Любители на котки - Тема 210

• 30 591
  • 764
  •   2
Отговори
# 405
  • Швейцария
Ние сега като взехме Мия, се разбрахме със съседката да я гледа като сме в България за 2 седмици. А аз ще гледам нейния котарак ако тя отсъства.
Цял ден спи в калъфа за виртуалните очила на ММ.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 03:47 от JennyBG

# 406
Ох, аз идвам със малко непритен въпрос.
Моите девойки напоследък *последните месец-два много акат .. :/ уж им даваме пак същото количество храна - на седмица максимум общо макс 2 пауча. *не за всяка, а общо за двете. Един вид глезотийка. Практикува се вече, от когато сме с две котета.
Нищо, че на паучовете отзад пише брутални количества.
Гранулите гледаме да си ги спазваме  както пише по опаковката.
Това с пауча ни е казано от Вет-Сспециалист, от Пловдив др. Коко. (доста пловдивчани може да го знаят).

Хели съм я засича във ВЦ-то да ... абе прекалява с количеството  (няма диария и прочие, оф неудобно ми е малко, съжелявам за темата, но ме притеснява малко). Уж им даваме по указание пък нещо прекаляват с изхождането особено едната :/

# 407
При кучето е ставало така и отговорът на ветеринаря е, че е некачествена храната или то не я усвоява. Нужна е смяна на вида храна.

# 408
AniNe, аз не разбрах какво ви е казал вет за паучовете.

Лусито е на 11г. и към момента се храни почти изцяло с паучове. Има през цялото време на разположение гранули на Роял канин за капризни котки, защото не искаше никакви гранули вече. От тях си хапва по някоя гранула през деня, но основно е на паучове и консерви. /понякога и кучешка консерва й давам, когато отворя за кучето/ Давам й и други месца и кашкавали от време на време.

Ходи до тоалетната един път на ден.

# 409
AniNe, аз не разбрах какво ви е казал вет за паучовете.

Лусито е на 11г. и към момента се храни почти изцяло с паучове. Има през цялото време на разположение гранули на Роял канин за капризни котки, защото не искаше никакви гранули вече. От тях си хапва по някоя гранула през деня, но основно е на паучове и консерви. /понякога и кучешка консерва й давам, когато отворя за кучето/ Давам й и други месца и кашкавали от време на време.

Ходи до тоалетната един път на ден.

Ами, че трябва да се дават не повече от пауч и половина - два, общо за седмица. Въпреки, че на всяко пакетче пише  друго (по едно цяло на котка сутрин и вечер, нещо такова) Не ги давам на веднъж, а през дена-два за тази седмица. С една дума изобщо не трябва да се прекалява с тези паучове.
Може би е специално за моите котета, не знам, или като общо не е хубаво да се прекалява с тези паучове. Та системата ни е, за седмицата тези два пауча ги разделяме за два дни, по сутрин и вечер половин пакетче в две купички за всяка (че Хели тръгва да яде и от на Мими паницата) и така. От време на време през месеца пак за лакомство някоя друга котешка пръчица.

За гранулите знам, че изобщо не трябва да се пренебрегват заради зъбките, има ползи от ръвкането.
Може наистина да посетя вета и споделя проблема, защото ако наистина не се усвоява храната, не звучи добре.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 11:54 от AniNe

# 410
  • София
AniNe, когато навремето Мацо и Мъро (на 3 и 2 години) се запушиха от суха храна, тогавашният ни вет каза, че сами си тровим котките със сухата храна. Вярно, че времената бяха други и сегашните храни са с подобрени формули, но аз продължавам да спазвам препоръките му за мокра храна. За моя радост Мацо и Мъро не се запушиха повече до края на живота си. И бъбреците им бяха здрави. Не смея да се похваля, за да не предизвиквам съдбата, но и сегашните нямат проблем с пишкането. Хранят се само с мокра храна + една постоянна купичка с гранули за оставащите гладни, която почти никой не докосва.

