Турски Филми и Сериали - Обща тема - Тема 22

• 80 071
  • 740
  •   3
Отговори
# 720
Кенан си го каза  право човека че по голямата част пробват и взимат наркотици но чак да продават и разпространяват това са пълни глупости. Ама какво са погнали цялата гилдия то човек да не излезе и забавлява някъде веднага ще го снимат и арестуват и вземат проба , щото така им е наредено да не говорим и за жестоката цензура. Толкова жестоко постъпиха и с кмета на Истанбул макар че имаше власт пак не можа да се опре на сегашните управляващи... Народа се опита да го защити и протестира и то пак да те е страх че не знаеш какво ще ти се случи. Трябва промяна от към добро иначе няма оправия.  

Чаатай имаше такъв тежък период в миналото и дори дела се точеха и мисля че не можеше и да пътува извън Турция но слава богу научи си урока и му се даде  втори шанс и той не го пропиля. Важното е да имаш подкрепа и да осъзнаеш че това вреди на здравето ти и на близките ти . Друг е въпроса че и до ден днешен се възползват да го хейтят затова и някои и наркоман да го наричат.

Наркотиците са голяма напаст по Цял Свят и се съсипват животи , кариери , семейства . Да не говорим колко скъпо е това  и като не може да си го позволиш и още повече затъваш . За да се бориш срещу това трябва по навътре да се влезе в тоя картел и да имаш желание затова. Не само да арестуваш някои че пушел трева примерно. Но има и доста по тежки от това и ставаш зависим.

Доукан си е признал и съжалява човека. Не е лесно в тоя шоубизнес да издържиш и си под натиск и напрежение и някои затова прибягват до това.  

За Джан бях сигурна че е чист в този ритъм на работа и тренировки не е луд да си причини това и то в пика на кариерата си в Италия. Следи нещата и е наясно какво се случва в Турция.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 11:10 от femmi2

# 721
Този журналист разказва случката с Джан от първо лице, бил на мястото.
Доста интересни неща казва.

Тревогата не пада от небето просто така ; тя има обяснима причина.

Колко бързо кипи кръвта, колко лесно приемаме нещата. Поддръжници, противници, тези, които обичат правителството, и тези, които не го обичат... Всички те веднага се подчиняват. Те се увличат по вълната. В края на краищата, тези, които не могат да се споразумеят по никой друг въпрос в страната, използват един и същ език по този. Говоря за инцидента, който попадна в заглавията под заглавието „ Наркооперация, насочена срещу известни личности “. Защото проблемът сякаш излиза извън рамките на борбата с наркотиците .

Първо, една бърза бележка...

Наркотиците са ужасна напаст. Те унищожават хората. Държавата трябва да се бори срещу наркотиците. Разбира се, големите играчи са тези, които търгуват с тях. Разбира се, употребата на наркотици също е престъпление . Потребителят обаче е едновременно последното звено във веригата и всъщност жертвата. Защото, когато отидете в който и да е център и кажете : „Искам да се отърва от тази зависимост“, те се опитват да ви лекуват . Така е в закона. Минималното наказание за употреба на наркотици, съгласно член 191 от турския Наказателен кодекс, е 2 години . Обикновено няма лишаване от свобода. Докато тези, които продават наркотици, се съдят във висш наказателен съд с голяма присъда , тези, които употребяват наркотици, се съдят в по-нисък наказателен съд . Най- важното е, че вторият параграф на член 191 дава приоритет на лечението, а не на наказанието . На практика, при условие че нарушителят е заловен за първи път, мярката се прилага като „ отлагане на публичното преследване за срок от пет години“.

Не е нужно да сте юрист , за да разберете това; можете да го прочетете. Практиката, на която сме свидетели от дни, обаче противоречи както на духа, така и на целта на закона . Следвайки инструкции от прокуратурата, полицията преследва тези, които са пили . Те ходят по домовете и задържат хора . Заведенията за забавление биват обискирани и претърсени. В Института по съдебна медицина се вземат проби от коса и кръв, за да се установи дали някой е пил. Междувременно техни снимки се публикуват на видно място както в проправителствени, така и в антиправителствени медии, което ги прави мишени на първите страници.

Сега да преминем към въпроса за Джан Яман ...

ЛЪЖАТА ЗА „ОТКРИТИ НАРКОТИЦИ“
Джан Яман е актьор, роден през 1989 г. Отличителната му черта е добрият му външен вид. Има много фенове . След като става популярен в турски телевизионни сериали, той се мести в Италия преди 5 години. Там започва да се снима във филми и телевизионни сериали. В момента участва в два телевизионни сериала, излъчвани по международни платформи. Идва в Турция веднъж или два пъти годишно. Наскоро научих , че има юридическо образование и е работил като адвокат две години, преди да стане актьор .

