквариум, четох първия пост и направо ме е страх да тръгна. Да питам и аз за лесния начин - такситата - как излизат като цени? В Одрин се движим с тях, евтини са, но разстоянията са малки, тук сигурно ще ни отрежат главите Grinning

# 51
  • Sofia
Чак отворих да видя какво толкова страшно пише в първия пост Grinning
До аквариума вече има директна линия на метрото – Мармарай. Може да се хване от Сиркеджи или от Йеникапъ, което е долу под Лалели. Не е трудно придвижването и става бързо.

# 52
Kristalin  нали ще посетите Топкапъ сарай, пред света "София" има едно заведение на открито, аз винаги от там хапвам Кумпир пълнен картоф, може да е малко по - скъпо от други места.
Злавещица за аквариум Истанбул можете да отидете с Мармарай, пример качвате се от спирка Сиркеджи слизате на спирка Florya Akvaryum и на пет крачки е аквариума.
За таксита не препоръчвам , точно от този аквариум се качихме на такси до хотел Пенинсула, но в какви задръствания попаднахме , таксито пъплеше , отделно ни излъга шофьорът. Но бяхме за първи път в Истанбул и то самоорганизирано.
Извинявам се на всички не мога да си променя тази дълга поредица от цифри  , за да се прекръстя, пробвах и не стана.

# 53
  • Пловдив
А, не знаех че с метрото може. И там ли е с Истанбулкарт? Grinning

# 54
  • Карлово
На почти всичко може с Истанбулкарт, дори тоалетни.
Обърни внимание Мармарай, ходи до аквариума.

# 55
  • Варна
ПЪЛНЕНИ печени картофи със сигурност има поне на 2 места по Истиклял , а хубава риба най добре е на кое да е от десетките пристанища на корабчетата от градския транспорт защото там почти навсякаде има и пазарчета/сергии с риба и рибни ресторанчета . Ползването на Истанбулкарт  е много лесно , на всички спирки има автомати за купуване и зареждане , а и по будките за вестници и цигари.                                                                                                                                                                                   ето и малко кокореч и кюнефе за десерт

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 10:19 от peterky2002

# 56
Кокореч не бих ял и пари да ми дават. Само като знам какво съдържа…

# 57
Аз ще разкажа малко за яденето, какво и къде хапнахме.
Но имена на заведения не съм запоминла с изключение на едно на о-ва.
Този път в Ортакьой не ми харесаха компирите. Седнахме в едно от заведенията точно на брега до джамията.
Яд ме беше, че не си взехме от уличката където беше пълно с такива сергии.
Хапнах обаче сладолед с орехи на Принцовите острови и това е най-вкусният сладолед, който съм яла.
На Пиер Лоти ядохме пържен чипс на клечка.
Също беше много вкусен.
Най-хубавите компир съм яла на заведение в
Юскюдар, точно на брега, в близост до Момината Кула.
Уникални картофи!
В Лалели хапнахме в местно заведение и беше много, много вкусно-искендер и кюнефе,менемен(той не беше мн хубав, моят е по - хубав😄).
Също така има едно заведение по пътя за Сюлеймание джамия, от което се чуваше сръбска музика.
Пълно беше с хора, много любезни, много готин персонал.
Мъжа ми си поръча пица, аз Искендер, десерт шоколадов.
Човекът дойде и каза така:"орта будала" на мъжа ми. 😆 Все пици в Истанбул човека 🤣
Не знам дали бяха сърби по произход или беше рекламна стратегия, това със сръбската музика, но много успешна, защото имаше много българи, имаше всичко в менюто - скари, всякакви меса, десерти, пицата беше също уникално вкусна.
За първи път опитах там сок от нар.
Толкова много ми хареса, че сега не знам къде ще си търся.
На острова хапнахме в Али Баба, ресторант на пет минути до статията на русалката, на крайбрежната. Аз ядох лаврак и хумус (за първи път опитвам), ММ яде шишчета някакви с картофи, детето и то това.
Заведението беше препоръчано от екскурзоводите ни, те също седнаха там, познаваха се и със собственика.
Сладоледът беше до Кулата с часовника, от дясната страна на баира, точно последната сергия. В близост има кафене със столчета. Пак при познат на екурзоводките ни.
Много харесах това цвете ,тип дърво на о-ва.
Обаче беше много високо и гугъла не можа да  ни каже как се казва.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 11:24 от Caroline_Bingley

# 58
Не е метро, а надземно влакче , вагоните са брандирани с логото Marmaray , няколко спирки са под земята - Сиркеджи, Юскудар, йеникапъ. Чекирате се с Истанбулкарт. В посока аквариум се качвате на Мармарай до Халкалъ ( крайна спирка),  че ние не знаехме когато бяхме за първи път и се качихме в това , което беше до спирка Атакьой  Когато чакате ,  съобщават докъде пътува Мармарай.

# 59
Мармарай всъщност върви по бившите релси на Banliyö Avrupa и Banliyö Asya (които сега са В1 и В2), "банлиьо" на френски уж значело нещо като влак до крайни квартали, тоест крайградски. И тези влакове, още от времето когато нямаше метро и развита трамвайна мрежа, докарваха хората от отдалечените европейски квартали на Истанбул до Сиркеджи, както и тези от отдалечените азиатски квартали до Хайдарпаша.

Но по времето на Ердоан (още като министър председател) правителството му взе решение, освен да се строи трети мост над Босфора, а и два тунела под него... единият Аврасия само за автомобилите, и другият Мармарай... само за жп релси с идеята да се свържат европейските и азиатските влакове, не да се разтоварват по кораби и после пак на Хайдарпаша да продължават на изток вече в Азия.  За да минава под Босфора трябва дълбоко спускане на релсите под земята, което нямаше как да директно от наземната гара Сиркеджи, а трябва доста по- отдалеч да се почне... затова две от станциите на Мармарай преди Босфора и две след Босфора са подземни (заради спускащото и издигащото се трасе). Т.е. 4 станции са подземни. Всичко останало е над земята,  върху линиите на бившите крайградски влакове Banliyö (Banlieue - фр.)
Истанбулкарт важи и за лифтове, фериботи, трамваи, автобуси, метро, Мармарай... В рамките на града.  По същия начин БурсаКарт, АнталияКарт и т.н. си важат за същите неща в съответните градове. Преди е имало и тролейбуси в Истанбул, Анкара, Измир, Малатия и Шанлъурфа... вече няма. Но има "леко метро", наземно.. в много градове.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 11:48 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт