🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 7 924
  • 131
  •   2
Отговори
# 60
  • София
Скрит текст:
Аз ще разкажа малко за яденето, какво и къде хапнахме.
Но имена на заведения не съм запоминла с изключение на едно на о-ва.
Този път в Ортакьой не ми харесаха компирите. Седнахме в едно от заведенията точно на брега до джамията.
Яд ме беше, че не си взехме от уличката където беше пълно с такива сергии.
Хапнах обаче сладолед с орехи на Принцовите острови и това е най-вкусният сладолед, който съм яла.
На Пиер Лоти ядохме пържен чипс на клечка.
Също беше много вкусен.
Най-хубавите компир съм яла на заведение в
Юскюдар, точно на брега, в близост до Момината Кула.
Уникални картофи!
В Лалели хапнахме в местно заведение и беше много, много вкусно-искендер и кюнефе,менемен(той не беше мн хубав, моят е по - хубав😄).
Също така има едно заведение по пътя за Сюлеймание джамия, от което се чуваше сръбска музика.
Пълно беше с хора, много любезни, много готин персонал.
Мъжа ми си поръча пица, аз Искендер, десерт шоколадов.
Човекът дойде и каза така:"орта будала" на мъжа ми. 😆 Все пици в Истанбул човека 🤣
Не знам дали бяха сърби по произход или беше рекламна стратегия, това със сръбската музика, но много успешна, защото имаше много българи, имаше всичко в менюто - скари, всякакви меса, десерти, пицата беше също уникално вкусна.
За първи път опитах там сок от нар.
Толкова много ми хареса, че сега не знам къде ще си търся.
На острова хапнахме в Али Баба, ресторант на пет минути до статията на русалката, на крайбрежната. Аз ядох лаврак и хумус (за първи път опитвам), ММ яде шишчета някакви с картофи, детето и то това.
Заведението беше препоръчано от екскурзоводите ни, те също седнаха там, познаваха се и със собственика.
Сладоледът беше до Кулата с часовника, от дясната страна на баира, точно последната сергия. В близост има кафене със столчета. Пак при познат на екурзоводките ни.
Много харесах това цвете ,тип дърво на о-ва.
Обаче беше много високо и гугъла не можа да  ни каже как се казва.

Бугенвилея или от това семейство Вечеринкови.

# 61
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
На Ортакьой има хубави компири и много богат избор, но аз ядох по-вкусен в Кадъкьой. Или съм била много гладна Stuck Out Tongue Winking Eye.
Искендер...ами не останах очарована, но кюнефето ми хареса, макар че такъв вид сладкиши не са ми по вкуса. Сока от нар и на мен много ми хареса и не го пропускам при всяко ходене Grinning. Много ми хареса лахмаджуна, а изобщо не съм фен на овнешкото Blush. В Бебек ядохме страхотен сладолед! Хубава пица и спагети ядохме в заведение в Юскюдар, близо до ФТ. А от пазарчето в Юскюдар си взехме страхотен кашкавал на конци Stuck Out Tongue Winking Eye. Изядохме го пътьом Yum.

А, не знаех че с метрото може. И там ли е с Истанбулкарт? Grinning

Няма нищо страшно в купувате и ползването на Истанбулкарт. Гледайте другите как зареждат, лесно е! Транспортът им е много уреден и се предвижвате бързо! Е, в час пик с автобус си е цяло приключение, но пак е за предпочитане при големи разстояния Hands V. Последния път вечерта късно от Ортакьой до Лалели пътувахме час и 20 минути в претъпкан автобус, но се преживява, особено ако цял ден си кръстосвал кварталите Grinning.

# 62
  • София
Да се намеся и аз,че писах писах и какво ' цъкнах' и всичко замина. Сега като бяхме и ми направи впечатление, че за зареждане на Истанбулкарт вече има такса. За всеки 200 зареждане е 2лири, ако е с карта таксата е 10 и нещо. Не е болка за умиране, но да си кажа

# 63
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Да се намеся и аз,че писах писах и какво ' цъкнах' и всичко замина. Сега като бяхме и ми направи впечатление, че за зареждане на Истанбулкарт вече има такса. За всеки 200 зареждане е 2лири, ако е с карта таксата е 10 и нещо. Не е болка за умиране, но да си кажа
Като споменахте се сетих, че още лятото я имаше тази такса. Но не помня на колко лири я начисляваше. А аз взех да се чудя тогава от къде ми се губеха по няколко лири при зареждане Grinning.

# 64

Не е, ама си е дразнещо, чак пък такса, че зареждаш картата, прекаляват.