Очевидно в момента той участва във филм, който се снима в Испания . Снимките са били в застой за коледно-новогодишните празници между 21 декември и 12 януари. Затова той решил да прекара почивката си в Истанбул, където живее семейството му.

В петък вечерта, 9 януари , той излязъл да се забавлява с приятелите си в Истанбул . Същата нощ полицията, действайки по нареждане на прокуратурата, извършвала претърсвания за наркотици в девет различни нощни клуба . Те пристигнали и на известното място, където Яман купонясвал .

Тогава всичко започна.

Независимо дали е проправителствен или антиправителствен... Новината беше съобщена в медиите като: „ Разбра се, че у Джан Яман е открито притежание на наркотици и той е задържан . “

Според информацията, която потвърдих ...

Полицията показа заповедта за обиск на входа на помещението . Преди да влязат, те попитаха дали има известни личности. Влязоха. Извършиха обиск . Разпознаха Джан Яман. Претърсиха Яман не веднъж, а два пъти. Нито един от двата пъти не откриха наркотици. Подчертавам : НЕ бяха открити наркотици. Инцидентът , който описах , беше записан в официалния полицейски доклад като „ Не са открити наркотици у него “. Медиите обаче го представиха по различен начин и бяха публикувани подобни заглавия.

НЯМА ТАКОВА НЕЩО В ДЕКЛАРАЦИЯТА.
Полицейският служител, изпълнявайки възложената му задача, уведомил прокурора, който е дал заповедта. Той заявил, че Джан Яман също е бил на мястото . Следвайки указанията на прокурора , полицията задържала Джан Яман . Той прекарал нощта в ареста. Взети са му кръвни проби и изследвания на косата в Института по съдебна медицина . В събота, 10 януари, около 13:00 часа, в полицейското управление са взети показания, той е отведен за изследване и след това е освободен.

Някои медии твърдяха , че „ има показания, взети от предишни разследвания срещу Джан Яман “ . Разбрах , че след задържането му на Джан Яман са зададени 11 въпроса. Тези 11 въпроса не съдържаха нито подобно твърдение, нито някакъв намек . Девет от въпросите се отнасяха до лична информация, докато два бяха за това дали е употребявал наркотици и дали е имал предишни съдебни дела срещу него. Яман отговори и на двата въпроса , като каза : „Не съм употребявал наркотици; ще видите това в съдебномедицинския доклад . “

Междувременно...

Телефонът на Яман беше конфискуван, а той също така издаде паролата си. Ако нещата продължат като примерите, които четем в медиите напоследък, може да видим как всичко, свързано с личния му живот , независимо дали е от значение за разследването или не, изтича от телефона му .

ЦЕЛТА НАРКОТИЦИ ЛИ Е ИЛИ РАЗВЛЕЧЕНИЕ?
Още едно доказателство, потвърждаващо това. Прокуратурата освободи Яман след показанията и тестовете му. Не бяха наложени никакви мерки за съдебен контрол. Разбрах , че Яман, който е трябвало да лети за Италия днес, е променил датата на полета си на ден по-рано и се е върнал в Италия вчера .

Гледам графика му:
13 януари, интервю за американската преса за сериала „Сандокан“ ;
14 януари, промоция на сериала „Ел Турка“ в Испания;
15 януари, пресконференция за същия сериал и предаване по испанската телевизия вечерта;
16 януари, фотосесия за новия сериал ...
Но отварям италианските и испанските медии . Чета заглавия на други езици за Джан Яман, който щеше да е в съвсем различни новини, ако не беше отишъл случайно в онзи клуб онази вечер, бидейки „ задържан при операция за наркотици в Турция “ .

Не ме разбирайте погрешно. Не знам какви ще бъдат резултатите от теста. Не можем да гарантираме за никого. Това не е наша работа.

Това, което се опитвам да кажа, е , че има недостатък във функционирането на закона, който познаваме като „процедурата е преди същността“. Съдебната власт превишава правомощията си, начинът, по който нещата понякога са обърнати, а понякога прави, в зависимост от това кой е известен , начинът, по който се провеждат операции, които противоречат на духа на правосъдието, хората попадат в заглавията на новините чрез изтичане на информация и животът им е съсипан , тези, които задържат хора за „подвеждаща информация“, самите те стават източник на тази подвеждаща информация и т.н., и т.н... Министърът на правосъдието отново ще каже „върховенство на закона“, но случващото се кара много хора да мислят, че всичко е започнало с наркотиците и е завършило с потискането на забавленията . Всъщност тези, които са посетили мястото, където е бил задържан Джан Яман, питат : „След случилото се, как хората могат да идват тук и да се забавляват, без да се притесняват?“

За да се отърве от тревожността, човек трябва да елиминира причината, която я е създала .