Мократа храна и тя е на класове. Паучовете от супермаркета като Феликс, Уискас и т.н. са боклуци. Освен, че не наяждат, често котките се продр.скват от тях.  Освен това са подсладени и това е много вредно, ако се хранят основно с тях. Предполагам, че д-р Коко е имал точно това предвид. Ако паучът/консервата са качествени, могат да се хранят изцяло с тях.

За съжаление котките рядко трошат гранулите (по принцип не мога да дъвчат). Повечето ги гълтат цели. Затова не бих казала, че има особена полза за зъбите. У нас само Преслава ги троши. После трябва да мета след нея, защото около купичката са само трохи.

# 411
У нас Чучи яде гранули на Britt. Свикнала е с тях, обича ги. Винаги има в купичката гранула на разположение, като една купичка й стига за около 3-4 дни. Преди месец някъде, когато правих поръчка от зооплюс взех котешки консерви. Не помня марката, но бяха скъпички т.е. хубави. Такова разстройство си докара Чучи от консервата, даже тук се оплаквах. От ветеринарния доктор тогава взех гранули лечебни, от серията на Virbac, и се стабилизира коремчето. Сега давам, но не всеки ден, по един пауч Феликс, които нали, са от евтините и не добри. От тях няма проблеми с коремчето. Хапва си ги. В тоалетната нещата са редовни и в добър вид Yum

# 412
Моя 17-годишен дядо няма как да яде гранули - няма зъби. Затова е на пастетчета и паучове и понякога сурово месо.

# 413
  • София
Мила, може би са били по-мазни. Забелязах, че ако са от някое по-скъпо месо, бутат страшно много лой. Затова все гледам да са с пилешко, пуешко. Макар вътре да е със смлени кокали и перушина, поне лой няма. Simple Smile Но все пак зависи и от конкретното коремче и доколко е свикнало с дадена храна.

# 414
# 415
Моите глезли стабилно хрупат и се чува Grinning Не се гълтат цели тези гранулки. Само на Purina ONE за кастрирани котки купуваме. Никакви трохички не си оставят.
Пауча, който харесаха глезлите е на  - Felix Jellies, защото е по-желиранко/течно.
В тази тоалетна малкото ходи по три пъти на ден и то стабилно :/, другата и тя два-три пъти. Всичко е нормално като констистенция, но преди не беше толкова често посещаване, а храна не сме увеличавали.

Еми трябва да се консултирам с вета и да спра да гадая.

# 416
Зъбките на Лусито не са в добра форма.
Заради уличния живот и възрастта зъбките й да поизпочупени, с изтъпени връхчета. По мои наблюдения гранулите наистина си я затрудняват и затова тя предпочита мокра храна.

# 417
Лъки пък ги троши и после остават 1 тон трохи, които са му под нивото да яде, естествено и така хвърлям храна с шепи.

# 418
  • Швейцария
И Мия има проблем със зъбките заради уличния живот. Половината са й извадени, а е млада котка. Но тя се справя, яде си всичко. Поръчала съм й храна висок клас с 80% месо, сухата дойде и я яде. Често я черпя с филе сьомга. Ние си взехме билети за България за 2 седмици след Коледа. Съседката ще я гледа, много съм щастлива, че се съгласи, само на нея й имам доверие.

# 419
AniNe, нашо Линче е само на консерви и паучове и прави веднъж наденичка в тоалетната. Не можахме да я научим с гранули и това си е! Но не съжалявам грам, щото ми беше непосилно да местя всеки ден тежки мебели и да ги откривам къде ги е завряла. И уважавам Коко, ама не вярвам да е против такова хранене с мокра храна, като не иска гранули да я уморя от глад ли? Не са ѝ евтини косервите и паучовете, ама една ми е глезличка на мама- ще си ѝ угаждам. 😁
Момичета, Доня липсва от много време...
Наша глезличка се беше завряла под завивката и като се паркирах така се стреснах.... 😁

Общи условия

Активация на акаунт