# 65
Да ви кажа въобще и не сме разбрали, че има такса.
Но доста често зареждахме.
Вдигнати са малко цените.
Наистина се сливат вече с таксите на дворците.
Ние бяхме в Бейлербей този път.
Йълдъз не можахме да го видим, не ни остана време и за него.
Беше 700 лири на човек.
Но за деца безплатно, а моето е на 8.
Може би до 12 годишни е безплатно, не обърнах внимание.
И отскоро има и гид на български.
Много бях доволна. Слушахме и аз и детето.
Уникален дворец. Голяма красота е вътре.
А пък гледайте кум Босфора отвън,откъм градините е най-хубавата, която съм видяла в Истанбул. Беше леко мрапко време, едно мъгливо, корабите пред тебе, буйни води, мостът насреща ти, красота.

# 66
Изложба
Във водохранището в парк Гюлхане има изложба (рибна тематика- картини) до 18 януари е, вход свободен.

Снимка : Интернет

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 02:09 от FBID1119177734809501

# 67
  • Варна
На Ортакьой има хубави компири и много богат избор, но аз ядох по-вкусен в Кадъкьой.
то печения картоф си е все един и същ и ги пекат в еднакви фурнички , даже тук на морска гара имаме такива - стандартни са , важен е пълнежа и понеже картофа е врящ , а пълнежа леден от хладилната витрина и като се омеши става манджа с грозде Sad . Затова искаме и ни дават пълнежа в отделни чинийки и сетне ние се оправяме по наш вкус. 
То си е ясно , че който не обича телешко , овче и агнешко минава на пилета и риба . Даже прочутия одрински таваджигер не признават. А за децата лахмаджуна и пидето напълно заместват пиците и оправят нещата , а също и пилешките дюнери , сутрин бюрека Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 09:59 от peterky2002

# 68
Ние в Ортакьой хапнахме картоф, но не на самата уличка, а седнахме в едно заведенийце. Хареса ни, но на мен ми беше много люто, едва го ядох. Ако се бях усетила да поискам без люто...

# 69
Досега не съм попадала на лахмаджун с други освен тяхното месо. Явно не знам къде да гледам.
И на Аси правя редовно. И много обичам.
Пиде ядохме с кашкавал и беше много вкусно.
Таваджигера в Одрин е все така хубав и там изобщо са им много вкусни нещата.
Не съм по сладкото особено, но кюнефе обожавам.И всеки път ям.
Картофът беше студен, салатите не ми харесаха. Не знам, нещо имаше не както трябва.
Аз този път се ограничавах и умишлено, защото съм на режим. Иначе щях да съм много повече.🤣
Любим ми е бюрек с картоф и гьозлеми.
Но тези двете неща не успях да хапна този път.
Значи убедих се за пореден път, че три дни са малко.
За съжаление ММ не иска да ходим сами с кола. И скоро няма да ме огрее освен ако не си намеря друга компания.
И затова все с автобус вървим.
Искам да имам пет дни и просто да се размотавам бавно, бавно.
Не ми стигат. ММ каза, че чак ще ходим след пет години 🤣🤣
Ако имах с кой бих тръгнала без да се замислям още на лалета.

# 70
Гьозлеме и аз обичам, и ляхмааджун, и пиде. Но всякакви субпродукти - твърдо не. Така че тава джиер няма да близна Grinning (ciğer  - дроб). Кокореч... с тия чревца, не, мерси Grinning Шкембе не съм близвал през живота си, няма и да близна Grinning

# 71
Здравейте, предстои ни ходене в любимия Истанбул .. за може би 10ти път Simple Smile
Препоръчайте ми някое заведение за закуска в доста традиционен арабски стил

# 72
Здравейте, интересувам се дали на Капалъ чаршия може да се заплаща с дебитна карта в повечето магазини, или е по-добре да нося кеш?

# 73
  • Пловдив
Здравейте, пак съм аз с моите транспорти. Днес ми се обадиха от агенцията, Мисут, местният екскурзовод казал, че на 1 ноември има маратон транспорта на Истанбул ще бъде спрян. Включително и туристическите автобуси. Направихме набързо промени и тогава ще направим пешеходната обиколка. И аз да питам, разбрах, че Мармарай е наземно влакче и по всяка вероятност, предполагам, също няма да работи. Има ли метро до Аквариума? Защото другите дни са ни заети и само този следобед остава да се организираме до там.

# 74
На Капалъчаршъ може с карта, да. На почти всички сергии има ПОС терминали. Е, ако предложите кеш, никой няма да ви откаже.

Общи условия

Активация на акаунт