Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 92

• 22 539
  • 497
  •   2
Отговори
# 405
Зависи как се поддържа килима. Ние на вилата сме с истински персийски килим в бежово и зелено и 3 кучета. Просто се налага по-честото му почистване.
Е ами го зависи и от кучетата. Ако е почти цял ден навън, търкаля се като магаре, измиваш му лапите, позабършеш го, то влезе вътре и почне да се търка в килима 🤣  през това време 3 болонки отдавна са си легнали в легълцата или се въртят около масата.

# 406
  • Бургас
В нашия килим кучето си бърше муцуната, като в салфетка Joy Освен гореописаното търкаляне.
Давам го на пране през 2-3 месеца. Не мирише.
Кучето излиза навън, крака се мият след разходка, козина се забърсва, но се захабява повече килимът, определено.

За килими гледам в Икеа (имат страхотни попадения понякога, че и намаления), Vivre, както и в големите магазини - Айко, Мьомакс, Практикер и т.н.
От Тему също съм взимала килими за апартаменти за под наем, имам попадения, тънички са обаче.

# 407
Бих добавила и Домко от по-бюджетните варианти.

# 408
От друга страна мисля си защо пък толкова се страхуваме от празните стени?
Според мен не е толкова съществено празни или пълни, а дали цялостната композиция работи.

# 409
  • Street of Dreams
Тънички килими звучи чудесно като за в пералнята. За къща с куче, а и не само.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 16:34 от OnDiNe_

# 410
  • Бургас
OnDiNe_, ето ги. Всеки ми излезе между 30 и 60 лв.

Скрит текст:

# 411
Tintina супер са. Ще взема размера и ще търча утре в Икеа да видя какво имат в наличност.
Прибрах се на къщата ......гледам, гледам и хаос настава в главата ми. Едно време не беше така, но като минах 40-те и нещата не са като преди когато взимах бързи, смели, сполучливи решения Grinning

# 412
Да не те въздържам в такъв случай, обаче имай едно наум (зависи и от основата на килима и самата тъкан, де), че някои тънки килими много трудно се чистят с мощна прахосмукачка - вдига ги, мести ги и т.н. Имам такъв един в дневната на селската къща и съм му вдигнала мерника само по тази причина, ама оцелява вече година, откакто е на мушка - благодарение на това, че рядко ходим и не стигам до него. 

# 413
Може да му се сложи противоплъзгаща постелка отдолу.

# 414
  • Бургас
Килимите от Тему (които показах) са с едни гумени топчици отдолу и не се разместват.

От ИКЕА купих прекрасен вълнен килим на едни намаления, без подложка беше ужас.

# 415
Може да му се сложи противоплъзгаща постелка отдолу.
Повярвай ми, не помага - има такава постелка, откакто е сложен килимът и със старата ми прахосмукачка се разбираха, но занесох една мощна Филипс в селската къща, пък оставих в градското жилище друга и с новата не си говорят. Всички останали килими в къщата (тънки, дебели и даже рошави) се чистят без проблем с нея, само този мискинин я не ще Simple Smile
Затова казах, че зависи и от самата материя и основа (извън подложката) - не всеки тънък е проблемен, а някои не ги спасява и подложката. Просто да има наум.

# 416
Да, така е. Вероятно зависи от самия килим. Аз имам това. То е по-скоро пътека с размер 80/350 действително. Сложила съм я по дължината на кухничката ни. Не помръдва и без подложка. Хайде на ширина разбирам, че 80 см са малко, за да се разхожда насам-натам. Но пък 3,5 е достатъчно за да го прави. Обаче не става така. Без подложка е. Чисти се лесно. Според мен по-важно е да не се хлъзга от ходене и търчането на кучето в случая на Реа, не толкова чистенето. Макар че отчитам, че вероятно не е приятно прахосмукачката да го вдига на всяко движение.

# 417
Защо, и аз имах подобен килим,  действително не мърдаше с всяка прахосмукачка. Сега стои навит на руло в мазето - къде ще ходи, още не знам. Някъде за външна употреба или по разни стопански помещения ще е, остаря си.

# 418
  • SF
Аз искам да продам истински персийски килим 300-400, защото е в бежово-кафявата гама и не ме устройва.
Tintina, загледах се в осветлението в хола. Това ли се води релсово осветление и има ли специфики при монтажа?

# 419
  • Бургас
Да, магнитно релсово се води.
Релсата се монтира с дюбели.
Единствената специфика е, че на релсата има трансформатор и той трябва да се свърже с кабела от тавана. Иначе после може релсите да се свързват една с друга и от един източник можеш да имаш осветление в цялата стая.

Спотовете се закачат и въртят накъдето искаш.

Общи условия

Активация на акаунт