Термин Юни 2026

• 5 618
  • 178
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте и от мен. Аз съм в 7 г.с. + няколко дни. От седмица две ми се гади при мисълта за каквато и да е храна освен тесто и солети.  Гади ми се от супи и манджи, месо никакво не ми се яде нито риба. Като цяло гадене без повръщане и болка в гърдите ту силна ту лека. Ходих на преглед миналата седмица видяхме сакче с ембриончето, обаче явно на моя АГ му е стара апаратурата и каза, че било рано да чуем пулс:unamused:, но пък каза че вижда сърчицето на видеозона. Кога горе долу се насрочва ФМ и ще правите ли пренатални тестове?

# 121
Дали са добри пренаталните тестове в Synevo?
Най-вече Veragene тъй като е по-комплексен и до края на годината е на много добра цена.

# 122
  • София
Аз няма да правя пренатален тест. Според мен е хубаво да се направи, ако има няккави съмнение при биохимичния скрининг, феталната морфология, или ако сте на/над 35 при раждането. Разбира се, всеки решава и може да се направи и за лично спокойствие.
Първа фетална се насрочва между 12+0 и 13+6г.с.

При първата бременност имах ужасно гаденето и всичко, най-вече месо, лук, чесън ми миришеше много гадно. Отмина към 13-14г.с. Засега само ми е лошо на корема, но поносимо и от време на време. Дано остане така, че не знам как ще гледам голямото дете, ако легна да си страдам.

# 123
Привет, понеже и аз през много ендокринолози съм минала, да ти кажа, че те не лекуват автоимунното заболяване, а само симптомите, т.е високото ТСХ. Така или иначе в момента освен висока доза хормон, нямаш други опции с оглед бременността, но принципно за след това е хубаво да обърнвш внимание на храненето си (безглутенова диета и без прясно мляко) и да си изследваш витамините (най-вече Д и Б12) и да приемаш електролити - аз това правя от 6 месеца преди да забременея и макар и бавно - антителата започнаха да намаляват. В момента докато си бременна, според моя ендокринолог, трябва да следиш ТСХ и ФТ4 - те са важни да са в норма за бременността. Иначе аз отидох на диетолог сега и препоръчвам с две ръце на всеки, който може да си го позволи, защото аз съм от групата на дебелеещите от ден 1 и наистина ми беше много полезна консултацията - само да се похваля - в 8+3 вече съм 3 кила нагоре и то при положение, че хляб не пипвам, картофи ям веднъж в седмицата, а сладкото ми е ако добарам някой бонбон при почерпка на работа🙈 ама квото такова сега…

Здравейте отново! Миналият вторник бях на доктор след като ви писах за зацапването. Всичко изглеждаше добре, докторът ми спря Акард-а и каза, че не е необходимо да ми изписва Дуфастон след като прогестеронът е над горна граница. Четвъртък обаче отново имаше зацапване и посетих друг специалист в петък, който пък видя леко отлепване на плодния сак и ми изписа Дуфастон като отново каза, че всичко изглежда добре и даже се чуха пулсации. Съветва ме обаче да пусна още едно изследване относно леките мутации, които ми излязоха за тромбофилия - АСЕ/ДД генотипиране. Също така обърна внимание на високото ми Tsh - 9.3 като дозата ми е коригирана в момента и след седмица предстои отново да пусна изследване, но този път да включа и Фт4, ТАТ и МАТ. Тъй като жлезата ми е изключително нехомогенна и почти "изядена" от Хашимото, във времето различни ендокринолози са ми казвали, че е абсолютно излишно пускането на антитела. Въпросът ми към дамите с Хашимото е дали са ви насочили да пускате целия пакет за щитовидната жлеза?

Благодаря за отговора! Наясно съм, че автоимунно заболяване няма как да се излекува. Не знам дали си прочела предния ми пост, че имам и операция на щитовидната жлеза и за съжаление ми се е наложило да чета много по темата за заболяванията на щитовидната жлеза. Тсх и Фт4 е ясно, че трябва да са в норма, интересно ми беше дали на някого са препоръчали следенето и на антителата. Гинекологът, който ме съветва за антителата, спомена, че при последни проучвания има връзка между високите им стойности и аутизма в ранна детска възраст.

# 124
  • София
На мен ендокринолозите, при които съм ходила до един са ми казвали, че след първото пускане на антитела няма смисъл повече да се пускат. Трябвало да се види дали има автоимунен процес (Хашимото) или е само хипотиреоидизъм.
При мен случаят е, че ТАТ винаги е в норма, МАТ винаги е в небето.
Едната ми АГ е специализирала точно в проследяване на бременни с Хашимото и каза, че няма доказани вреди от високите антитела.

# 125
И аз досега не съм чувала за тази връзка с антителата - със сигурност може да има нещо - тя дискусията за причините за аутизма е доста разпалена, доколкото знам. Kuklichka, аз не бих се съгласила, че генерално няма вреди от антителата - това все пак е постоянно вървящо възпаление на организма, което няма как са не се отразява.
Не са ме карали да ги следя - аз си ги следя на своя глава, принципно, и се опитвам да ги контролирам с диета. Може и плацебо ефект да е, но си мисля, че работи донякъде. Но те моите поначало са сравнително ниски сравнено с това, което съм чувала - варират, но са в двуцифрените стойности.

