Страхово-избягващ стил на привързаност - опит, препоръки?

• 2 477
  • 171
  •   1
Отговори
# 105
Не мога да вляза в конкретика, защото фактите са много и сложни, би трябвало да е роман или сериал. Тук форматът е различен.

Въпросът ми е за опит с или препоръки за справяне с избягващ стил на привързаност. Даже независимо от пола. Досега масовият отговор е, че е невъзможно или адски трудно и не си струва.

Аз се убеждавам, че е изтощаващо. Но има красота и привличане. Поставянето на граници се посреща със силна защитна реакция и затваряне. Наистина е нездравословно.

Има ли някой успял с такава динамика?

# 106
  • Пловдив
Не те иска. Толкоз.

# 107
Не мисля.
Ако те иска някой, те иска без тези измишльотини на топло-студено.

# 108
А в секса - който е сериозна близост и интимност, но в рамкиран период, защо е различно?

Не се фукам, но на нашата възраст ние правим поне по 2-3 пъти секс на ден, когато сме заедно. Често по нейна инициатива.

# 109
  • Пловдив

Аз се убеждавам, че е изтощаващо. Но има красота и привличане. Поставянето на граници се посреща със силна защитна реакция и затваряне. Наистина е нездравословно.

Има ли някой успял с такава динамика?

Има. Някоя псиложка, която ще те таксува по 70-100 лв на сеанс , 2 пъти седмично след драматично приключване на връзката . Тя със сигурност ще успее......... да си купи някоя яка чанта и обувки от теб.Rolling Eyes

# 110
За съжаление, моят поглед над тези неща е, че не се получат. Ако един човек те иска, ще бъдете заедно. Ако “бяга”, “страх” го е от обвързване, просто няма как да го убедиш или принудиш, няма и смисъл да се опитваш според мен.

# 111
Ти честно ли? Simple Smile
То и аз правех с бившия по 8 пъти на ден, но пак го разкарах.
Не всичко е секс в едни отношения.
Тя иска секс – ти искаш любов.
Ще се разберете. Скоро. Simple Smile

# 112
А в секса - който е сериозна близост и интимност, но в рамкиран период, защо е различно?

Не се фукам, но на нашата възраст ние правим поне по 2-3 пъти секс на ден, когато сме заедно. Често по нейна инициатива.

Ами явно просто си допадате сексуално. Това не е предпоставка да иска връзка с теб.

# 113
  • Най-сетне у дома
Авторе, изглежда си представяте хората с fearful avoidant стил на привързаност като някакви затворени в черупките си, плашливи същества, които копнеят да бъдат освободени от тези окови, като духа от вълшебната лампа. Колкото по-бързо се разделите с тази фантазия, толкова по-добре за Вас. В играта на топло и студено има огромна доза садистични тенденции и пълна липса на емпатия, както и на осмисляне и поемане на отговорност за действията им. Да бъдат възприемани като крехки и наранени жертви, които имат нужда от малко любов за да се отпуснат и доверят, е наивно и саморазрушително.

На Ваше място бих се замислила, какво у мен ме кара да се захващам за този типаж.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 20:33 от Saule

# 114
Да, и аз смятам подобни хора за садисти и неемпатични.

# 115
Авторът - наистина ли не сте първа младост и двамата? Горе-долу какъв възрастов диапазон е това?
Защото всички тия приказки за стиловете на привързване са малко бошлаф работа, ако говорим за хора над 40

# 116
Като сме почнали с психологията, как ви звучи синдром на отхвърления?
Не може да слагате диагнози на всеки, които не ви оценява.
Ако съм на мястото на госпожата и разбера как някой ме окачествява, докато ми го слага - със сигурност няма да му е толкова голям, че да запазя отношенията.
Ужас просто.

# 117
Авторе, изглежда си представяте хората с fearful avoidant стил на привързаност като някакви затворени в черупките си, плашливи същества, които копнеят да бъдат освободени от тези окови, като духа от вълшебната лампа. Колкото по-бързо се разделите с тази фантазия, толкова по-добре за Вас. В играта на топло и студено има огромна доза садистични тенденции и пълна липса на емпатия, както и на осмисляне и поемане на отговорност за действията им. Да бъдат възприемани като крехки и наранени жертви, които имат нужда от малко любов за да се отпуснат и доверят е наивно и саморазрушително.

На Ваше място бих се замислила, какво у мен ме кара да се захващам за този типаж.

Много благодаря за изключително ценното мнение!

Да, това потвърждава усещането ми, че тя е мазохистична в секса и садистична в ежедневието (емоциите). И да, това се превръща в емоционална доминация и експлоатация. Това обяснява нещата.

Никога не съм срещал толкова изчистен, биха казал зловещ на моменти, садо-мазохистичен натюрел. Истински само-мазохистичен модел на поведение. Действително няма емпатия, нито осмисляне и поемане на отговорност за действията. Да, може да се каже, че е саморазрушително.

Обяснява и самотата и - няма как да се намери стойностен садо-мазохистичен партньор. Има мимолетни забежки - най-вероятно с женени мъже или емоционално-ампутирани екземпляри, но това е.

# 118
  • Далечният изток
Питах те неслучайно колко време продължава това. Ако са минали месеци, година, две, и нищо не се променя, няма да се промени. Не знам защо очакваш жената да се промени, при условие, че на нея така ѝ е добре. Тя промяна не иска, ти искаш. Само че си на достатъчно години вече, за да знаеш, че не можеш да въздействаш върху друг човек и да го променяш. Ако той реши сам, ще се промени, заради себе си. Жена 40+, която в момента се радва на свободата си и си гледа кефа, ще я чакаме да се промени. Как пък не. Понеже ти си голямата работа, много си влюбен и много я обичаш, ще я промениш, тя ще стане моногамна, ще се ожените и заживели щастливо, и бла бла бла...
Явно малко си чел форума. Обикновено разведените жени си го казват - не искат следващо съжителство. По-добре им е да го играят гаджета и да си се приберат после вкъщи.

# 119
  • София
Ох, ама тя била достатъчно зряла мацката, не е мома за женене.

Нейния страхово- избягващ стил е - фън, чук и бег.
Не и се играе на семейство с теб.

Общи условия

Активация на акаунт