Стереотипно поведение при бебе на 10м.

• 335
  • 14
  •   2
Отговори
Здравейте,
Бебенцето ни е на 10м но от доста малко има стериотипно поведение (stimming), което ни прави впечатление. Ходили сме при няколко педиатъра и невролози, и казват, че не виждат абсолютно нищо притеснително. Естествено след търсене в интернет видях, че това е доста основен показател при деца с аутизъм, въпреки, че се наблюдава при малко по-големи, но често родителите казват, че това поведение си го е имало и като бебе.
Нашия бебок много често рита и потрива крачета, на пръв поглед нищо притеснително, но е доста често. Също така доста често си върти главата наляво-надясно... (знам, че много деца го правят преди заспиване), но той го прави през целия ден, (когато ми се зарадва за нещо, или като чуе определена дума с определена интунация). Като цяло доста имитира звуци/поведение, дори забелязах, че ако си поклатя главата, и той ме гледа в очите и я поклаща и той. Има си очен контакт, но не винаги се обръща на име, но пък лесно може да му се привлече вниманието.

Ще се радвам да споделите мнение, и дали вашите деца са имали такова стериотипно поведение, извън това когато им се доспи да поклащат главичка и кога да го израстнали?

# 1
Детето е на 10 месеца и очаквате да се обръща, когато го повикате? Изчакайте да стане на 10 години!
Нищо притеснително не виждам аз. Да, това може и да са признаци, но в честия случай не са. И дали са може да се прецени при порастване на детето и проследяване как се развива. Затова подобни обследвания се правят при по-големи деца.

# 2
Детето е на 10 месеца и очаквате да се обръща, когато го повикате? Изчакайте да стане на 10 години!
Нищо притеснително не виждам аз. Да, това може и да са признаци, но в честия случай не са. И дали са може да се прецени при порастване на детето и проследяване как се развива. Затова подобни обследвания се правят при по-големи деца.
Педиатрите и невролога, който посещаваме твърдят, че най-важното за тази възраст е разпонаване на името и реакция на него.. 6-7 пъти от 10 е супер..

# 3
Май всички сме минали през тези притеснения. Като човек, минал 2 пъти през това, при мен бяха доста тежки депресии и тревожност, свързани с това дали децата ми се развиват нормално, ще кажа, че най-вероятно всичко с детето е наред. Щом и лекар го е потвърдил. Моите също са си въртели главите, особено в столчето за хранене и още куп странни неща, които може и да са някакъв индикатор, но в повечето случаи не са, защото много бебета преминават през тях. Не мога да си спомня кога отшумя това с въртенето на главата, но да кажем няколко месеца.
При нормално развиващите се деца тези странности отшумяват във времето. Сега се сещам за още нещо. Моето момче, като беше на около годинка, като се ядосаше, почваше да си удря ушите с ръчички. И си го правеше много често. Отшумя след няколко месеца.
Гледайте общата картинка. Ако детето се развива цялостно добре (двигателно, емоционално), няма какво да го мислете. Знам, че е много трудно една майка да си наложи сама да не се тревожи, но наистина с времето всичко преминава. ❤️❤️❤️

# 4
Подкрепям горното мнение. Толкова съм се вглеждала в детето (а и сега на моменти), че съм вдигала кръвно и съм получавала паник атаки. Малките деца правят редица странни неща, факт.
И аз съм гледала такива видеа, за първите признаци, които са видяли родителите на аутисти, още докато са били бебета. Помня че имаше едно видео където 8/10 признака моето дете ги имаше. Също от 0 до 24м социалните умения ги придобиваше към края на указания период и много се бях притеснила, когато стана на 2г и имаше 5 думи в речника си. С времето обаче всичко се нареди, направо все едно нещо прищрака.

За въртенето на главата искам да кажа, че и моето дете правеше нещо странно. Лежи си и в някъв момент почва да я върти наляво надясно. Може би беше на около 6м. Ей колко доктора обиколих и показвах видеа. Онлайн консултации също. Една докторка така ме беше наплашила..... добре че всичко се отхвърли. Накрая се оказа най-баналното нещо - избиваше му първият зъб и явно го дразнеше. 🤦‍♀️ Така забелязах че побелеят ли му венците почваше да го прави.

