Любители на котки - Тема 210

• 30 425
  • 764
  •   7
Отговори
# 555
Супер име Heart Eyes Моята дъщеря е Дара. Stuck Out Tongue Winking Eye
Ред, не,че тооолкова държим да го чифтосваме Сина. Но той е прекрасен, със също такова потекло. Да си имаме още едно такова съкровище. Всъщност, накратко, защото много обичаме Сина и негово дете би било радост за нас. Но пък не ни е фикс идея.

# 556
  • Варна
Здравейте,

Пиша това, защото не знам какво да правя и се чувствам напълно изгубена.

Моето коте е на 11 години. През последните седмици тя започна да не яде, да повръща и постоянно да ходи до тоалетната, но почти без резултат. Обикалях по ветеринари, сменях храни, следях всяко нейно движение, дишане, апетит… по цели нощи не спях и гледах дали е добре.

Във вторник разбрахме какво е — тумор, който е обхванал няколко органа. Не може да се премахне. Обхванал е част от гръбнака и пикочния мехур.

Казаха ми, че няма много, което може да се направи, освен да ѝ осигуря комфорт, да се грижа за нея и да следя кога качеството ѝ на живот започне да се влошава. В този момент трябва да взема решение, което ме разкъсва: евтаназия, когато стане необходимо.

В момента тя е будна, има апетит понякога, търси нас и иска да бъде гушкана.

Виждам живот в очите ѝ. И точно това ме кара да се чувствам, че ако взема решение твърде рано, ще я предам.

А ако изчакам твърде дълго — ще я нараня.

Чувствам огромна вина, че не съм открила тумора по-рано. Вината ме изяжда. Не мога да го приема. Не мога да си представя, че един ден няма да е до мен. Тя е моето семейство.

Как се живее с подобна диагноза?
Как взехте решението кога е моментът?
Как намерихте сили да не се обвинявате?

Искам да направя всичко правилно за нея. Искам да живее, но не да страда.

Ако имате съвет, опит или просто думи — моля, споделете.

Привет, Alex,

Отдавна не съм писала в темата, след като евтаназирах Мъри ми беше много тежко, но от известно време следя отново и твоят пост ме накара да се върна две години назад.

Осинових коте Мъри в тежък за нея момент с голям тумор на млечната жлеза. С помощта на дамите от групата, особено Sharky и Таня, се направи организация, събраха се парички и операцията се случи. Уж нямаше разсейки, но явно е имало, и коте Мъри започна да залинява. Нямаше апетит, повръщаше често, спря да играе и да ме посреща. Все по-често спеше или лежеше без да помръдва. Особено характерно беше коремното дишане - знак за течност в белия дроб, за което редовно я водех да ѝ правят пункции. А как ѝ се живееше - ясно помня този яркозелен поглед, пълен с воля за живот, и как всяка сутри заставаше на отворения прозорец и дишаше с пълни гърди непознатото навън...
За коте с онкологично заболяване е важно да се храни. Стимулирахме апетита с ушна маз Миратаз. Когато съвсем изпосталя - ежедневни подкожни инжекции с кортикостероид и дуиретик, през ден обезболяващо по лекарско предписание.
Празник беше, ако оближе соса на два пауча Пурина за ден (колко намазаха околоблоковите котараци тогава, не е истина).
В един момент беше торба с кости, козината падаше на снопове... но волята за живот беше там, искаше да бъде милвана, да ѝ говоря, търсеше ме...
и тогава един ден (29 април) изяде два цели пауча на Пурина. Игра. Мърка и се гушка в мен. Заспа в ръцете ми.
На сутринта се беше скрила в дупката на водомера - единственото място, от което не мога да я извадя. Спря да яде и да пие вода. Не ме поглеждаше. Отдръпваше се, когато я галех.
На 2 май я евтаназирах. Почина още на първата инжекция (седатива) с кротка въздишка.
И днес знам, че постъпих правилно. Единствено можеше по-рано, още когато се скри в дупката, да я приспя, но душа не ми даде, особено след хубавия ни ден заедно.
Пиша, не за да разстройвам или натъжавам, а за да знаеш - угасне ли искричката за живот в очичките, спре ли да яде и пие вода, бяга ли от вас и от допир - време е за най-голямото, последното добро, което ще ѝ направите в този живот.
Така го разбирам аз.
Разбира се, предвид нелечимото заболяване, което ще ѝ донесе болка и страдание, може да решите да ѝ го спестите и по-рано, във всеки един момент всъщност - и пак ще сте прави и ще сте ѝ направили голямо, голямо добро да ѝ спестите агонията.
Бъдете силни.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 12:11 от NoProblems

# 557
Оо NoProblems, радвам се, че си добре и се включи🥰. Често се сещам за теб и се чудех какво стана, та така безследно изчезна, а беше толкова активна💕.