# 722
Феновете на "последно лято" ще го дават по диема фемили от 26 януари.

# 723
Естествено,че има употребяващи сред популярните личности, но то има такива във всеки бранш.
Никой не е богопомазан, всеки може да залитне.
И тук ще напиша - на моя позната, баба й трябваше да се оперира спешно преди няколко години, лекарят поиска от семейството й да му платят с кокаин.
Тази показна акция обаче е доста съмнителна и не толкова правдоподобна.
Не ми прилича на истинска борба с наркоразпространението, а на показно какво се случва с хората със собствено мнение.
Има политически елемент.
Хайде да направят акция и сред политиците и олигарсите, да ги арестуват публично като актьорите.
Докато се изпълняват поръчките на властта там обаче, кой пази турските улици от разпространението на наркотици?
В няколко страници в инстаграм качват клипове от там - на надрусани млади хора, а някои съвсем деца.
Ами то е страшна гледката.

Но неее, друго си е да съсипеш на някой друг актьор кариерата, даваш пример на тези които плюят по властта.

Заслужават актьорите дружно да решат да се махнат от Турция, тогава ще видим кой ще им прославя страната.
Не защитавам никой, който е употребил, дали еднократно, дали системно.
НО това не е основание да му се съсипе живота.
И на най-добрия може да се случи.
Просто тук не виждам истинска загриженост за това колко голям е проблема с наркотиците.

# 724
Едно мнение на Young Wolf за продукциите на Ay Yapım през годините.

Вие гледате повече сериали, ще ми е интересно дали ще се съгласите с него.

Само за да е ясно. Това не означава, че всичко, което Ay Yapım направи през последните пет години, е било катастрофално. Въпреки това, има фундаментално влошаване на качеството на разказване на истории. Все по-често се сблъскваме с разкази, които изглеждат хаотично написани, често преследвайки илюзията за пресъздаване на магията на по-ранни успехи, вместо да изградят нещо последователно и смислено сами по себе си.

Наистина е поразително колко последователно Ay Yapım избира стила пред съдържанието - как водещите му проекти са сведени до банални, непоследователни истории, лишени от дълбочина, психологическа строгост или тематична амбиция. Разбира се, има забележителни изключения, които доказват на какво е способна компанията през 2020-те - Yarg1 е отличен пример.

Но като цяло, това бяха много лоши години за Ay Yapım. Независимо от продължаващото доминиране в рейтингите и силните международни продажби, творческият упадък е трудно да се игнорира. Просто казано: продукцията може все още да се продава, но разказването на истории твърде често се проваля.

Относно полицейската акция за наркотици, мисля, че целта и е не, да бъде унижен, натопен и съсипан някой актьор или друга известна личност, а да има един вид сплашване сред населението.
Казва" Вижте какво се случва с Джан Яман (съвсем условно давам него за пример) и си правете сметката, какво ще се случи с вас".
Ние тук можем да си чешем клавиатурите, но реално не знаем дали се взимат или не мерки спрямо наркоразпостранителите. Wink

# 725
  • Яко в Матрицата...
Много значение се отдава на мнението на един човек, въпросния Young Wolf. Ай Япъм са една от продуцентските компании с най-гледаните и най-продаваните сериали. Те пък щото другите продуцентски компании предлагат най-гениалните и невиждани сценарии Rolling Eyes Глупости! Ей, много завист, ей...

Проблемът със сценариите е генерален за цялата сериална индустрия в Турция, не само за един продуцент. И това е от години. Един направи успешен сериал и всички други се надпреварват да копират сценария, темата или нещо друго. И така всички се въртят в омагьосания кръг. Колко неща направи за първи път Ай Япъм, ама този вълк много удобно не говори за тях...

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 13:19 от Reni 🧿

# 726
Не преекспонирам написаното от него, доста често имам друго мнение,  но зададох въпроса тук, защото повечето от посочените сериали не съм ги гледала.
Стана ми интересно дали е прав, нищо повече. Hands V
Не съм много навътре в нещата с индустрията, но ми е странно, че всяко по- различно мнение или изказване тук се определя като "завист"...

