Колко струва отглеждането на новородено?

• 1 852
  • 52
  •   1
Отговори
Здравейте!
С приятелят ми започнахме да обсъждаме кога да си имаме деца. Тъй като искаме да сме максимално подготвени (макар че всичко се случва и няма как да си напълно подготвен 😄) се включвам тук, за да ви попитам колко ви е струвало на месец отглеждането на новородено бебче? Говоря за неща от рода на памперси, дрънкулки, играчки, дрешки, одеалца, формула за мляко ако се наложи или дори посещения при лекар.
Знам, че при всеки е различно и при едни от вас може да е струвало повече пари, отколкото при други, но ми е интересно какво имате да кажеше, за да имам горе-долу някаква представа в главата.
Не искам да питам никой от близките ми все още, за да не ме заподозрят. 😄

Благодаря ви предварително!

# 1
2014-2015 около 300 лева на месец, основно за памперси и антирефлуксно мляко. Дрешките се израстват много бързо, може и втора ръка, дрънкулки колко пък ще купите? Като почне да сяда един бизи борд си струва инвестицията. Моят много се забавляваше и с отваряне на чекмеджетата особено тези в кухнята.

# 2
Родителството не се подчинява на точни изчисления. Когато прецените, че сте постигнали финансова стабилност, действайте, защото прекомерното колебание може да ви лиши от ценни години.

# 3
Бебето не остава новородено, превръща се в дете, ученик, тийн, студент и възрастен. Поне при мен разходите за отглеждане растат правопропорционално с възрастта.

# 4
  • София
Бебето не остава новородено, превръща се в дете, ученик, тийн, студент и възрастен. Поне при мен разходите за отглеждане растат правопропорционално с възрастта.

Мисля, че при всички е така. Grinning

# 5

Наясно съм, че разходите растат. Беше ми интересно как е в началото Simple Smile

# 6

Наясно съм, че разходите растат. Беше ми интересно как е в началото Simple Smile

Отваряш някой сайт за бебешки стоки, вземаш калкулатора и смяташ. После слагаш педиатър, имунизации, посещения за контролен преглед и разни извънредни и готово. Никой няма да ти даде точна сметка.

# 7
  • До хладилника, който обичам
Може да е супер евтино, ако кърмиш и после храниш от общата ви храна, с цената на еднократни пелени, с дрехи и вещи, взети изгодно втора ръка. Може да е супер скъпо, ако купуваш всяка щуротия, маркетирана за родители, които имат повече пари, отколкото здрав разум Grinning

# 8
Съветът ми е да не пресмятате всичко до стотинка, защото никога няма да ви се сторят достатъчно парите и ще започнете с едно отлагане.... Например ние, с мм, започнахме да изкарваме повече пари, постояхме така няколко месеца и след това започнахме опитите. Нашата логика е - щом всеки месец ни остават по 1000-2000 лв., значи за момента всичко е наред. Започнахме и да спестяваме повече. От начало, ако бебето се кърми, не вярвам отглеждането му да излезе повече от 600 лв/м. Но винаги трябва да има на разположение още пари, защото може да се наложи да му се купуват някакви лекарства и т.н.. Simple Smile
Разбира се - възможно е и някой твой близък да има вече дете и да са му останали дрехи и други принадлежности, които да ти предложи.
Играчките, особено в самото начало, не мисля, че са финансова тежест, доколкото не е нужно да са много.

# 9
  • София
Какви педиатри, какви ваксини? Ако детето посещава само личния си лекар и дежурния кабинет, към който е той, не се заплаща нищо.

# 10
Имунизациите и профилактичните прегледи при педиатър са безплатни. Въпреки това, дори при здраво новородено обикновено се налага закупуване на лекарства, например пробиотик, а след всяка ваксинация често се препоръчва прием на Панадол.
Храненето първоначално е с кърма, но в много случаи майките се нуждаят и от дохранване с АМ.

# 11
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Какви педиатри, какви ваксини? Ако детето посещава само личния си лекар и дежурния кабинет, към който е той, не се заплаща нищо.
  В София е много трудно да намериш педиатър или лекар, работещ със ЗК, който да запише новородено бебе.
 Отиваш в частна практика.
Отделно, в тези дежурни кабинети, повечето пъти са лекари, които не искат да работят.
Въпреки, че преди 10 години се добрах до лекар по ЗК, пак сме ходили на частни прегледи. Отделно, ако има по сериозен проблем, кой ще чака за преглед три седмици напред по каса?

# 12
  • София
 В София е много трудно да намериш педиатър или лекар, работещ със ЗК, който да запише новородено бебе.
Отделно, в тези дежурни кабинети, повечето пъти са лекари, които не искат да работят.
Въпреки, че преди 10 години се добрах до лекар по ЗК, пак сме ходили на частни прегледи. Отделно, ако има по сериозен проблем, кой ще чака за преглед три седмици напред по каса?

Много добре знам, играла съм го и го играя този ужас. Личният ни лекар е през 4 квартала, но все пак има как да не да се заплаща. Също така точно частна практика ни остави от днес за утре без личен лекар и без никаква алтернатива с бебе на 6 месеца. Авторката не знам откъде е, дано е от град, в който да го няма този проблем.

# 13

За новороденото задължително се издава направление от личния педиатър. Вярно е, че педиатрите са "рядък ресурс" и малко от тях приемат нови пациенти, но детето трябва да бъде записано при някого.
Ние имахме късмет с една педиатърка, която работи само на стационар. Тя ни насочи кои колеги приемат новородени, за да запишем нашето дете, а в същото време ни увери, че при възникнал проблем винаги можем да се обръщаме към нея, въпреки че самата тя не води консултации.

# 14
  • София
Относително е.
Може да ти е напълно безплатно или да даваш пари само за памперси. Това при наличие на вещи от близки по-големи деца и ако кърмиш, а бебето няма проблеми.
Може и до плюс безкрайност при липса на кърма, бебе с алергии и непоносимости. И ако решиш да купуваш всичко нужно и ненужно.
Прегледите са безплатни, но обикновено изписват вит. Д, разни пробиотици, капки срещу колики и т.н.
Козметиката също може да е от най-обикновена българска до специализирана при чувствителност на бебето.
Трудно е да се каже.
Важно е, че не бива да слушаш всяка препоръки и всяка реклама и да знаеш,   че бебетата растат бързо и всичко им умалява за кратко време, а много неща, които са полезни или интересни за едно бебе, може никога да не влязат в употреба за друго.
Във форума има теми с нужно/ненужно за бебето и там може да се ориентираш за основните неща, без които не можеш. Останалото може да се осигури впоследствие.

Общи условия

Активация на акаунт