# 558
  • Варна
No problems, гуш!
Изтеглих днес запетайчето-ами цели 720 грама е станало, на 2 месеца.
Да ви покажа дупето на Дарито, да прецените дали е момче или момиче. После ще изтрия, че са срамотийки

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 20:19 от Стейси Грей

# 559
  • До хладилника, който обичам
Това е Дарко.

# 560
  • Свети Влас
Здравей, Дарко !

# 561
Честит имен ден на красавицата Минка Heart Eyes

# 562
Ооо, не се бях сетила! Благодаря!

# 563
  • Варна
Чак се учудвам на себе си защо по-отрано не проверихме запетайчето. Grinning Ми то едно такова дребничко, фино, нежничко, сладко. Подлъгах се нещо по цвета на петната по главата.

Ами, добре заварили от нас с Дарко Hug Heart

Бу, да ти е здрава хубавицата!

# 564
Привет, Алекс.
Това, което споделяш е много тъжно. Много съжалявам за диагнозата на котенцето ти и знам, че ти предстоят трудни моменти и трудни решения. Бъди силна, бъди до котенцето си и използвай всеки един момент да бъдеш с малката душичка, да даваш и да вземаш обич, те усещат всичко, просто бъди с котенцето в неговите най трудни моменти. Ще е трудно, но и това ще мине. Ще останат спомените и прекрасните моменти на обич и топлина. Стискам палци да не го боли. Стискам палци да преминеш през този така труден момент със сила и кураж.
Нашата любима Мая си отиде в средата на това лято на 7г. от предполагаем тумор на далака.
Това е нейната история:
Скрит текст:
Всичко започна след Гергьовден когато забелязах, че лекинко е отслабнала. Тя доста се беше позаформила, дори свеки мислеше, че е добре да мине на диета, защото се е поокръглила. Както казах не се наложи, защото леко беше отслабнала, но т.к.тя имаше такива периоди на окръгляне и отслабване и сама си регулираше теглото чрез храната, не оттдадох голямо значение, а и не беше нещо драстично. Освен това бях въвела нови гранули висок клас, които тя не одобряваше и почти не ядеше, викам си от това ще е, ще и върна старите гранули и всичко ще е наред. Но не беше. Започна да се мръщи и на мократа храна, викам си явно и омръзна вида който бях купила, че от едно промо бая бях заредила. И почнах да разнообразявам и сменям. Купих друг вид нейна любима мокра храна и гранули които знам, че харесва, а и се заформя от тях. Почна да се храни нормално, но забелязах, че не наддава, не само, че не качва, но и отслабва. Козинката и ми се стори посърнала и се скубеше повечко, сякаш стана и по вяла. Хапваше, акаше, пишаше, пиеше водичка, заиграваше се, но сякаш нещо не беше наред. Вече бях решила да я водя на вет, когато една вечер забелязахме, че рови многократно в тоалетната да пиша, но не пуска нищо или по някоя капка. Беше късно, след полунощ и нямаше работеща клиника, изчакахме сутринта и рано рано бяхме при вет. Вет я гледа на ехо, каза цистит, сложи инжекция с обезболяващи и антибиотик. Мая живна, разигра се, почна да пишка обилно, да се храни добре. След няколко вечери пак така късно изведнъж получи криза, първата и криза, проплака зловещо, многократно и силно и изведнъж се отпусна почти като че умираше. Премина кризата, успокои се и заспа. Следващия ден проплака еднократно, посред нощите пак и пак имаше това отпускане, и на другия ден бяхме пак при вет. Изследвания, уж всичко в норма, но тя не се подобряваше. Купихме лечебна храна, Цистон, давахме АБ и обезболяващи. В стремежа си да и осигуря храна, която да хапва се оказа, че неусетно бях натрупала магазинни количества гранули и консерви.
Кризите зачестиха, почваха изведнъж, от нищото, явно изпитваше много силна болка, след което просто се отпускаше. Кризите ставаха все по тежки, ние бяхме все при вет, давахме каквото ни даде, но подобрение нямаше. От кризите започна да се напишква и повръща прозрачна течност, водичката, която беше пила. След обезболяващите апетита се връщаше, живваше, но за кратко. Вечерта в която почина не издържахме и я заведохме в клиника при други специалисти. Направиха изследвания, всичко беше ужасно, показателите бяха или много над или много под нормите, имаше адска анемия, кръвта и беше станала мътна и розова, вета пита къде е кръвта и, сякаш някой я е източил. Вида на Мая беше станал ужасен за дни, много отслабнала, вяла, посърнала, козинката и лепнеше. Сложиха я на кислород и щяхме да кръвопреливаме, но тя не доживя. Вета пита - това домашно животно ли е, представяте ли си, а всички знаете каква красавица беше. Цялата тази драстична промяна се случи за дни, а само преди седмица изследванията бяха добри, кръвта и беше нормална - цвят, консистенция, показатели. Какво стана и ние не знаем. Но ветовете заключиха, че е вероятен тумор на далака, който се е спукал, изключиха проблеми с черния дроб, защото само чернодробните показатели бяха перфектни. Казаха, че тумора на далака дори и да бъде хванат навреме, самото му отстраняване водело до множество разсейки и животните живеят от 1 до 3м., но в болки и мъки. Просто нямахме полезен ход. Мая си отиде на 16.07.25г.около 22,15ч.вечерта и сякаш времето спря и дъжд заваля, дори Господ плака за нея, защото тя беше съвършенство в котешко кожухче. Уникална, единствена, нашата Мая. Не мога и не мога да я прежаля. Най ми е тежко, че я болеше, а тя не заслужаваше такава съдба, защото беше най доброто и кротичко животинче на света. Вече не плача за нея всеки ден, но тя ежедневно и ежечасно ми липсва. Много ми липсва. Много липсва и на двама ни с Джастев, но покрай Джулката се поразсейваме.
Джули е съвсем различна и още свиквам с нея, но се решихме на тази стъпка - да осиновим котенце след смъртта на Мая. Всички казваха, че по лесно ще преминем през този така труден момент и признавам, че донякъде е така. Донякъде.
Мая Broken Heart

Не е лесно, и е трудно, и е тежко, но човек се научава да живее със загубата, а и времето тушира болката и изкарва на преден план хубавите спомени и милите моменти, които ни стоплят, когато ни стане тъжно.
Сили и кураж, Алекс. Прегръщам те силно. Heart Hug Heart

Пп Какво се случва с Кашмирка на Джаки. Стискам много силно палци за тях и чакам хубави новини. Flowers Four Leaf Clover

Пп Момичета, много ми беше трудно да споделя какво се случи с Мая, но ви го дължах, защото обещах и сега ми се стори подходящ момент. Все още си мисля, че можеше и да мога да я спася, ако бях реагирала при първите сигнални лампички и ако я бях завела при други специалисти, но после си спомням всичко през което преминахме и това което ми казаха ветовете и разбирам, че каквото е писано, това става и няма нужда да се обвинявам и да мисля невъзможни неща.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 17:20 от Джаста Праста

# 565
Оо NoProblems, радвам се, че си добре и се включи🥰. Често се сещам за теб и се чудех какво стана, та така безследно изчезна, а беше толкова активна💕.
И аз така се сещах понякога. Но си казвах, че сега може би няма какво да споделя с нас.
Толкова е тежко да се преживее това с домашния любимец. Защото те всъщност не са просто домашни любимци. Това словосъветание е някак омаловажаващо връзката на човека с животното. Те са част от нашите семейства. Част от нас, от душите ни. Пратени сме ние за тях  и те за нас в точно определените моменти.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 18:13 от Защо ме търсиш?

# 566
Ето ви и една Джулинда, която ужасно се подриска след хапа за обезпаразитяване в съчетание с малко плънка от сготвените пълнени чушки, щото Джастев е дебелоглав и реши, че нищо няма да и стане от една хапчица кайма. Да де, ама Джулката е с много чувствително стомахче и стана оле-мале. Апетита изчезна, повърна, посърна, спря да се заиграва и се подриска ужасно. Айде на вет клиника, бързи тестове, изключихме страшните вируси и заболявания и се оказа страничен ефект от хапа за обезпаразитяване в съчетание с неподходяща човешка храна пък била тя и само хапка. Пихме АБ, ръсихме пробиотик, само на гранула и вода и всичко мина и замина и вече всичко е наред, дори въведох и мокра храничка.

# 567
Джаста Праста, макар да не заменя Мая, то няма и нужда. Всяко си идва със своята любов. Котешко другарче Heart

# 568
  • София
Колко е пораснала,красавица е тя.

Доня изчезна нещо, дано всичко е наред:)
Днес си получих един календар от организация помагащи на животинки.Има няколко истории, много забавни и любимеца ми Христофор Толумб.Така добре се описва живота с котка:))

# 569
  • София
NoProblems,  радвам се да те видя! 🤗
Липсваше!
Джаста, 🤗

И един възмутен Блеки "Ти докога ще се излежаваш? Аз няма ли да ям най- после?!"

Диването не си спази вечерния час снощи.
Прибра се след 02:00 часа в най- големия дъжд (мокър, кален) и ме събуди с крясъци да го пусна вътре... пък сега ме гледа лошо.

А при нас навън е... много есенно днес

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт