За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 18

• 20 569
  • 737
  •   1
Отговори
# 735
  • вятърничава
Тия дни слушах един подкаст, посветен на романите на Джейн Остин, чийто верен фен съм от близо 40 години насам. И някак си ми дойде едно просветление свише защо, аджеба, толкова харесвам троповете в К- и С-сериалите от типа "от врагове към влюбени" ("Гордост и предразсъдъци"), "втори шанс" ("Въздействие"), "от приятели към любими" ("Емма", "Мансфийлд Парк")... Ми че то аз съм си програмирана от ранна тийнейджърска възраст за тях! 😂😂😂
Роца, "Разум и чувства" в коя категория го поставяш?
Много нежни и красиви младоженците, като момините сълзи.

Най-сетне изгледах Grand Maison Paris (2024),филм който излезе преди годино. Оценявам участието на  сладкият сладкар Тек, благодарение на него ми бе възможно да изтърпя мишленските амбиции и огромното его на шеф Кимура. Не съм очаквала нещо изключително,беше приятно да гледам ги гледам на екран тези двамата. За обичащите филми с готвене е наслада, благодарение на мишленското меню си изготвих коледното и новогодишното меню Joy Естествено нямат нищо общо с техните ястия, просто ми бе нужно вдъхновение и полетях. Слагам този филм в личния ми списък с филми за тая година, които са си стрували гледането.
Там ще намери място и Typhoon Family (2025), който много ме докосна с приликите с нашия живот и поколение, с чудесните актьори и тяхната игра и човешките топли отношения в трудни моменти.
В списъка записвам и Missing: The Other Side сезон 1 и 2.

# 736
Според съвременните им стандарти, корейките са били доста дебели. Stuck Out Tongue Winking Eye
Според мен е от кройката на ханбока, който преднамерено придава такива обеми. За мен народ, който и до ден днешен има култ към храната и се поздравява с "ти ял ли си?" нормалното телосложение си е било достойнство. Семейството ти живее добре и може да те храни, а ако си жена- можеш да раждаш и да въртиш домакинство. На мен ми се струва, че цялата истерия с "красотата", козметиката и стандартите за хубост са маркетингов трик и част от машината за пари на съответната хирургична индустрия. Как да имат либидо като са под 50 кг. Само за сведение- в Европа и Русия стандартът за тегло на балерина е 50-52 кг. Не може да е по-малко, защото няма да има мускулна маса да танцува.
Скрит текст:
1. Династия Чосон (1392–1897)
•   Идеали: Социален статус, скромност, приличие.
•   Телосложение: По-пълното тяло често се смятало за здравословно и признак на просперитет.
•   Лице и кожа: Светлата кожа била ценена, защото показвала, че жената не работи на слънце (символ на богатство и аристократичен произход).
•   Господстващи стандарти: Основният фокус не бил върху тънкостта, а върху поведение, етикет и семейна репутация.

2. Късна 19-ти – ранна 20-ти век
•   Западно влияние: Модата и новите идеали започват да идват от Китай, Япония и Западна Европа.
•   Телосложение: Няма единен стандарт; в градските среди започва да се възприема по-елегантна, по-стройна фигура, но това е новост и по-рядко срещана.
•   Коса и дрехи: Жените започват да носят по-сложни прически и облекло, което подчертаваше изтънчена фигура.

3. След Корейската война (1950–1953) и 1960-те
•   Социален контекст: Стремеж към модернизация и икономически растеж.
•   Външен вид: Влияние от американската и японската култура, по-тънката и по-висока фигура започва да се възприема като модерна.
•   Кожа и грим: Светлата кожа остава ценена; гримът е лек, почти естествен.

4. 1980–1990-те: Модернизация и поп култура
•   K-pop и кино: Появата на поп културата поставя нови стандарти – стройна фигура, малка талия, дълги крака.
•   Телосложение: Тънките жени започват да се считат за идеал.
•   Лице: „V-образно лице“, големи очи, ясно очертани черти стават желани.
•   Дамско поведение: Придържане към „елегантност и крехкост“ като част от идеала за женственост.

5. 2000-те до днес
•   Съвременни стандарти:
o   Тънка, но мускулеста фигура – стройна талия, дълги крака, малки рамене.
o   Светла кожа, безупречно лице, често с помощта на грим и пластична хирургия.
o   Голямо влияние от K-pop звездите и социалните медии.
•   Господстващи стандарти: Тялото и лицето вече се възприемат почти като „социален капитал“.
•   Диети и фитнес: Масово разпространени, често започват от млада възраст.

Обобщение:
•   В Корея не винаги тънкото тяло е било в култ. През Чосон дори по-пълното тяло често се е ценяло.
•   Съществували са стандарти за красота, но те са се променяли с времето – от социален статус и кожа, до стройност, лице и глобално влияние от медии.
•   Текущите идеали за стройност и определени черти на лицето са сравнително нов феномен, свързан с глобализацията и поп културата.

# 737
  • пак на Рив Гош
Редактирано
-----------------------------------------------------------------------
Роца, "Разум и чувства" в коя категория го поставяш?
Той може да е към типа "дауншифтнат чебол по неволя, се залюбва с бедна девойка" 😂

Изгледах Love on the Turquoise Land . Между другото - оправили са края в Гугъл. Красиви актьори, красива любовна история, имам забележки към сюжета, но като цяло беше добре.
Аз съм още на 24ти епизод, щом краят е оправен, ще гледам спокойно 😂.

Довечера след вечеря ще пусна новата тема.
-------------------------------------------------------------------------
Заповядайте в новата коледна тема!

И пуснете някой пост, моля, за да мога да сложа снимките за анкетата.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 21:50 от Роца

Общи условия

Активация на акаунт