Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 29 414
  • 700
  •   1
Отговори
# 480
Аз ферментирали нещо не обичам.
Знам, че са полезни, но не са ми вкусни. То и сол много, не е моята салатка.
Чат пат чопвам от на майка. Тя си прави.

Иначе и маслините, които ям също се водят пробиотични.

# 481
На мен са ми вкусни в такъв вид, не всички зеленчуци харесвам от туршиите но морков, карфиол, зеле, ряпа пробвах миналата зима и също ми хареса... Но да, специфично си е и не всеки обича. Аз се радвам че ги харесвам защото ми разнообразяват избора през зимата, а и са си полезни.

# 482
Аз си направих карфиол и моркови със сол и оцет в няколко буркана, но заради солта ми казаха да ги избягвам. Затова си слагам по малко. Не искам да се развалят, а са почнали да стават лигави. Но е съвсем леко и ще ги изям преди това.

# 483
Е, иска си определено количество сол, тя не пречи на полезните лакто бактерии, но предпазва от другите. Виж да е в хладилника, а не извън него, пак ще го забавиш.

А солта повечето на общо основание говорят да се избягва, не знам ти дали имаше конкретна причина да се пазиш от нея. По принцип не е проблемна ако инсулинът не стои висок, че от него се задържа натрий. Т.е. обвиняват солта за неща дето захарта ги причинява... Вече ако има нещо допълнително като фактор - там всеки си знае но това са си частни случаи. А масово солта я изкарват едва ли не отрова...

# 484
Много говорят солта да се избягва, но без натрий живот няма... Моя натрий е нисък, хлора висок, сол ям нормално количество. Доста дълго се чудех откъде идва това супер гадно усещане, все едно всеки миг ще припадна (при нормални кръвно и кръвна захар), сега смятам, че е точно от ниския натрий.
Моя позната даже беше в кома няколко дни в чужда страна, докато открият, че точно натрия й е бил критично нисък...

# 485
Говорят, защото в масовия случай хората са на високовъглехидратно хранене, а точно тези с високо кръвно налягане и подобни проблеми обикновено и като цяло с лоша диета. Но при солта ефектът е очевиден и давай най-лесно да наплюят нея.
А защо при някои става така, а на мен ми се въртят пръстените на пръстите въпреки че си слагам по малко сол във водата за пиене... кой да ти се задълбочава толкова.

# 486
Stryper, когато имам много моркови, а не искам да ги ям веднага, замразявам заготовки за супи във фризера - настъргани, на кубчета.

# 487
Моля ви за съвет, че положението ми се струва много страшно. Вчера правих за първи път обременяване с глюкоза и резултатите много ме притесниха. Преддиабет ли е, обратимо ли е? Последните дни съм супер стресирана, може ли да е рефлектирало? От днес съм на строга диета и тренировки.

# 488
Обратимо е. Зависи от теб и промените, които правиш.

# 489
На първия час глюкозата е 6,4, което попада в преддиабет според референтните 6,1-6,9, другите показатели сочат сериозна ИР.
Според мен си някъде на границата между ИР и преддиабет, но и при двете е напълно обратимо. Много хора тук сме били там, когато влезнахме в темата. Добрата новина е, че като прочетеш първа страница и започнеш храненето ще се почувстваш много по-добре. Изследвай се и за дефицити на витамини и минерали, например Д, феритин, б12!
Успех!
ПП, всъщност стойностите 6,1 - 6,9 се отнасят за началните стойности. Загледах го по-добре и за първи час няма данни какво се смята за нормално. Тоест по-скоро става дума за сериозна Инсулинова резистентност.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 18:36 от steli4ka s

# 490
Много благодаря! Още съм в шок, не предполагах, че положението е толкова сериозно. Започвам да чета! Simple Smile

# 491
Lavender,
Коригирах поста си по-горе. По-скоро е сериозна инсулинова резистентност. Не споменаваш как се храниш и какво те накара да пуснеш това изследване.

# 492
Няма да се плашиш, ИР е основно въпрос на начин на живот - разбирай го като нещо хубаво, защото си зависи от теб само и няма на кого да чакаш или кой да те спре. Ще се вкараш в ред, ако се захванеш.
Не е и спешно състояние, кой знае от колко време си така и дори не си знаела че ти има нещо. Дай си време да се информираш, питай като не ти е ясно нещо - ще помагаме. Информацията е много, няма да стане за ден.
Понеже спомена че подхващаш "диета", каквото и да значи това - моля те, увери се че се храниш достатъчно, глад и мизерия не е начинът.
И наистина, не казваш по какъв повод е изследването, какви оплаквания имаш, как си се хранила досега, евентуално скорошна бременност или терапии които могат да повлияят...

# 493
Благодаря ви, много сте мили! Ходих на гинеколог, който ме препрати към ендокринолог по повод високо tsh и проблеми с цикъла последните месеци. Аз на своя глава си пуснах инсулин на гладно преди прегледа и хома индекса излезе 2.65. Ендокриноложката назначи полови хормони и обременяване с глюкоза и това излезе като резултат. Истината е, че очаквах някакво отклонение, но със сигурност не толкова голямо. Последните 3 години качих 6-7 кг, които така си стоят. Водя многоо заседнал начин на живот и ям каквото и когато ми попадне, това е истината. И съм твърдо решена да го променя това. За храненето тепърва започвам да се обучавам, ще гледам да включа мазнини, протеин и зеленчуци.
Тепърва започвам да се обучавам и имам два въпроса: 3 хранения на ден ли са оптимални и също какво ви е мнението за глюкозната революция и принципите, описани там?

# 494
Броя на храненията може да са три, може да са две.
Вече ти преценяваш, важното е да има правилно разпределение на протеини, мазнини и въглехдрати.
Хубава е книгата.
Може да пробваш съветите.
Това с оцета аз не съм.
Но гледам да си спазвам поредността на прием на храна.
Въпреки, че който е на нввмх, много няма значение и може да си меши и салатката и протеинчето.
Визирам това, че В да е на края.
Тоест миналата седмица на работата дадоха 3 кюфтака с картофена салата.
Аз картофи не правя. Ако ще ям, то ще е варени. Прави си и пържени, но не посягам, щото това вече си е чиста празна калория. Е, няма да ме утрепат няколко картофа, понякога съм взимала, но това е било да кажем преди 6 месеца.
Та прибрах се, направи сурова салата, стоплих кюфтетата и картофите чак на финала.
Огромна е разликата с това ако започне човек направо с картофите. Ми то няма да усетиш колко ще изядеш дори. Отделно там си е обяснено защо В са на края.
Е, понякога не върви тоя номер. Вчера нали празник. Сготвихме 2,5 кг шаран. Плънка кафяв ориз със зеленчуци. Нали се сещаш, че не мога да седна зрънце по зрънце да отделя Joy
Ама аз съм старо куче, не може малко ориз да ме събори, отдавна не може.
Та чети. Изчети глюкозната, изчети и на Фънг задължително.
Изчисти режима от боклуците. Разкарай похапванията. Чети през това време. Да смениш инфото, да чистиш навици.
Нужно ти е много време за да стабилизираш тия нива, това означава стриктен режим нввмх.

Общи условия

Активация на акаунт