Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 29 379
  • 700
  •   2
Отговори
# 510
А, някои хора, когато кажат "малко мляко", всъщност имат предвид една чаша 200-300 мл (или повече) с мляко...😅 Аз затова писах, че не е ясно колко е малкото мляко в случая или въобще малко. Виждала съм хора да изпиват и по 1 литър мляко на ден и да си мислят, че не е много (или пък, че са изпили по-малко количество).😃
Аз имам периоди без мляко, обаче и такива, когато си позволявам. Обичам капучино.😊 Затова съм си ограничила прясното мляко - когато го добавям към кафето - до някакво количество и допълвам с повечко вода и с малко сметана 30%. Даже повече ми допада на вкус, отколкото, ако е само с по-голямо количество мляко, по-плътно се получава на вкус.🙂 Понякога имам навик да си пия голямото капучино бавно на глътки, понякога не. По същия начин и с кафето с добавено масло, ако е с повечко вода (просто няма как да се изгълта наведнъж или поне аз не обичам, както и някои чайове с повече вода). Късите кафета се пият бързо, те са ясни.😃
Като цяло, най-проблемно за мен е голямото количество добавено прясно мляко към кафето, не толкова дали ще се пие на глътки или бързо-бързо. Ако си сложиш в чашата 300-400 мл прясно мляко, е почти все тая дали ще го изпиеш за 5 минути или за три часа. Все ще си изпил 300-400 мл мляко...😉
На някои хора, от друга страна, и по малко мляко/млечни в менюто въобще им обърква нещата. Така че е добре в някакъв момент човек да провери дали млечните са ок за него.

# 511
  • В полите на Пирин планина
Аз спрях да пия мляко с нес кафе точно заради млякото... Като реша да си направя слагам 30-40 мл мляко и две сметанки по 10 гр., а другото е вода.
Еспресо пия също със сметана.

# 512
Е, моите сметани са по-малко количество Grinning
Прясно мляко също като слагам е колкото сметанка или малко повече.
То млякото понякога просто си се изсипва.

# 513
Първото ми кафе през деня е с двайсетина грама мляко, колкото да му се смени цвета. За през деня си правя един термос около 300 гр и го ближа цял ден. То ми е чисто.
На levender ще кажа, въпреки, че ѝ препоръчаха тук разни мазнини, все пак да не се увлича в количествата. Да няма като мен "ах, ох, що не отслабвам, като всичко ми е режимно", а съм потопил салатата в зехтин, примерно.

# 514
Ако ми се припие кафе с нещо, слагам му 30 % сметана.

# 515
Това с "многото" мазнини е полезно отначало при адаптирането, после вече човек лесно си ползва и от собствените запаси, щом има излишества по себе си. А и след адаптиране вече няма проблеми и със засищането, отначало за някои е по-трудно. Точно първите седмици са повече за приспособяване отколкото за отслабване, а тя тепърва ще започва. Честно казано, през тях по-добре да вкарва мазнини отколкото да се увлича с недохранването, понеже е махнала някои храни. Идват си нищата по местата, но малко по-нататък е по-лесно това.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 12:35 от natka

# 516
Като за начало изключих захар, тесто, картофи, ориз. Имам три хранения през деня - гледам да има мазнина (маслини, авокадо, зехтин, ядки), някакъв протеин и зеленчуци. Махнах междинните хранения и кафетата през целия ден, както ги влача (признавам пия по-скоро мляко с кафе, отколкото обратното Grinning) и гледам да си пия едно след закуската веднага. Това ще ми е едно от най-трудните неща за свикване. Вкарвам повече движение, ще трябва да работя да ми стане навик, започнах с разни пилатес тренировки и повече крачки, когато имам възможност. Доста извън форма съм, това си го знаех, но си го потвърдих. Паралелно чета и гледам клиповете, които сте пуснали в началото.
Ходих на ендокринолог днес, изписа ми глюкофаж 750 мг и след три месеца контролна глюкоза и инсулин на гладно и да видим как вървят нещата. Инсулинова резистентност е, не съм стигнала преддиабет. Слава Богу, че много се бях наплашила. Щитовидната вече е в оптимални стойност, вит Д е ок, остават още няколко полови хормони да изследвам и Б12. Много съм се нахъсала да я преобърна тази резистентност и да си изградя добри навици. Ще ви следя с интерес! Приемам всякакви съвети и препоръки Simple Smile

