Колко струва отглеждането на новородено?

• 1 841
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Точно така, има доста неща, от които може да се спести впоследствие, за да се прави компромис с два живота. Никога нямаш гаранция и е до лекар, но винаги може да се поинтересуваш от конкретен лекар. Да не говорим, че е добре да има повече опит в тази сфера.
Апаратурата пак намесвам - първите ми два прегледа бяха в Първа АГ - държавна болница с добро минало. Уредите са от миналото Smile

# 31
  • София/Севлиево
На мен минималното майчинство и през двете години ми стигаше(даже оставаше) и с двете деца.Като се има в предвид че от юни 2008 до юни 2010 ми беше 240 лв,а с малкия от октомври 2021 докъм януари 2022 беше под 700 лв,после до края -октомври 2023 бе 780 лв.И двамата са хранени с АМ(по спомен с малкия в началото ми беше около 120 лв на месец),после с пюрета от 5 месеца до 2 години (когато не пътувахме вземах детска кухня,на малкия беше 1,50 на ден от държавната).Памперси основно сестра ми ми изпращаше от Англия,но и тук ги намирах за около 20 лв/опаковката,после(след 18 месеца)минах на такива от ДМ,Лидл,Била и Кауфланд -пак възможно най-бюджетните,малкия носеше пелени почти до 3 години (както и батко му,но с него не помня колко излизаха,само помня че ги вземах от Метро, защото бяха най-евтините на Pampers).Мокри кърпи -2-3 пакета на месец по 2,50-3,50 лв/брой.Играчки и дрешки много ми подариха и с двете деца.Най-голямо перо ми е излизало ако се разболеят(последно миналата зима около 300 лв дадох за лекарства на малкия, който вече бе над 3 години).
И двете ми деца са раждани в държавни болници -големият в Майчин дом (само 100 лв платих за упойка),малкия в Шейново с избор на екип секцио 900 лв(ама май и за естествено се плащаше толкова)....

# 32
  • София
И аз разсъждавах така за държавните болници, ама само аз си знам какво ми причинаха и на какво бях подложена със сина ми в частна такава в замяна на хиляди левове. Поне сме добре и двамата, иначе просто не знам...

# 33
То като с бременността. Някоя мацка може да мине само с витамини, някое изследване и три фетални, но при мен бременността на месец струва повече от новородено на месец.

С всичко може да минете метър (освен с кошче за кола), стига да искате - около нас познати и познати на познати се разделят с охота с креватчета, дрехи, колички, носилки и всякакви такива. След един определен месец нататък минахме на многократни пелени, тъй че и за тях давахме пари само в началото. Пюрета и каши не сме купували. Каквото ни трябваше допълнително (искахме например конкретна вана, не че не може да се изкъпе за 3 Мин под чешмата) получихме от познати като подарък за детето. Един може и без повивалник, друг (като мен) не може.

Обаче... КиндиРу, плуване, кутии lovevery, цяла библиотека детски книжки... Не малка сума на месец. Та може с 2, може с 200 стига детето и вие да сте здрави.

Какви консумативи ще ви трябват никой не знае. Отидете в един магазин и вижте. Може да ви трябват Памперс Премиум, може да минете с такива от дм. Може да ви трябва обикновено АМ, може да ви трябва антирефлуксно или козе. Кърменето също не е съвсем безплатно, ако имате проблем и ви трябват помпа и колектори, консултации и т.н. За козметиката е цял друг космос дали ще стане, с каквото вземете или ще трябва да търсите определени атопични и чувствителни опции.

# 34
  • София
То като с бременността. Някоя мацка може да мине само с витамини, някое изследване и три фетални, но при мен бременността на месец струва повече от новородено на месец.

Да не говорим пък за разходите при необходимост от репродукция. Тогава може и до цената на жилище да излезе.

Дано авторката има късмет всичко да се получи бързо и евтино, а бебето да е лесно за отглеждане!

# 35
Мда, тях не ги включвам, че нещата стават страшни. То и там има и така, и иначе, ако се наложат допълнителни интервенции преди да се стигне до АРТ, но картинката е грозна и не за тук Simple Smile

# 36
  • Melmak
Да, разбира се, че зависи, наши близки имат две деца с АР и донорство, ами казаха, дали сме пари за 1 апартамент в София.
Няма как да се сравни една естествена бременност с репродуктивни проблеми/инвитро. Да се надяваме, че няма такива работи при авторката.
Аз не се оплаквам, защото до сега съм си плащала прегледи само, следенето ще ми е в частна болница и ще плащам и него. Не съм пила някакви скъпи лекарства или добавки.
Зависи и авторката колко се влияе от маркетинг, още помня как една приятелка искаше гнездо (нещо като кучешко легло), подарихме го и никога не го ползва с двете си породени деца. Така че може би не бива да се купуват много неща в началото.

# 37
Моя позната ми пишеше по няколко пъти седмично да ми благодари, че ѝ изпратих моето гнездо, защото освен на ръце нейното спеше само там Simple Smile
Взимане и проба от познати за мен е най-добрата опция специално за големите неща. На някои са им излишни люлки и шезлонги, но за някое бебе с рефлукс са полезни.

# 38
  • Melmak
Да, така е. Аз не казвам, че гнездото е лошо нещо по принцип, а че ако нито едно от децата не го иска си остава напразно купено… а и апартаментите ни не се разтягат, ако има как да се минимизират вещите.

