Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 33 323
  • 773
  •   1
Отговори
# 705
Аз пак. Ядох си режимното няколко седмици. После издънка шоколад малко, минах и отминах. После пак режимното. После издънка много бира. И там някъде късам синджира.

Моят проблем е, че се обезверявам. Прекалено самокритична съм. Всички десерти, изкуствени хлябове и подсладители не са моето. Абсурд да бъркам грамове трънки с маскарпоне и подсладител. Не ме изкушават в добрия период. Аз просто искам да се насвиня с бира и баница от време на време с приятели.

Има ли смисъл да пробвам 6 от 7-10 дни режимно и после издънка? През другото време съм образцова. Мога да давам менюта и съвети дори.

Гледала съм много клипчета. Убедена съм, че на моменти имам кетони като за двама. В добрите ми дни си ям по кило месо и мазньочи. Но след лошите съм даун. Много. И решавам, че не е за мен това. Синджира, синджира...

Помрънках...

Опитът ми е, че в първите дни се свалят кила. Задържана вода, но стимулира. После нагоре, надолу пак се върви надолу. До освинването, когато на следващия ден си добре (бавен метаболизъм), но после си плюс 1 или 2 и ти идва да ревеш и крещиш.

Дълбоко в себе си знам, че така трябва да се храня. Виждам ефекта. При мен е много, пак прекалено добър. Но стресът, лакомията... Нещо все ме проваля. Което също е ок, но аз после се сривам. Като провал го приемам. И си повтарям - Стига де, издънка, от утре пак. Но реално се впускам в свинщината поне 2-3 дни. И пак отначало... И се самосъжалявам и проклетисвам...

И още нещо - защо пиете толкова много хапчета и добавки, ако режимът е полезен? Повечето от вас харесват хапчета. Опитвам се да съм обективна. Ако този начин на хранене е вашият начин на живот, тези витамини, протеини, аминонещо си и екстри не са нужни. Ако са нужни - режимът не е ок. Да, за конкретни неща - ок. Кой с недостиг, кой с кръвно. Но да ядеш месо и да пиеш протеини защо бе??? Или да твърдиш, че това хранене е пълноценно и да се тъпчеш с 5 екстра таблетки?

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 20:51 от lesnoe

# 706
Ми да речем, доста от тук пишущи и четящи тренират. В следствие на което си трябва протеин по около 2 грама на килограм живо тегло, че да натрупваш, а не да губиш мускул. И за мен лично е по-добре да приема известно количество прах като добавка, отколкото голямо количество месо с прилежащите му мазнини. Остави, че и толкова пържоли излизат скъпо.
Магнезии, за съжаление, с модерното земеделие и преизтощената земя с храната не можеш да получиш по естествен път. Същото е и с вит. Д, щото на работа чукаш по клавиатурата, а не бу'аш буци на нивата по слънце. Сега, тези есенциални аминонещоси, са изгъзица за кинти, но това да е кусура.
И с рибеното масло казусът е подобен. Повечето риби на пазара са плували в говняна вода и са хранени с фураж.

# 707
Сега, първо по твоите терзания - за мен е грешка да разсъждаваш в дни... Какви ти дни, ти ако искаш да си добре ще караш все така занапред, с години Grinning
Не е краят на света ако се отклониш ат време на време, проблем е ако това става прекалено често. Или ако както го пишеш там 6 дни режим и на 7мия ти предварително си наумила че ще вършиш глупости... Не е много хубава тая нагласа и тя, да знаеш, предразполага към издънки дори и да не си чак приритала за нещо нережимно в този момент. Знаем как е - жена веднъж кандърдисана... Joy
И пак казвам - нямаш работа да разсъждаваш в дни. Доста от нас, включително и аз, не сме свалили видимо за месеци отначало. Не ми е било драма, свалянето е като се нормализират показателите, на тялото ми му е по-важно здравето от суетата.

Относно добавките - те и много хора които не са на режим имат нужда, просто не се следят както ние и не знаят Grinning Отделно при ИР си имаме нужда от повече магнезий, често и малко повече електролити, особено при фаст. Където има дефицити е ясно. С режим или без, ако не си добавям витамин Д ми е нисък, а това не ме устройва. С режим или без, аз риба не пипвам и с пръчка, така че си добавям омега 3. С режим или без, трудно се изяждат достатъчно протеини, някои си добавят. Немалко от пишещите тук имат и други здравословни проблеми, които пък си искат друго или пречат нещо да се усвоява добре.

Приоритетът ни тук е оптимално здраве а не просто да отслабваме, не гледай че темата е в този подфорум.

# 708
Ох, от кога не съм влизала в темата... месеци.

lesnoe, когато аз се усетих, че имам ИР, спрях всичко що е въглехидрат в миг.
Иначе имах ясни симптоми: яко сърцебиене, ужасна диария.
Не казвам, че и ти трябва да си така.

Според мен най--важното е да не се самоизмъчваш.