Аз ще си пускам пренатален - май повече за лично спокойствие, но и ние с мъжа ми не сме точно малки Grinning - аз съм на 33, а той е на 38. За дъщеря ми не пускахме, но тогава бяхме по-млади. Засега съм обмисляла geneplanet и panorama - гинеколожката каза, че е важен пакета, който ще се избере, а не толкова конкретно на коя фирма. Конкретно мен посъветва да избера среден пакет - каза, че най-разширените по-скоро няма нужда да плащам, но това е с оглед конкретния случай, смятам.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 14:59 от Woohoo

# 126
Аз съм с Базедова болест ( обратното на Хашимото). Преди да забременея с ендокриноложката  се постарахме да вкараме всичко в норма, освен трак той пада по бавно. Тат, Мат, Тсх, фт3 и фт4 са ми в норма засега. Вие за кои антитела говорите?

# 127
Точно за тат и мат - за жалост моите откакто знам, че не са в норма, не съм ги вкарвала в такава никога.
Това, което казваш е супер - най-добрия старт Simple Smile
Спирам аз да спамя темата - прощавайте!😀
Аз съм с Базедова болест ( обратното на Хашимото). Преди да забременея с ендокриноложката  се постарахме да вкараме всичко в норма, освен трак той пада по бавно. Тат, Мат, Тсх, фт3 и фт4 са ми в норма засега. Вие за кои антитела говорите?

# 128
И аз досега не съм чувала за тази връзка с антителата - със сигурност може да има нещо - тя дискусията за причините за аутизма е доста разпалена, доколкото знам. Kuklichka, аз не бих се съгласила, че генерално няма вреди от антителата - това все пак е постоянно вървящо възпаление на организма, което няма как са не се отразява.
Не са ме карали да ги следя - аз си ги следя на своя глава, принципно, и се опитвам да ги контролирам с диета. Може и плацебо ефект да е, но си мисля, че работи донякъде. Но те моите поначало са сравнително ниски сравнено с това, което съм чувала - варират, но са в двуцифрените стойности.

Аз ще си пускам пренатален - май повече за лично спокойствие, но и ние с мъжа ми не сме точно малки Grinning - аз съм на 33, а той е на 38. За дъщеря ми не пускахме, но тогава бяхме по-млади. Засега съм обмисляла geneplanet и panorama - гинеколожката каза, че е важен пакета, който ще се избере, а не толкова конкретно на коя фирма. Конкретно мен посъветва да избера среден пакет - каза, че най-разширените по-скоро няма нужда да плащам, но това е с оглед конкретния случай, смятам.

Мен единият гинеколог ме съветва също за пренатален тест, другият е категоричен, че ако след биохимичен скрининг и структурно всичко изглежда наред с бебето около 12-та седмица, е напълно излишно да се хвърлят тези пари и аз не знам какво да правя. Аз също съм на 33, мъжът ми на 35 и имам дъщеря на 9 години, с която не съм правила, но клоня към това да си направя. Четох за панорама и геника, колебая се.

# 129
И аз съм си казала, че ще реша след БХС, не съм проучвала все още в детайли различните тестове и компании, но имам още 2-3 седмици докато наближи момента.

Друго да ви попитам - някой вече записал ли се е на женска консултация по здравна каса? Аз още се чудя как да се следя - моето АГ не изражда, но много я харесвам и искам да си се следя при нея (тя има и частен и НЗОК кабинет), но нямам идея къде другаде да се насоча за следене.

# 130
На мен днес гинекологът ми каза, че ще ме запише на женска консултация на 21.11. В същата ситуация съм - много го харесвам, не изражда, но мисля да се следя при него. Живот и здраве за раждането ще му мисля.

# 131
И аз се чудех кога записват вече на женска консултация. Вече 3-4 пъти ходя при АГ то на което съм се спряла засега но не ме записва ами само ме вика през 1 седмица

# 132
Задължително ще правим пренатален тест. Искам да съм спокойна, че всичко е наред. Само се надявам да излезе преди празниците, че предния път уцелихме точно отпуските и чакахме 4 седмици за резултат. Нервичките си скъсах от чакане.

# 133
Аз може би искам да съм при един специалист, който да ме следи и впоследствие изражда. Мисля, си че така ще ми е по-спокойно, не е на всяка цена разбира се, но бих се радвала. Ако се сещате за такъв специалист моля за обратна връзка.

# 134
Моя АГ също не изражда, но ми каза че ще дойде на раждането ако искам понеже се познаваме. По ЗК е. И аз ходих вече 2 пъти на преглед и ме вика чак на 18ти ноември за вземане на кръв и секрет за изследване вече и все още нямам ЖК, дори не знам кога се вписва. А за пренатален се чудя, не са малко пари обаче пък за лично успокоение ми се иска, ние сме млади аз съм на 22 мъжа ми е на 26, но гаранция няма за нищо. Ще изчакам да ми назначи ФМ и след това ще реша.

Общи условия

Активация на акаунт