# 39
Точно това е, че не знаеш какво ще му харесва на твоето бебе. Аз купих люлка шезлонг, която сина ми обожаваше и спеше в нея дори. Гнездо не съм купувала, първо не ми харесват и се родих с шезлонга, не съм търсила други варианти. Всичко е строго индивидуално, за това пък, много неща могат да се купят втора употреба за без пари. Така или иначе тия бебешки неща се използват за кратко, не могат да се амортизират и ако са нови пак могат да се продадат.

# 40
Всичко вземах втора ръка, живеехме на 1 заплата. Преди това не работех и взимах соц, майчинство 200лв, което едва покриване АМ. 2021. Оправихме се. Живи и здрави сме, ако има желание, има и начин. Но. Най-важното е жилище, и да се мисли за след двете години на детето, има ли ясла, има ли кой да го гледа.

# 41
Мога да споделя за относително скъпия вариант на отглеждане на новородено: по причини, които няма да коментирам, бебето ми беше на адаптирано мляко още от самото начало. Това, което избрах, излиза по 200 лв на месец. Има по-евтини, както и по-скъпи варианти. Памперси купувам и до ден днешен само на промоция в еМаг на месечни кашони и така вземам хубави на цената на евтини. Понеже вземам наистина на едро не съм калкулирала колко ми идва на месечна база, но може би е около 50 лв. Дрехи също купувам по промоции по-големи размери от по-рано. Моят начин на пазаруване на консумативи излиза евтино, но човек трябва да разполага с място за складиране. Аз имам такова и затова успявам да си го позволя. Ако живеех в двустайно жилище надали щях да купувам по 5 кашона памперси и да зареждам с дрешки от 6 размера, за да покрия цялата първа година от живота на сина ми.

Странното е, че изключвайки адаптираното мляко и памперсите, доста пари съм дала за спално бельо - харесах си продуктите на една определена марка и си напазарувах долни чаршафи, калъфки и чаршафи за завивки само от нея за следващите маже би 3 години, след което предполагам, че освен надраснати тези неща ще бъдат и изхабени. Тогава вече ще купувам неща не за бебе, а за детенце.

Първоначално купих кошница за кола, понеже ми беше по-лесно да пренасям детето с нея. Това ми даде време да дебна промоциите и да взема точно този скъп стол, който искам, на по-приемлива за мен цена. Количката ми е средна ръка като цена, но от днешната ми гледна точка съжалявам, че не взех съвсем евтина, понеже отдавна ползвам лятна и е в пъти по-удобно и лека. Да не говорим, че е и буквално 5 пъти! по-евтина и не ме бърка да взема друга, ако тази се счупи. Надявам се да не купувам триколка.

Та цената на отглеждане през първата година за мен зависи както от независещи от теб обстоятелства (примерно прием на лекарства, несъвместими с кърмене), така и какви са ти възможностите да си шеташ на желанията. Колкото и да са ненужни понякога и не особено практични, аз искрено си харесвам типично бебешките неща, които бързо се надрастват... Просто купуването и употребата на тези сладурски миниатюрни неща си е част от усещането и удоволствието да имаш новородено. А този период бързо минава. Аз по ред причини не можах да му се насладя в пълна степен и съжалявам за това. Именно поради това и те съветвам да си угодиш на прищевките доколкото ти позволяват възможностите, пък нека е излишно.

# 42
Дето се вика, ако и ти и бебо сте живи и здрави - всичко излиза доста евтино. Моята (на 5++ месеца) изцяло на кърма, с доста дрешки от приятели, ми излиза почти без пари. Само памперси и мокри кърпи купуваме редовно. Не знам колко струват,  100лв на месец примерно
Но и аз не държа да е с маркови дрехи (които се израстват буквално за ден-два, има и много необличани) имаме малко, но занимателни играчки, които ги разменям през седмица, за да не и омръзват.
Вече почти всичко нужно може да се следи и намери на промоция.
Мнооого неща могат да се вземат втора употреба (ваничка за къпане, ергономична раница, легло, дрехи, играчки, разни бънджита и люлки не сме и ползвали, не виждам и смисъл, а пък тези люлки мамару по 7-800лв дори няма да коментирам колко са излишни)
Прием на лекарства не се е налагал (това няма как да се предвиди).
Допълнителни прегледи при специалисти също (за съжаление и това няма как да се предвиди).

Повечко разходи отидоха в графа бременност и раждане - редовно следене, витамини, раждане в частна клиника (по мое желание) и т.н.

# 43
Ако чакате подходящия момент, той никога няма да дойде.
Колко ще е скъпо изцяло зависи от вас и по малко от други обстоятелства.
Ако кърмиш, вземеш дрешки от приятелки или втора ръка, ако ползваш многократни пелени или нямаш проблеми с по - евтините памперси. Реално на едно новородено не му трябват палати, злато и модерни дрехи.
Аз мога да кажа, че е евтино. Нямаме много пари, но пак не смятам, че 200-300 лв е много.

# 44
Да, така е. Аз не казвам, че гнездото е лошо нещо по принцип, а че ако нито едно от децата не го иска си остава напразно купено… а и апартаментите ни не се разтягат, ако има как да се минимизират вещите.

Гнездата не бива да се ползват за сън, защото са меки и това означава опасност от задушаване (позиционна асфикция). Бебето трябва да спи на твърд матрак и не под ъгъл.

За мен количката се оказа почти излишна. Обича си на ръце бебето или в раницата и това е.

Общи условия

Активация на акаунт