Какво значение, че яла нещо "забранено", след като изпитваш чувство за вина???
То ще те преследва винаги.
Избави се от него, каквото било-било.
Спри за известно време всякакви ВХ, после самото тяло ще ти подскаже какво трябва и какво не да ядеш. Няма да стане от веднъж, разгледай 1-ва стр, то не може да я изчетеж, аз, че от толкова години я чета все не стигам края й.
 Да, + това:
" си трябва протеин по около 2 грама на килограм живо тегло, че да натрупваш, а не да губиш мускул. И за мен лично е по-добре да приема известно количество прах като добавка, отколкото голямо количество месо с прилежащите му мазнини. Остави, че и толкова пържоли излизат скъпо.
Магнезии, за съжаление, с модерното земеделие и преизтощената земя с храната не можеш да получиш по естествен път. Същото е и с вит. Д, щото на работа чукаш по клавиатурата, а не бу'аш буци на нивата по слънце. Сега, тези есенциални аминонещоси, са изгъзица за кинти, но това да е кусура.
И с рибеното масло казусът е подобен. Повечето риби на пазара са плували в говняна вода и са хранени с фураж.
"

Само да напиша, че магнезия, който се продава в аптеките не е един и съш.
Общо магнезий "чист" ти трябва около 400 мг, най-добре магнезиев (бис)глицинат. Внимавай, защото напоследък срещнах опаковки с това+ оксид, а от оксида няма да излезеш от тоалетната. Малат. треонат, таурат, разгледай, не е като да няма.
Вит Д3 задължително се взима с К2 + гореспоменатия магнезий.
Аз лично, в БГ не съм срещала добро рибено масло или Омега-3, както му се казва.

# 709

И още нещо - защо пиете толкова много хапчета и добавки, ако режимът е полезен? Повечето от вас харесват хапчета. Опитвам се да съм обективна. Ако този начин на хранене е вашият начин на живот, тези витамини, протеини, аминонещо си и екстри не са нужни. Ако са нужни - режимът не е ок. Да, за конкретни неща - ок. Кой с недостиг, кой с кръвно. Но да ядеш месо и да пиеш протеини защо бе??? Или да твърдиш, че това хранене е пълноценно и да се тъпчеш с 5 екстра таблетки?
Щото така си искаме и така сме решили Grinning
И не, не си обективна. Ти мен познаваш ли ме? Познаваш ли ми проблемите, че смяташ, че си обективна и смяташ, че знаеш аз какво да пия и от какво имам нужда?
И не, не харесвам лично аз хапчета. Дай да правим разлика между хапчета и добавки, може ли? Разликата е от небето до земята. Преди 12 години като не съм сумплементирала да не би да бях цъфнала и вързала. Ми точно от липси си страдах. На витамини, на минерали, протеини, какво ли не. Че и 120 кила  и без коса останах по едно време. При хашимото е така. Не се усвояват много неща и дали ти е добър режима много не е от значение. Хубаво нещо е правилното хранене, но не панацея, нито лекува всичко.
За какви добавки говориш?
Аз пия добавки. Няма начин. Пия това което ми е нужно. Друг какво пие си е негова работа, негово решение.
Недостиг на желязо и Д редовно пия. При Хашимото е така. Пия ги и няма начин да спра.
И преди и след режима все е било така. Та ми е нужно. Иначе ще стане страшно. Може и без коса съвсем да остана. Което ще е най-малкия проблем.
Пия и храносмилателни ензими с обяд и вечеря. Отново да си подпомагам храносмилането. Пак вина малко Хашимото има, но и лечението срещо хеликобактер. С хроничен гастрит съм.
Магнезий също пия редовно. Да се гърча и да крещя от крампи не е моето, благодаря.
Протеин на прах /без подсладител/ имам, но рядко го ползвам, но е удобно да си го спретна с кисело мляко за нещо бързо като нямам време за стандартно ядене. Предимно за закуска го използвам.
Пия и тинктури и билки за гастрита. Не е всеки ден, като имам драма.
Пия от 30 години добавки за запек, хроничен, да благодарим за мързеливите черва  на Хашимото отново.
Бая режими съм минала и нищо не помага за това.
Смешни са ми хората дето почват с тъпите съвети - яж фибри, яж супи. И с тях и без тях, все драма.
Та трябва да пия аз.
Всеки сам си преценява какво да пие. И дали има нужда.

Колкото до другия ти проблем, явно не си разбрала, че промяната в храната не е достатъчна.
Пипни си малко настройките в главата. Ти все още си от онези дето искат за пет дни да отслабнат и после да се освинят.
Преди да посегнеш към бира, баница или торта имаш много работа и то тя не е за пет дни, а може и над 5 месеца да отнеме.
 С режим пет дни приличие и после плюскане нищо не се постига.
Главата оправи.

