Част от двора е в плана на съседния имот

• 480
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте група, имам въпрос за определен имот и ако може да помогнете ще съм благодарен.

В нотариалния акт пише че имота има 520 кв.м. двор и УПИ 340 кв. м. Останалите 180 кв. м. са между съсед, където има ПС. По стария план на града (по комунистическо време) тези 180кв. м. искали да ги дадат на съседа (защото неговото място е малко УПИ 200кв. м.), той е имал определено време за да го купи (срока мисля че е бил до 2003), не го е взел и така си е останало вече дълги години. След консултация с общината и адвокат, казаха че тези 180кв, съседа вече без споразумение не може да ги вземе защото срока е минал.

Казаха ми че и по съдебен начин съседа не може да вземе тези 180кв. м. Само този с нотариалния акт за двор 520 кв.м. може да го ползва както си е в момента без да влиза в УПИ.

Дали някой има знания и опит с такива случаи. Ще се радвам на помощ. Благодаря от сега.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 00:42 от dobroutroo

# 1
  • София
Ако регулационната граница се разминава с имотната, ви трябва геодезист. Те си знаят процедурата, при нас имаше подобна ситуация,  но трябваше да вземем 30 кв м от нива с десетки наследници, абсурд да ги открием всичките.
Цялата работа отне към 6 месеца и под 1000 лв, но вероятно в различните общини е различно. Първо носихме мотивирано предложение от геодезиста, после общината със заповед разреши изменение на ПУП, входирахме проекта от геодезиста и след някакво време излезе вече истинската заповед.
Не се наемам с терминология точно какво изменение беше, така или иначе без специалист няма как да минете.

# 2
Аз не разбирам проблема. Явно не става дума за спорни граници, а за два съседни имота, като единият е бил малък и затова на собственика му е било дадено право да откупи част от големия имот. Той не го е направил в срок и е загубил правото. Което значи, че големият имот си остава както е по НА и толкова. Никой няма документ, с който да оспори това.

# 3
Викаш геодезисти , слагат ти колчетата и си до там където си .

# 4
Много често не съвпадат регулация и кадастър и има разлика между граници на ПИ и УПИ. Гледа се на какво си собственик по нотариален акт, обикновено за по-стари имоти собствеността е по кадастрални граници, на поземления имот, тъй като регулацията се въвежда по-късно, а може и да няма въобще регулация.

# 5
  • Далечният изток
Обратно, първо е регулацията. Кадастър много по-късно.
И аз не разбрах какъв точно е проблемът. Заснета в кадастрална карта е повече площ на съседа, а по-малка е на вашия имот? Или с вашия всичко е наред като граници и площ?

# 6
Обратно, първо е регулацията. Кадастър много по-късно.
И аз не разбрах какъв точно е проблемът. Заснета в кадастрална карта е повече площ на съседа, а по-малка е на вашия имот? Или с вашия всичко е наред като граници и площ?

Не мисля. Поземлените имоти, черните линии на кастъра са възникнали съобразно правото на собственост, границите обикновено следват някакви особености на терена, регулацията обикновено се прилага по-късно, тя цели правилни форми на имотите с определена площ и лице към улица, създава се ПУП, одобрява се се със заповед и т.н.

# 7
Мисля, че УПИ не може да намали квадратурата на площта Ви. Съседът не се е възползвал от възможността да купи 180 те квадратни метра, тя вече не стои под въпрос. Т.е. вашият имот си е 520 кв.м.
Ние имаме подобен казус с къщата ни на село. Нашият имот се състои от два парцела, но по нотариален акт границите са едни, а по регулация са други. Съответно на границите има построен гараж. Ако решим да влезем в регулация, ще трябва да съборим гаража, съотвено пък другата ни граница трябва да влезе в другия съседен имот. Така е, защото са решили по-късно да изправят имотите. Но за сега нищо не мислим да правим.

# 8
При урегулиране на поземления имот (ПИ към УПИ) могат да се променят границите и да се намаляват имотите до 30%, основно се прави за улици. Във вашия случай най-вероятно се отнема от вашия имот, за да се придаде към маломерния имот на съседа. Ако искате да дадете тези кв м на съседа, и той иска да ги купи, се продават при нотариус. Ако не искате да продавате и съседът не иска да ги купува, правите промяна на регулационната линия, това се прави от лицензиран геодезист. Тези важат само за съседските регулации, за уличната е различно. В повечето общини без да се приложи регулацията, не позволяват да се строи/ преустройва и тн, тъй че е по-добре да се оправят тези отношения.

# 9
  • Пловдив
Малко на кокошката и яйцето ми напомни въпросът кое е първо - кадастър или регулация. Кадастърът заснема собствеността, каквато е, регулацията може да я измени и измененията по регулация се отразяват в следващия кадастър. След 2001 обаче възможностите за изменение по регулация на границите на вече урегулирани имоти са само със съгласието на собствениците.

Може би проблемът е, че съседът оспорва на автора собствеността? Ако не, поправката на кадастъра става по административен ред. Ако оспорва - по съдебен.

Въз основа на поправената кадастрална карта би трябвало да се поправи и регулационният план (ПУП).

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 10:39 от Магдена

# 10
Много зависи дали за населеното място, за което става въпрос има влязла в сила кадастрална карта. При всички случаи ви трябва геодезист. Ако няма кадастрална карта и това място, което се придава към имота на съседа няма да се ползва от него, се прави процедура съгласно Парагрф 8, ал. 4 от ПР на ЗУТ, да мине регулацията по имотната граница и съответно това място ще е във вашия УПИ. Иначе, както са казали горе ще имате спънки при евентуално строителство. Ако има кадатсрална карта за имота се гледа дали има разминаване между регулация и карта и съответно ако има може да се направи проект за кадастъра, за промяна на картата или регулацията да мине по карта. Това най- накратко.

# 11
  • Пловдив
Според мен е без съществено значение дали за района има кадастрална карта. Където има, поправката на грешка, несъответствие, непълнота в нея става по реда на ЗКИР, където няма още кадастрална карта, има кадастрална основа на регулационните планове (кадастрален план), която кадастрална основа има същата функция - да заснеме имотите, каквито са. Грешка в нея се поправя пак по административен ред, ако няма спор за собственост ("спор за материално право") със съседа и той е съгласен с поправката. Ако има такъв - по исков ред пред съда.

Ако няма грешка в кадастъра, а само регулацията не е по имотната граница - аналогично, но ще се поправи само ПУП.

В първия пост не стана съвсем ясно какво се пита.

Общи условия

Активация на акаунт