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 13:33 от NeZ_9

# 727
  • Яко в Матрицата...
Не преекспонирам написаното от него, доста често имам друго мнение,  но зададох въпроса тук, защото повечето от посочените сериали не съм ги гледала.
Стана ми интересно дали е прав, нищо повече. Hands V
Не съм много навътре в нещата с индустрията, но ми е странно, че всяко по- различно мнение или изказване тук се определя като "завист"...
Понеже попреглеждам от време на време темата за Морето, все на него попадам Joy Та ми дойде в повече и коментара му за Ай Япъм...

# 728
А тези допълнителни пари от държавата до каква ли нова цензура ще доведе. Защото покрай туристическата реклама, кой знае какво още ще поискат от към съдържанието.

# 729
Моето лично мнение че сериалите в периода 2010-2015 са в пъти по качествени от към сценарии и актьори. Единствено "присъда" може да се присъедини към тях.
Далечния Град можеше и той, но не е с оригинален сценарии а е римейк нищо че е най-рейтинговия от 2 години насам. И в момента тъпчат на едно място.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 16:24 от itshristina

# 730
  • Дубай
Моето лично мнение че сериалите в периода 2010-2015 са в пъти по качествени от към сценарии и актьори. Единствено "присъда" може да се присъедини към тях.
Далечния Град можеше и той, но не е с оригинален сценарии а е римейк нищо че е най-рейтинговия от 2 години насам. И в момента тъпчат на едно място.
Подкрепям, не, че няма качествени дизита след 2015 , но се броят  на пръстите на ръцете -но разбира се, това важи за всички компании не само  за Ай Япъм. Наистина "младия вълк" тук малко се е поувлякъл,  като е сложил само япъма в статистиката си.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 18:04 от I.V

# 731
Качествени продукции според какво и кого? Вижте сега, поколението се мени и всяко едно го интересува различна тема. Сега като гледаме някоя стара история си казваме "Ама, че тъпо как се е проточило това", но тогава сме били възхитени. Променя се всичко с нас, така че не виждам защо се коментира това.

Ако трябва да определя една боза за моя телевизионен животец, със сигурност ще е "Далечен град"! Няма такова унижение на жена. А ама трябва да призная, оригиналността-за първи път една жена има двама мъже. Да не повярва човек как толкова културен народ, привързан към традициите си, тоест на един мъж и десетки жени, го гледа. Ами да се върнем на горното ми твърдение, хората вече не търсят логика, прекалено са изморени, просто си върви там нещо и толкова.

# 732
За Далечен град май всички вече сме говорили.Има си фенове сериала няма лошо,но аз още не си обяснявам този ефект от сериала .Остави всичко казано от теб което е така ,ама и тези кръвни гнусни кървосмешения между близки роднини ,раждане на деца ,жена на двама братя и още ,и още.И това че го намират за нормално и се харесва не само от турците.Мен лично това точно ме спря да го погледна.

Колкото до нови и стари сериали .Всичко с времето си.Живота се променя.Киното и изкуството също.Както преди така и сега има качествени неща.Въпрос на вкус.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 20:19 от *Ани*

# 733
Съгласна съм с това, че не е правилно да се поставя само една компания във фокуса, но да кажем, че той(тя) е направил анализ на нейните проекти.
Това, което аз забелазвам, е, че много хора изразяват усещане за занижаване на качеството в световен мащаб на филми и сериали през последните години.
Платформи като Netflix, Amazon Prime, Disney+ и др. са произвели огромно количество заглавия, често с цел количество над качество. И това естествено води до много посредствени продукции, които бързо изчезват или създават трудност за зрителя да открие наистина стойностни заглавия.
Има огромно количество съдържание, което трудно се филтрира.
Предполагам, че нещо подобно се случва и в турската индустрия.
А и с тази остаряла рейтингова система, много качествени неща нямат шанс.
Но и хората допринасят за това- искат лесно смилаеми, елементарни сюжети, които не ги предизвикват и провокират.

.

# 734
Цитат
За Далечен град май всички вече сме говорили.Има си фенове сериала няма лошо,но аз още не си обяснявам този ефект от сериала .Остави всичко казано от теб което е така ,ама и тези кръвни гнусни кървосмешения между близки роднини ,раждане на деца ,жена на двама братя и още ,и още.И това че го намират за нормално и се харесва не само от турците.Мен лично това точно ме спря да го погледна.
И като даже не сте го погледнали този сериал, как разбрахте, че споменатите в него отношения са гнусни?
"жена на двама братя" - няма такова нещо в сериала, нито юридически, нито фактически.

Общи условия

Активация на акаунт