# 710
Здравейте! Фен съм на НВД/кето/карнивор, в миналото така контролирах ИР много успешно, но в момента кърмя, а навсякъде срещам информация, че ниските въглехидрати не са ок за поддържане на добра лактация, което ми е по-големият приоритет.
Има ли някоя тук, която е успяла да кърми успешно и да поддържа ниски нива на инсулина? Ще се радвам да сподели.

# 711
  • В полите на Пирин планина
Според мен добра лактация има при достатъчно приети калории, освен това може да не държиш твърде ниски въглехидрати. Консултирай се в кърмаческия подфорум, но лично аз не виждам проблем за умерено НВ хранене.

# 712
За пръв път чувам въглехидрати с висок ГИ да са полезни за нещо Grinning

# 713
Принципно взимам лекарства и добавки само ако са много необходими. Само рибеното масло обичам да взимам. В началото на режима имах дни с ужасно желание да ям тесто и сладко. Но тъй като бях стигнала до усложнения от диабет си забранявах отклонения. Доста фанатично. Но когато ядях сладкиш, после се чувствах като ударена в главата. На следващия ден бях замаяна. Затова и спрях да купувам това, което ми се яде и е забранено. Постепенно започнаха да не ми харесват. Купените сладкиши са ми твърде сладки. Сега имам проблем с непреодолимо желание за полу-кето сладкиши и плодове. Пак имам craving-и, особено ако не си нося храна.

# 714
О, определено се отвиква, аз дето и преди не обичах много сладки неща, но поне не ми бяха откровено гадни като сега Joy Приемах примерно почерпка по повод без да го мисля особено. А сега се случва да откажа не само заради режима, ами и защото се сещам как чак ми накъртва от сладост и после ми е сладко в устата още дълго време... Мне, мерси.
Виж, към бирата вкуса не си го губя Joy Но за нея съм приела че ще ми е рядко лакомство и предимно по повод - както други ядат торта или друго сладко само на рожден ден, на гости и от сорта. Пръстите на ръцете ще ми стигнат да изброя за година колко пъти съм си позволила, хич не мисля да се тръшкам точно за това. Камо ли да допусна да ми разваля мотивацията общо взето.

"Обективността" на дамата която всичко си знае как трябва да е по режима, но говори за "мазньочи" и колко обичаме хапчета предпочетох да не я засягам, тя явно за себе си не е убедена че това нещо е добро за нея. На най-горния етаж се случват промените първо, че после по-надолу да се прилагат без драми. Иначе е мъка...

# 715
  • В полите на Пирин планина
Аз този начин на хранене го приемам като нещо, което първо ми харесва, а след това и ми помага да се чувствам, най-добре в кожата си. В смисъл, че не ми тежи, не ми се спи, нямам усещане за стържещ глад, а освен това обичам месо и яйца, т.е. не се насилвам да ги ям.

Много добавки не приемам - вит.Д и магнезий, периодично едни витамини за очи, защото съм с висок диоптър късогледство и колаген (редувам за стави и за красота).

# 716
Нищо на света не може да ме накара да се "освиня" при положение, че знам много добре, че кефа ще е петминутен, а после ще си плащам с дни неразположение. Егати и кефа тогава. Предпочитам да си го спестя. Жаля си много повече организма, отколкото да ми е ценен петминутния кеф. Правя си моя аналогия с алкохол и дрога - пак така жертваш всичко в името на....не знам какво. Всичко идва от главата. Ясно ми е, че хората сме много различни - аз съм така, друг е точно наобратно. Затова акъли не раздавам, само казвам при мен как е.
Добавки няма как да не се взимат, заради качеството на храната и липсата на много елементи в почвата, водата и храната на животните, с които ние се храним. Няма как да ям постоянно пасищно отглеждани продукти, а и пасищни да са, какво ли има в тая почва вече. Поради тая причина и който не пие вит. Д почти задължително е с недостиг.

# 717
На мен не ми стига просто "да не съм в недостиг" на нещо, на долна граница също не ме устройват да са ми.
Всеки си преценява за себе си, сега поне информация има колкото щеш и във всякакъв вид - за четене, да гледане, за слушане, на различни езици и прочие.

Нашият режим ясно че не на всеки допада, нормално си е това. Но какъвто и вариант да избере човек, си е мъки и нещастие ако не е убеден че това е хубаво нещо и че си струва. Тогава ще се чувства ограничен и вързан... и да, все някога ще скъса синджира. Не бива да е толкова насила, това няма как да е трайно решение. Отделно и колко стрес носи като е така.

# 718
Да не забравяме че и микробиома също ни кара да консумираме определен тип храна. Не е само инсулин,  лептин,  грелин.
За пет дни и после плюскане не се оправят черва и навици.
Но всичко е избор.  Ние си носим отговорността.
Неслучайно коментирах, че диета е начин на живот,  не на храна.
В начина на живот храната е само част от цялото.

# 719
Има го и това, разбира се. Там вече при кого колко има за оправяне си е различно.
Но аз и с това почнах по-горе - изобщо не е въпрос на дни цялата работа.

Общи условия

Активация на акаунт