🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 15 149
  • 199
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте всички.
Обмислям ходене до Истанбул с автомобил през декември. Правил съм го преди много години и тогава късметът беше с нас и успяхме да паркираме точно пред хотела ни до Капалъ Чарши.
Сега, не искам да поемам излишни рискове и да влизам пак там с автомобил - може би далечно паркиране и после с метрото до центъра.
Искам да го паркирам на закрит паркинг, може би в района на централната им автогара. За предпочитане - без оставяне на ключовете там.
Ще бъда благодарен ако споделите съвети относно това къде би било удобно да се остави автомобила за 3-4 дни.

# 151
  • Варна
Имаш ли запазен вече хотел, защото мога да предложа такъв със закрит безплатен паркинг и предвид разстоянията на Истанбул, може да се каже, че е близо до табелата "Истанбул", дето я няма 😉, влизайки в града?

Сравних къде е хотела и къде е автогарата, май разстоянието е едно и също.

Около хотела има спирки на много автобуси и метробус, за да се стигне до "центъра". На някакво разстояние имаше и спирка на метро, но не помня какво беше.

# 152
Имаш ли запазен вече хотел, защото мога да предложа такъв със закрит безплатен паркинг и предвид разстоянията на Истанбул, може да се каже, че е близо до табелата "Истанбул", дето я няма 😉, влизайки в града?

Около хотела има спирки на много автобуси и метробус, за да се стигне до "центъра". На някакво разстояние имаше и спирка на метро, но не помня какво беше.

Нямам запазен хотел все още. Само съм набелязал няколко, но съм отворен за предложения.

# 153
  • София
Намерете си хотел в центъра. Изобщо не е оферта да се пътува всеки ден, пък от "табелата" за Истанбул съвсем. Последния път отседнахме по линията на трамвая, близо до крепостната стена. Хич не е приятно да се буташ в градски транспорт сутрин и вечер. Колко трамваи изпускахме с надеждата следващият да е по-празен! Вечер задължително се качвахме в посока Кабаташ, за да можем да седнем след цял ден обикаляне. Иначе в района са направили доста хотели и има къде да се паркира, но не може да се сравнява със Сиркеджи, където излизаш и поемаш към набелязаните цели.

# 154
  • Варна

Нямам запазен хотел все още. Само съм набелязал няколко, но съм отворен за предложения.
Elm suit hotel

# 155
  • Варна
Намерете си хотел в центъра.

Може би 90% от бг.туристите отсядат в Лалели. Освен че има много хотели и заведения за всякакъв вкус има и добра транспортна свързаност( автобус , трамвай , метро и дори корабче) и може да се достигне даже пеша до доста исторически и шопинг забележителности. Разбира се 20 млн. град има стотици възможности Simple Smile

# 156
Може би 90% от бг.туристите отсядат в Лалели.
Откъде дойде този процент? Изобщо не мисля, че е вярно.  Не съдете по себе си.
90% от пътуващите  с турагенции - да, но не и от туристите изобщо. А далеч не всички българи ходят в Истанбул с турагенция.

# 157
  • Бургас
А защо агенциите толкова много харесват Лалели?

# 158
  • Варна
Излезе ми реклама в ИГ, че ще има Galata port Christmas bazaar, но без дати.
ИИ също не изплю дати, но пък разбрах, че коледния базар е част от празничната програма Bosphorus winter, която вече е стартирала и е украсено.

Всъщност тази година май коледния базар е в някакъв парк и е част от увеселителен парк с вход.

Някой ходил ли е предни години на Bosphorus winter на Галата порт?

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 12:59 от missNoir

# 159
Аз само в Сиркеджи съм отсядала и ми хареса. В Лалели нещо като проучвах преди това, не ми допадна, като район. Юскюдар ми хареса, но там транспортно ми се струва е по-неудобно от Сиркеджи. Аз точно благодарение на тази тема, избрах Сиркеджи, проучвайки къде да отседнем.

# 160
Отсядала съм в Sirkeci - хотел Аслан хоум апарт ( няколко пъти) , Cibali - хотел Битер, Sultanahmet- хотел Пенинсула. За мен е най- добре в Аслан хоум апарт, буквално на пет крачки от основните забележителности, отделно на няма 60 метра от изход на Мармарай Сиркеджи, близо от спирка на трамвай 1, на пешеходно разстояние от фер. терминал на Еминюню, до късно вечер е оживено, много заведения за хранене около хотела.
В хотел Битер е хубаво , че има собствен паркинг ( за тези, които пътуват с кола), асансьор и закуска, мен локацията не ми беше удобна. Пътувам с влак до Истанбул и има прекачвания от Халкалъ до хотела. А някак си ми се видя отдалечен.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 13:39 от FBID1119177734809501

# 161
А защо агенциите толкова много харесват Лалели?
Най-евтино и изгодно им излиза като за район, близък до историческия център. Предимно руски туристи отсядат там.

# 162
Дами и инкогниго господа кът мен Grinning да пусна и аз с малко закъснение  отзива след нашето посещение в пленителния Истанбул.

