Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 29 411
  • 700
  •   1
Отговори
# 495
Май тепърва ще осъзнавам колко лоши навици имам 😅 Благодаря още веднъж, вдъхнахте ми надежда, че бая страх ме е хванал от вчера

# 496
За мазнините - наблягай на зехтина и маслото, избягвай слънчогледовото, рапичното, царевичното и соевото олио (със сигурност има и други, но тези ми изникват на първо място). Можеш да използваш също така кокосово масло и свинска/телешка/патешка мас, но не се харесват на всеки. Вече маслото от авокадо и МСТ-то са "лукс", макар първото да е подходящо за нагряване.
За месото - избирай по-мазните - врат, плешка, бут с кожата, бекон (свински гърди), не наблягай главно на филетата, те са и по-скъпи. Сега е сезонът на патицата и гъската, те са по-мазните птичи меса. За рибата се отнася същото - сьомга, сьомгова пъстърва, скумрия, херинга (ако бъркам, поправете ме).

# 497
Не е нещо кой знае какво тая глюкозна революция, според мен, не го казвам за пръв път това. Джеси се скъса да обикаля по интервюта и да си показва трапчинките докато казва че нали е французойка, си иска кроасаните... Много е сладка, но като помислиш че и продава скъпа добавка дито служела да намалява пиковете на КЗ и малко ми издиша Grinning
А за човек с доказана ИР и то не в ремисия ами тепърва ще се вкарва в ред - сори, хляб и кроасани са за другите, а пък тя нека си приказва, има жената неща за продаване.

# 498
Може би малко глупав въпрос, но може ли да се пие кафе между храненията? По принцип пия по две кафета на ден, като си ги пия от сутрин до вечер - чисто кафе с краве мляко 3.7%

# 499
За кафето не мога да коментирам.
Но по повод това високо TSH, хипофункция на щитовидната е свързана с инсулиновата резистентност. Направиха ли ти пълни изследвания за щитовидната: FT4, FT3,  ТАТ, МАТ, ехография на щитовидна?
Също поликистозни яйчници често се дължат на ИР (може за това да са проблемите с цикъла).
Важното е, че си стъпила на правия път. Едно по едно всичко ще се намести.

# 500
  • Sofia
Кафе може да пиеш, но без мляко .

# 501
Може би малко глупав въпрос, но може ли да се пие кафе между храненията? По принцип пия по две кафета на ден, като си ги пия от сутрин до вечер - чисто кафе с краве мляко 3.7%

Стига го лигави това кафе цял ден. Изпиваш го там за 20 минути и приключвах.
Ако е с мляко, това пак е храна.
Аз също пия със сметана, но защото си щадя стомаха, но да джуря нон стоп, не е удачно.
На стомаха му трябва почивка, не само да влиза нещо.

# 502
За кафето не мога да коментирам.
Но по повод това високо TSH, хипофункция на щитовидната е свързана с инсулиновата резистентност. Направиха ли ти пълни изследвания за щитовидната: FT4, FT3,  ТАТ, МАТ, ехография на щитовидна?
Също поликистозни яйчници често се дължат на ИР (може за това да са проблемите с цикъла).
Важното е, че си стъпила на правия път. Едно по едно всичко ще се намести.

Направих ги тези изследвания, там е ок положението. Tsh влиза в норма. За поликистоза ме гледаха на ехограф и не се установи. Simple Smile

# 503
Трябва ти оптимално TSH, не просто "в норма". Което важи и за други показатели от изследванията по принцип.🙂
А кафе с мляко вече не е чисто кафе, а просто кафе без добавена захар. Не е ясно и колко малко е това мляко в кафето, но е най-добре без него. В млякото също има захари и е по-добре да добавяш по малко сметана (ако не можеш да пиеш съвсем чисто кафе). Но имам предвид истинска млечна сметана, не прахче от пакетче.🙂
И на мен не ми е много революционна "Глюкозната революция". Може би при "американски" начин на хранене с повече преработени храни би се усетила по-осезаема разлика, но при ИР обикновено не е достатъчно.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 16:32 от dolce miele

# 504
Млякото пак е храна, а ти искаш периоди без никаква.
Щом така го ближеш едвам-едвам това кафе, значи не ти е толкова зор, иначе ще го глътнеш че и да усетиш нещо от него... Чист навик си е да слагаш постоянно нещо в устата, което ти е вкусно. То това дори не е пиене на кафе, а точно вкусване само.
Не знам колко ти е млякото в него, разбира се, нито пък съм склонна да влизам в пазарлъци какво количество "може", че не съм фен на броене на хапките и глътките. Но е по-добре да си изградиш навик че ядеш там 2 или 3 пъти ще са и през останалото време не те засяга храната. Свиква се и спираш и да търсиш, не е толкова страшно колкото навярно ти звучи.

# 505
Другият вариант е с ядково мляко, което е нискокалорично и с почти нулеви въглехидрати, но то е доста по-скъпо. Там е много важен съставът, че масово са с някакви сгъстители. Аз обмислям от догодина да намаля кафето на веднъж седмично, нещо ми се отразява зле в последно време.

# 506
Най-добрия вариант е стомаха да почива Grinning

# 507
Ако всички други “вредности” са отстранени пиенето на кафе цял ден няма да е проблем.
Аз също така си пия млякото😀, т.е. кафето, и това не ми попречи да си оправя показателите за няколко месеца.

# 508
Абе то ясно че светица никоя от нас не е, но ако се пита по принцип дали е добра идея - не, не е. Особено отначало, колкото по-изчистено - толкова по-добре. Освен че аз виждам повече проблем в навика, отколкото в в малко мляко дето е сигурно колкото котка ще близне наведнъж, макар че пак не е идеално. За самото отношение към храната и към търсене на нещо вкусно през целия ден говоря, всички знаем че промените тръгват от главата.
А вече всеки си решава къде точно да тегли чертата и кое му е прекалено.

# 509
И да спреш да похапваш не е лесно начинание.
Махаш едно, махаш второ, махаш трето. Има хора, даже повечето са така, не може от днес за утре и айде на перфектния режим.
В книгата Черво с чар в първия пост е обяснено също за тия глупави похапвания и защо са вредни.

Общи условия

Активация на акаунт