# 5
Подкрепям горното мнение. Толкова съм се вглеждала в детето (а и сега на моменти), че съм вдигала кръвно и съм получавала паник атаки. Малките деца правят редица странни неща, факт.
И аз съм гледала такива видеа, за първите признаци, които са видяли родителите на аутисти, още докато са били бебета. Помня че имаше едно видео където 8/10 признака моето дете ги имаше. Също от 0 до 24м социалните умения ги придобиваше към края на указания период и много се бях притеснила, когато стана на 2г и имаше 5 думи в речника си. С времето обаче всичко се нареди, направо все едно нещо прищрака.

За въртенето на главата искам да кажа, че и моето дете правеше нещо странно. Лежи си и в някъв момент почва да я върти наляво надясно. Може би беше на около 6м. Ей колко доктора обиколих и показвах видеа. Онлайн консултации също. Една докторка така ме беше наплашила..... добре че всичко се отхвърли. Накрая се оказа най-баналното нещо - избиваше му първият зъб и явно го дразнеше. 🤦‍♀️ Така забелязах че побелеят ли му венците почваше да го прави.
Много благодаря за мненията.
Като цяло се развива добре, но имаше забаване физическо... с около 2м в някакви неща (рефлекси). С рехабилитации, изненадващо напредна значително и като цяло в момента казват, че няма никакво забавяне и като цяло се изненадаха и самите рехабилитатори колко бързо напредна.
Нас също ни съмняват зъбките... педиатърката каза, че още от преди месец трябва да му изленат горните, но все още ги няма ... подути са му венците, но нещо много бавно изникват..

# 6
Въртенето на главата е напълно нормално за тази възраст и почти всички бебета го правят. Не се филмирайте излишно. На 10 месеца е абсурд да се говори за аутизъм така или иначе. Един от първите признаци може да е само ако до 15 месеца не посочва неща с показалец - не в книжка, а нещо на разстояние, за да ви привлече вниманието. И дори това е много далеч от диагноза, просто повечето деца с аутизъм имат трудности с посочването с показалец. На 10 месеца - абсурд.

Не се опитвайте да изкарате, че му има нещо на детето, когато лекарите ви казват, че всичко е наред. Радвайте му се, бързо ще порасне.

# 7
За зъбите пък въобще не го мислете. Моите и двете имаха само по 2 долни зъба до годинката. Wink

# 8
Въртенето на главата е напълно нормално за тази възраст и почти всички бебета го правят. Не се филмирайте излишно. На 10 месеца е абсурд да се говори за аутизъм така или иначе. Един от първите признаци може да е само ако до 15 месеца не посочва неща с показалец - не в книжка, а нещо на разстояние, за да ви привлече вниманието. И дори това е много далеч от диагноза, просто повечето деца с аутизъм имат трудности с посочването с показалец. На 10 месеца - абсурд.

Не се опитвайте да изкарате, че му има нещо на детето, когато лекарите ви казват, че всичко е наред. Радвайте му се, бързо ще порасне.

Така е, съгласна съм, просто вече казват, че има и методи с които под годинка се провяват/личат някакви белези.

# 9
  • Варна
Радвайте му се, бързо ще порасне.

Така е, а като го тресне пубертета пак няма да реагира на името си и няма да се обръща.

# 10
Нищо му няма на детенцето. Вгорчавате си живота съвсем излишно. Позволявате да ви облъчват с някакви псевдо-признаци и да ви насаждат тревоги. Сама си го правите. Защо да не си върти главата и да не рита... За зъбите - това са семейни особености. Ако се разровите, ще видите, че или по майчина, или по бащина линия така си растат.
Наистина, не си го причинявайте.

# 11
Под годинката е основно дали развива социалните умения - усмихва ли се, казва ли срички от типа на бабаба, татата, мамама. Ако не, това не значи непременно, че има аутизъм, може да е друг проблем. Ако знаете английски, вижте тази статия

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions … um-Disorders.aspx

Имайте предвид, че много от признаците на аутизъм при по-големи деца са нормални неща за по-малките. Например, децата с аутизъм често имат фиксация към това да гледат вентилатори, но едно бебе, на което са му интересни разни перки и вентилатори, си е съвсем нормално нещо.

# 12
Спри да гледаш Тик-ток!!!

(Друг по-адекватен съвет не мога да намеря.)

# 13
@amy_nka ммм да Simple Smile Простооо толкова съм наплашена, че мисля, че няма на къде повече.. ходихме на психолог, тя също каза, че не вижда нищо притеснително... но някак не мога да се успокоя все още.

# 14
Според мен може да ви е полезно да отидете вие на специалист за тревогата. Често срещан проблем е, няма нищо срамно в това да се потърси помощ

Общи условия

Активация на акаунт