# 517
Ще я пребориш щом си се захванала, наистина си зависи само от теб и това е хубаво нещо. Няма кой друг да ти бърка работата.
Отначало работиш основно за адаптиране и навици, важно ти е да набереш инерция че да ти стане лесно. А лесно трябва да ти е, защото при ИР е ремисия която после поддържаш, а не нещо да ти "мине" и да можеш да си караш както преди това. Така ще е то вече, след време като се оправиш ще си пробваш и видиш какво ще можеш да охлабиш без поражения и колко, това е различно при всеки, а и сега ти е рано да го мислиш.
Тока че инерция и прогрес са ти важни сега, дори и да не успяваш от раз с всички промени. Всеки си знае при него кое работи по-добре, аз въвеждах режима постепенно (нямах и висока КЗ да ми дава зор да бързам), при други става по-добре с рязка промяна за всичко наведнъж.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 13:47 от natka

# 518
Аз само тихичко да спомена, че няма нужда съвсем от началото да се започва и с много интензивни физически натоварвания. Има време и тези навици да се оправят.🙂 Разбира се, не говоря човек да продължава да води заседнал начин на живот, а просто да се съобразява с моментите си възможности, за са не станат твърде много промени наведнъж.
Като реша да си направя слагам 30-40 мл мляко и две сметанки по 10 гр., а другото е вода.
И моето капучино е подобно, когато ми се припие- много вода, разтворимо кафе или еспресо, малко мляко. Но сметана добавям 30%, а също и мъничко сол.
Иначе кафе пия всякак според настроението - чисто, със сметана 30%, понякога с масло, с кокосово масло, с mct масло, дори с желатин. Май само със заквасена сметана не съм пробвала!😅 Чисто, със сметана и с масло пия най-често. На всичките свикнах да добавям и по малко сол и, ако имам възможност, го правя. Сметана под 30% за моя вкус не е сметана...😁

# 519
В началото на режима се мъчех под ваше давление да слагам сметана на кафето, но открих, че не е моето. Нещо тлъсто ми идва и ми измества вкуса от кафето.
Не съм докладвал последния си разврат. Ходих на  доста известния коледен базар в Крайова. Навалица, дъжд, навалица, скара, мамалига, навалица, греяно вино и още навалица! Ядох кебапчета, наденици, овчо на скара (като ластик), шишове с пилешко, джолан, сармале (една сърмичка с кайма и недоварен ориз) и 20-30 гр мамалига, която най ми хареса. Омешана с бекон, наденица и покрита дебело с разтопен кашкавал. Пих и едно греяно вино с цитруси.
Изобщо покриха се всичките ми очаквания, а именно - студено, скъпо, тъпо!
Повече на коледни базари в северното полукълбо няма да ходя! За Филипините може и да направя компромис, но не е сигурно.

# 520
Е те повечето хора си слагат мляко и сметана в кафето точно защото не искат вкуса на чистото кафе... За мен също го разваля, каквото и да му сложа, то вече е съвсем различно нещо.
Ако толкова искам да не е "на голо", ще съм по-склонна да изям нещо малко, отколкото да си разваля кафето щом не ми харесва с нещо добавено.

# 521
  • Sofia
На тоя базар поне е имало мръвка. На виенските основно сладкиши и си тръгнах гладна. Устоях и на глювайна.

Кафето и уискито винаги пия неразредени.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 20:16 от Karen

# 522
Аз па искам чист вкус на кафе, ама няма Joy
Абе утре ще опитам едното да е чисто.

# 523
  • В полите на Пирин планина
На мен кафето ми е вкусно точно със сметана... 😁

# 524
На мен ми е вкусно кафето и чисто, и със сметана. Според моментното настроение си го пия по един или друг начин.😂
Който е свикнал на чисто кафе, много ясно че ще предпочита да е без добавки. За хората, които не могат (не са свикнали) изобщо да го пият чисто, а го пият със захар, със сметана и/или мляко, е като патеричка да махнат захарта, но да си "омекотяват" с нещо друго кафето.😀

Общи условия

Активация на акаунт