Пътувахме миналия четвъртък от София с кола. Тръгнахме към 4.30 сутринта за да може на обяд да сме в хотела-имахме резервация за х-л Битер. За първи път щяхме да сме в този хотел,защото доста булки от тук го хвалят , а и наличието на паркинг ни обеди, че за това ходене това ще е хотела(след малко ще го опиша).
      Стигнахме границата малко преди 7.00часа и реших да си активирам BNESIM-а, като бях си купил пакет 5Гб, седмица преди това си смених телефона и есим картите не успях да ги прехвърля  и бях на ясно, че може би ще бера гъби- от тези отровните Grinning. Така и стана половин час нестава и нестава, какво се обърка незнам, но ударих страшна греда, ето това съобщение ми изписваше:

Нямаше смисъл да си губя времето и от там веднага купих и исталирах карта и пакет от Airalo. Никакви проблеми с есима, перфектен нет и работа 4 дена.
И така към 12.30 бяхме в хотела, успяхме да преборим истанбулския трафик и стигнахме до заветна цел. Паркинга не е голям но за сметка на това беше празен, паркирахме и отидохме да видим дали ще ни настанят. Никакви проблеми, веднага ни дадоха ключовете и се разтоварихме и бяхме готови за нашето приключение и обикаляне кът гламави Stuck Out Tongue Winking Eye .
      Хотела на пръв поглед става,но е мани мани, все едно са го довършвали ученици от 8 клас дет са на стаж Joy. То висат лайстни,стърчат первази,плочките мазани и омазани със силикон,липсват бутони, врътки от душове, мивки, структори, кърпите миришат все едно са сушени в кухнята до абсорбатора и т.н.,НО това няма как да ни бутне. Важно е че е чисто, топло и има топла вода и налягене, леглата са удобни,има паркинг, асансьор и закуска, която не е улау,но гладен няма да останеш и най-важното локацията на хотела за нас е ТОП. Стаята по препоръка от Вас трябваше да искам 405, но беше заета и ни дадоха 305,то е същата но едно стапало надолу Sunglasses. До метрото,трамвай, а пред хотела има спирка-за 10мин.се прибрахме от Истиклял.Ето снимки:

И от там огън в цилиндрите да обикаляме, пуснахме се към Египетския пазар, доста интересно,до сега не бяхме ходили.

Само ще отворя една скобичка и ще кажа че нещата-цените на този пазар са или като или една идея по евтино отколкото в Одрин:cry:.
      След него отидохме към парка Гюлхане и цистерните с галерията която е безплатна.

И от там се пуснахме на кафето долу под парка на Босфора. Времето беше с нас тези 4 дена,тем.стигаха до 26 градуса Hug

От там решихме  че ще се качваме за вечеря на Пиер Лоти и ще направим некое фото Sunglasses

Така завърши първия ден на пристигането ни. Да отбележа че изцяло навсякъде с техния всякакъв траспорт и пеша сме се предвижвали-по около 20к крачки на ден. Blush

Втория ден: Бяхме решили, че ще го отделим изцяло на пазар за дрехи. Първо се отправихме към азиатската част и по-точно към Кадикьой, където исках да видя статуята с бика и от там да намерим въпросната улица с дрехите-намерихме и пазарихме, но 90%от магазините по нея бяха с конфекция за жени.

Като приключихме с обиколката решихме че отиваме към Каракьой -стълбите на влюбените, кулата Галата, Истиклял-трябваше да продължим с пазара Grinning , като преди това трябваше да апнем по един балък дюрюм на любимото място(пак от тук го знам благодаря на дамата която ни го каза).

Трети ден: Бяхме го оставили за разходка, като искахме разходка по Босфора, двореца Кючоксу и зяй пазар към Капалъто, около синята джамия и Света София, вечера в раьона и от там прибиране към хотела. Много добре изкарахме, хубаво време и  много ходене Hug.

Последната снимка е на кафе MADO на 5 етажа и имаше хора, в Берлебей и Кадикьой също видяхме и бяха прилично пълни, не видях празно и затворено такова.

Четвърти ден: след закуска се отправихме към Одрин за пазар на хранителни и перилни стоки Hug

Като заключение мога кажа, че изкарахме супер добре и че пак ще се върнем в този град и отново ще ползваме х-л Битер Grin

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 14:20 от mitko_dvd

# 163
  • Варна
Откъде дойде този процент? Изобщо не мисля, че е вярно.  
90% от пътуващите  с турагенции - да, но не и от туристите изобщо. А далеч не всички българи ходят в Истанбул с турагенция.

Точно ТА отсядат в Лалели , но и ОСНОВНАТА ЧАСТ  от бг.туристите са с автобуси и там им е удобно. Веднъж бяхме на Великден и граничарите на Капитан Андреево споменаха , че само от там са минали 180 автобуса а  само това са над 10 000 души. Ходили сме 2-3 пъти и с колата и хич не е по лесно - така и така сме само от/до - сетне градския транспорт - основно корабчета и само  се чудим де да заврем колата Simple Smile

# 164
@Mitko, хубави снимки, благодаря.  Това 5-етажното МАДО не го знам. Но това в КадЪкьой го посещавам редовно. И нивото пада с всеки изминал път.  В Турция си е популярно и хората го посещават, но в Европа масово затварят ресторанти МАДО, необосновано високи цени, а и е непозната марка за местните. В Баку обикновено е пълно Мадо-то, ама е на пъпа (ул. Низами, пешеходната) и там рядко има свободни маси.

Размя ме "офертата" 63 евро за Галата кулеси+Къз кулеси. Е да, ако ги плащаш отделно, ще е още по-скъпо. Луда работа.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 10:00 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт