Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 33 322
  • 773
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря за споделеното. Ще се опитам да се мобилизирам пак. Ясно е, че всичко е в главата. Аз психологически се провалям. Физически е лесно. Мога да напиша учебник с подходяща храна.

Но за хапчетата не ме убедихте, честно. Да спазваш хранителен режим, който смяташ, че те прави здрав и да пиеш 100 добавки. Това не го разбирам. Защо допълнителен протеин като се яде основно месо? Защо витамини като си убеден в ползите на режима и си убеден, че той ти носи всичко? Та всичко това е химия и при недоказани липси е излишно.

Изобщо не се заяждам. Осмислям за себе си. Виждам, че се радвате да си поръчвате някакви добавки "щото са на промоция и в една статия пишеше, че е яко". Режимът лишава ли те от нещо конкретно, което да трябва да се добавя? На теория не.

Инак начинът на хранене ми харесва. Каквото съм гледала, ме мотивира.

Понеже съм се опитвала да съм супер стриктна, а тук понякога се питат какво да ядат, давам предложения, различни от пържоли:

1. Омлет със сланина и праз или зелен лук. Поне с 3 яйца. С повечко сланина
2. Мусака с тиквички, кайма и бекон. Заливка с повече яйца, малко кисело мляко и кашкавал.
3. Свинско или телешко със зелен боб. Който не готви много - с лук, морков, повечко чесън и домати. Стандартно е с магданоз. Аз го харесвам с копър. Месото с 2-3 супени лъжици мас или масло преобладава.
4. Пълнени чушки с кайма, карфиол и орехи.
5. Пържени кюфтета с доматен сос. Кюфтетата се овалят с бадемово брашно.
6. Разядка с печени чушки, катък, зехтин и чесън.
7. Пилешки дробчета по селски. Леко пръжнати и после с лук, морков, червена чушка и дафинов лист
8. Супа от лапад/коприва. Стандартното лук, чесън, морков и джоджен. Малко карфиол. Много яйца през цедка. Малко сирене.
9. Таратор с много орехи и зехтин.
10. Пиле/прасе с прясно зеле
11. Гъби на фурна с масло и копър. И пармезан.
12. Ребра с кисело зеле

Мога да напиша още 125 идеи. Аз обичам разнообразието.

Ако човек яде 2 пъти на ден обилно и вярва в ползите, режимът е лесен. Много е трудно само с печени кюфтета и пържоли и шепичка салата.

Пиша си мислите. Хем знам, че е моето, хем се лигавя.

# 721
А, това за недоказаните липси си е твоя теория. Повечето точно защото сме си ги видяли черно на бяло липсите, си добавяме каквото ни липсва... Повече вярвам на лабораторията, отколкото на нечие мнение че са излишни тия неща, не че нещо.
Теб самата никой нищо не те убеждава, ти щом нямаш нужда недей взема нищо и ще си добре.

И да, добре си ядем, това за шепичката салата също си е твоя теория. А кюфтета и пържоли ако не наяждат човек, там вече не знам...
С копривата бих подходила по-внимателно че мисля че вдига инсулина и тя.
Но престани да си повтаряш че се проваляш и се научи са се радваш вместо това когато правиш каквото трябва. Има си разлика как подхождаш, от опит говоря.

# 722
Но за хапчетата не ме убедихте, честно. Да спазваш хранителен режим, който смяташ, че те прави здрав и да пиеш 100 добавки. Това не го разбирам. Защо допълнителен протеин като се яде основно месо? Защо витамини като си убеден в ползите на режима и си убеден, че той ти носи всичко? Та всичко това е химия и при недоказани липси е излишно.
Режимът лишава ли те от нещо конкретно, което да трябва да се добавя? На теория не.
Първо, добре е, че осъзнаваш, че най-важно е мисленето.
Относно другото - аз лично не пия сто добавки (даже не се сещам кой в темата го прави), а предимно такива, от които считам, че имам нужда и/или съм изследвала, че имам някакъв дефицит. Периодично пия вит. Б 12, желязо, фолиева киселина, вит. С ( него заедно с желязото за по-добро усвояване, не на ежедневна база). След обилни кръвоизливи ще трябва пак да оправям железния панел - Б 12 и фолиевата киселина подпомагат това, но преди години си имах дефицит на Б 12 и само с ядене на месо нямаше как да се оправи. Затова го изследвам периодично. Дефицитът ми на Б 12 всъщност и само със суплементиране не се оправяше - реално промяна в нивата имаше, когато смених марката + успоредно приемах фолиева киселина, желязо, вит. С. Т.е. когато оправих и железния панел. Вит. Д приемам, защото не прекарвам достатъчно време на слънце в подходящите за това часове, а и също го изследвам, за да следя нивата му. Да подчертая, че дефицитите на Б 12, желязо, вит. Д си бяха отпреди да мина на този начин на хранене, та очевидно и предишното ми хранене не ми е осигурявало всичко. Магнезият е може би единствената добавка която обичам да приемам, защото обичам да спя добре, да имам хубави нива на КЗ, да нямам крампи и т.н. Останалите са необходимост. Приемам "хапчета" единствено за ЩЖ, но без тях не е оферта.
Т.е. разсъждавам така: режимът ми на хранене ми помага да съм здрава, да контролирам инсулина и КЗ, но не виждам как ще оправи чак всичко. Щеше да е хубаво да живеем в един идеален свят, където храната е толкова топ, че да не се налага никой никога да пие добавки, но, уви, това не е така. В този ред на мисли, прекалено голяма отговорност за режима е да се очаква, че той носи чак всичко...Ясно е, че ИР обикновено се развива с години и се свързва с дефицити на вит. Д, Б 12, магнезий също. Но и със стрес, недоспиване, липса на движение и др.
За допълнителния прием на протеин - всеки си преценява от колко и дали има нужда. Дали да е от месо или на прах. И всеки си има причини за това, не знам някой да го прави "просто ей така".
Аз също обичам разнообразието по принцип, но периоди с по-ограничено, "скучно" меню понякога помагат много за по-дисциплинирано хранене, отколкото постоянно да се чудя какво различно да приготвя (няма лошо в разнообразието, просто понякога се хващам, че се увличам да сготвя и второ, трето).🙂

# 723
Долче, остави, тази жена не разбира май български имам чувството. Каквото и да и напишеш. Аз също писах какво приемам и защо и пак не разбрала.
Сега  пак ще дойде да ти каже, че нямало нужда от добавки.
Изяж там листенце от коприва и ще се оправиш Joy

# 724
Елора, няма лошо в това някой да си задава въпроси и да търси отговори. Просто невинаги всичко е само в черно и бяло, има и нюанси. Точно в тази тема си мисля, че не сме фенове на хапчетата (това за мен означава да не се пият просто ей така), камо ли пък да обичаме да ги пием. Ако беше така, всички наред щяхме да сме на метформин (най-малко). Но и да не пиеш добавки/хапчета- при доказана нужда от това - също не е ок.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 21:48 от dolce miele

# 725
Лошо няма да се пита, ама като обясняваш и все едно говориш на стена, какво правим?

# 726
Понякога има нужда от време, за да узрее някоя мисъл в главата ни. А убеждения не се променят лесно.

# 727
В случая няма какво да зрее.
Аз обяснявам на чист български език елементарни неща.
Храненето не е панацея, нито лечение за всички болести. Помага много. Но не е панацея.
Дори и ендокриноложката ми това каза последния път. Да не спирам Д и желязо.
И обяснявам, че при хашимото е така. Има липси, не се усвояват много неща от тялото. Без значение дали ти е хубав режима или не. Тя не разбира. Ама колко по ясно да го напиша.
Ако трябва да обяснявам по-сложни неща, направо ще се изпотя.
Сега и Хашимото да обяснявам какво е не мисля да правя. Ако има желание да си почете.
Да не коментирам и глупостта как сме пили тука всички 100 добавки.
Как така ни изброи добавките, че са 100 не разбрах. Как точно ни познава и знае защо ги пием и какво  пием пак не стана ясно.
И както каза Нати, липсите ни са черно на бяло, а не глупави изводи и тъпи предположения как сме обичали да пием хапове.

# 728
Ще и' е нужно време да узрее убеждението, че храната помага, но не е панацея. Иначе, както казах, и аз не се сещам кой в темата пие по сто хапчета - напротив, точно тук се стремим да не пием излишни хапчета.

# 729
Интересно ми е да видя изследвания на тази жена и особено колко й е стойността на вит. Д. Без да е пила добавка.

# 730
Аз лично не изпитвам нужда никого да убеждавам. Стига ми мен да не се опитва да ме убеждава или набеждава някой. Че най-"любимо" ми е като почне накой с презумпциите аз какво правя и какво не правя. От такова нещо най-много глупости чувам обикновено.
Но ми е минало отдавна желанието на всеки да обясня защо не е прав. Който иска - пита и търси, тогава не отказвам информация. Който не пита а директно си води изводите - там е загуба на време и енергия и не мога да се занимавам.

# 731
Lesnoe, не те лишава режимът, а генните бъгове, които носиш в организма си, както и тези, които вече са се превърнали в заболявания.

# 732
Аз пак. Ядох си режимното няколко седмици. После издънка шоколад малко, минах и отминах. После пак режимното. После издънка много бира. И там някъде късам синджира.

Моят проблем е, че се обезверявам. Прекалено самокритична съм. Всички десерти, изкуствени хлябове и подсладители не са моето. Абсурд да бъркам грамове трънки с маскарпоне и подсладител. Не ме изкушават в добрия период. Аз просто искам да се насвиня с бира и баница от време на време с приятели.

Има ли смисъл да пробвам 6 от 7-10 дни режимно и после издънка? През другото време съм образцова. Мога да давам менюта и съвети дори.

Гледала съм много клипчета. Убедена съм, че на моменти имам кетони като за двама. В добрите ми дни си ям по кило месо и мазньочи. Но след лошите съм даун. Много. И решавам, че не е за мен това. Синджира, синджира...

Помрънках...

Опитът ми е, че в първите дни се свалят кила. Задържана вода, но стимулира. После нагоре, надолу пак се върви надолу. До освинването, когато на следващия ден си добре (бавен метаболизъм), но после си плюс 1 или 2 и ти идва да ревеш и крещиш.

Дълбоко в себе си знам, че така трябва да се храня. Виждам ефекта. При мен е много, пак прекалено добър. Но стресът, лакомията... Нещо все ме проваля. Което също е ок, но аз после се сривам. Като провал го приемам. И си повтарям - Стига де, издънка, от утре пак. Но реално се впускам в свинщината поне 2-3 дни. И пак отначало... И се самосъжалявам и проклетисвам...

И още нещо - защо пиете толкова много хапчета и добавки, ако режимът е полезен? Повечето от вас харесват хапчета. Опитвам се да съм обективна. Ако този начин на хранене е вашият начин на живот, тези витамини, протеини, аминонещо си и екстри не са нужни. Ако са нужни - режимът не е ок. Да, за конкретни неща - ок. Кой с недостиг, кой с кръвно. Но да ядеш месо и да пиеш протеини защо бе??? Или да твърдиш, че това хранене е пълноценно и да се тъпчеш с 5 екстра таблетки?

Тия колебания с "Храненето " ти са  точно от Дефицита на минерали и витамини.

Тези липси те карат да се проваляш. Те те карат да нарушаваш храненето , за да се попълнят.

Тук са ти написали многото важни добавки, без които организма не може да функционира правилно.
Храната не може да ти ги осигури в дозите, които му трябват.

За подпомагане на организма витамините от група В, витамин Д, минералите - Цинк, Магнезий за мен са    задължителни.

Ето ти една статия на Роси Пур за убеждаване / отговаря на вегетарианци за липси на витамини и минерали/:

"Много често започнаха да идват клиенти, които са вегетарианци и имат общи симптоми

– тревожност, бърн аут, депресия, желание за ядене на лоши въглехидрати или алкохол.

Аз също минах от там преди да замина за Америка.

Въпреки че няма категорични данни, някои изследвания показват, че вегетарианците могат да имат по-висок риск от депресия и тревожност. Това се дължи на дефицит на ключови хранителни вещества като витамин B12 и омега-3 мастни киселини, които са важни за нервната система и често липсват в растителната диета.

👉Освен дефицит на витамин B12 и омега-3 мастни киселини, има и друг важен фактор, който често се пренебрегва – начинът, по който вегетарианците компенсират липсата на месо.

Много хора, които отказват месото, несъзнателно увеличават приема на глутен, захар и прости въглехидрати като тестени изделия, ориз, картофи, хляб и преработени растителни храни. И аз минах от там между трети клас и заминаването ми за Ню Йорк, цели 22 години!

