Къде да подаря детски книги?

• 453
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!  Ако някой знае читалище (предпочитам извън София) или детска градина , които имат нужда от детски книги , моля да ми изпрати координати. Искам да даря детските книги на моите деца,  някъде където биха се зарадвали. Доставката с куриер ще поема аз.

# 1
Много хубава идея, и аз бих дарила, но не знам къде.

# 2
Надявам се да има хора, от по-малки населени места или техни роднини , които биха попитали в читалището там....и да дадат обратна връзка Hands V

# 3
Има прекрасни Фейсбук групи за даряване на книги в читалища и библиотеки в малки населени места. Ще потърся свой пост в бг мама, където съм дала линкове.

Ето тази тема

https://m.bg-mamma.com/?topic=1778857.60

# 4
Нищо конкретно не прочетох в дадения линк Pensive , понеже и аз се опасявам от опит за препродажба, търся лично връзка .....не съм "редовна"във фб , но ще пробвам и там нещо да потърся като имам време

# 5
Не знам дали ще се вижда, но ето линк към една работеща група, в която сме дарявали успешно:
https://www.facebook.com/share/g/1CW6sgS9SA/?mibextid=wwXIfr

# 6
Върнах се от вратата до компа (нямам фб на тел.) и писах там. Благодаря ви! Изглежда там е активна кампанията!

# 7
  • София
За каква възраст са книжките?

# 8
  • Банско
В читалищата и малките библиотеки около София. В детските градини също мисля, че няма да ви откажат.

# 9
За каква възраст са книжките?
    различна, от най-малките до изданията на ПАН . 3-4г до 13-14г ...

# 10
Нищо конкретно не прочетох в дадения линк Pensive , понеже и аз се опасявам от опит за препродажба, търся лично връзка .....не съм "редовна"във фб , но ще пробвам и там нещо да потърся като имам време

Не бих казала че съм редовна, но щом нещо става по един начин, а не по друг -  си настъпвам на удобството В групата в ФВ, чрез която намерих на кого да даря, говорих лично с админстратора, защото имах същите опасения. Каза че ще ми съдейства да попадна на правилното място. Групата има правила, затова пуснах снимки на книгите с предложение за дарение. Администратор ми позволи да са повече книги от заложеното в групата максимално количество за еднократно дарение. Няколко човека, които отговарят за тези местни библиотеки и читалища , заявиха желание. Администраторът на лични ми даде инфо кой получава книги и колко често, за да си избера аз мястото, тъй като тези неща ги решава самия дарител. Избрах си читалище, което е в съседно малко населено място до моето, на един час път. Предварително бях дефинирала, че доставката ще е от нас (лично или с куриер) , тъй като бяха наистина много книги и щеше да излезе скъпо да плати доставка получателя. Договорихме се с човека, който отговаря за даденото място, отидохме лично, с кола, видяхме мястото , запознах се с човека. Имаше деца, които вече очакваха някои от детските книги, защото бяха с нашумели заглавия. Бяха ми подготвили кутия бонбони. Беше наистина много приятна емоция. В момента пак събирам книги мои и от познати, защото като се случи подобно нещо, виждаш, че се чете и си струва... и преживяването  е силно положително и за мен и за получателя.
Имат изисквания към времето на издаване на книгите. По принцип администратора каза, че се предлагат и стари издания за дарение, но не трябва да става подобно на чистене на библиотека. Отново направиха компромис защото имах книги издавани и доста преди 2005, но бяха търсени заглавия (Стивън Кинг , Стивън Хокинг, Агата Кристи и др.). Дарих и детски и за възрастни. Просто имам огромна библиотека, събирана от края на миналия век, някъде от 1997-1998 г. и вече се пръскам по шевовете.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 13:00 от _re_ge

# 11
Да  ,наистина хубави емоции са това...Вече ми писаха няколко читалища и съм обещала да звънна на всеки, за да преценя къде да изпратя....Тъжно ми е малко, пораснаха децата и може би десетина по-любими книжки ще запазя от сантимент, но предпочитам да ги дам.

# 12
Забравих да кажа. читалищата се ангажират да направят и изпратят снимки на книгите, заведени с номера,  подвързани и подпечатани. В моят случаи й самият администратор на групата беше своеобразен гарант. 

Аз преди това проучвах една общонационална кампания "Дари книга на читалище в нужда".Но книгите се събираха в някои бензиностанции по градовете в кашони, после се прави някакво разпределение. Беше несериозно според мен. Не го предпочетох.

# 13
Оо, полезно инфо, благодаря! Мина ми през ума да питам за нещо такова.....

# 14
  • Beyond the stars
Нося на място в библиотеката, която посещаваме - квартален филиал на Софийската. Даряваме нови книги - такива, за които е порастнал вече младежът или такива, които не сме харесали твърде като стил/превод/сюжет.
Понякога като се присетя нося и на село в библиотеката.

Общи условия

Активация на акаунт