👉 Какво се случва?
1️⃣ Кръвната захар започва да варира прекомерно – от високи пикове до резки спадове. Това води до промени в настроението, раздразнителност и умора. Активира центъра на зависиостта.
2️⃣ Глутенът влияе на нервната система – при някои хора той задейства възпалителни процеси, които могат да доведат до "мозъчна мъгла", тревожност и депресивни епизоди. И стимулира производството на инсулин.
3️⃣ Излишъкът от въглехидрати увеличава кортизола – хронично високият кортизол (хормонът на стреса) изтощава надбъбречните жлези, което допълнително усилва тревожността и чувството на изтощение.

💡 Резултатът?
Вместо да се чувстват по-здрави, много вегетарианци изпадат в цикъл на умора, депресия и зависимост от захар и кофеин, за да поддържат енергията си през деня.

🛠 Как може да се подобри това?
✔ Баланс между протеини и мазнини – повече авокадо, ядки, кокосово масло, ленено семе.
✔ Избягване на глутена и преработените въглехидрати – вместо това, кълнове, зеленчуци и протеини от растителни източници като коноп, натто, темпе.
✔ Допълване с B12, D3 и омега-3 – ако не се приема риба, водорасли и специални веган DHA/EPA добавки са задължителни.

💡 Храната не е просто гориво – тя определя психичното ни състояние.
Ако балансът липсва, тялото и умът го усещат.

Не само вегетарианците страдат от това състояние. Това не сме хора без воля. Това сме амбициозни хора. Хора, които търсят смисъла на живота и дават всичко от себе си, за да го намерят. Но после идва химията в главата – и омагьосаният кръг започва.

Колкото повече се опитваш да се справиш, толкова повече изтощаваш тялото си. Колкото повече си изтощен, толкова повече ти се ядат вредни въглехидрати – бързи решения за мозъка, но пагубни за нервната система. В това число глутен и млечни, и захар.

Защо се случва това?

За да имаш енергия, тялото ти се нуждае от витамин D и B12, но вегетарианската диета почти винаги е дефицитна на тези ключови елементи.

Витамин D – участва в производството на серотонин и допамин. Без него настроението спада, мотивацията изчезва, тревожността се засилва.

Витамин B12 – отговорен за нервната система, паметта, концентрацията. Недостигът води до раздразнителност, умора и депресивни състояния. А е нужно толкова малко от него, ако...не му се пречи на усвояването! "

Всеки е отговорен за здравето си , но и Благодарността е порта към радостта.

# 733
Аз съм изпитвала зверски глад при изяждане на салата с 4 кюфтета. Трябваше и пето кюфте.
Говорим за домашно направено кюфте.
Е, писала съм тогава как бързо за 2-3 дни оправих нещата.
Въпросната Лесное плюска на всеки пет дни с бира и баница и тръгва даже съвети да дава и да говори  как всичко било в храната.
А себе си не може да оправи.

# 734
Много ми беше интересно едно интервю, което говореше точно за налитането на глутен и млечни като "comfort food", точно такова обяснение не бях срещала друг път, а има някаква логика в него.
И глутенът, и казеинът за много хора са си дразнители, а и по принцип не най-полезното нещо, дори и да няма остра непоносимост към тях. И като ги изядем какво става - тялото реагира като на всеки друг стресор - с  отделяне на адреналин. Не нещо драстично, ако не е остра реакцията, разбира се. Но като човек е отпаднал и в лошо настроение, за един кратък момент му идва добре това - хем му е вкусно, хем и адреналинът го "вдига" за малко. Сложете в сметката и вдигането на КЗ заради изяденото. Е как да не останеш с чувството че тая храна е страхотно нещо? 😆 И съответно давай - сладолед, печива, макарони със сирене - все такива ми ти комбинации за утешаване.

За кюфтетата си е така, никога не съм си броила и ограничавала колко ще изям. Ами колкото трябват за да се защитя - толкова. То и без това е само в началото да не знаеш колко ще са за целта. После се регулират нещата - и яденето, и засищането, и огладняването вече рядко носят изненади. Никога не ми е бивало по-лесно да си планирам пазаруването и храненето, откакто минах на режим се разглезих и в това отношение 😆
Но иска време това, не е въпрос на дни.

Общи условия

Активация на акаунт