Майски бебета 2025

• 936
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ох и аз нещо се обърках как да въведа следващ зеленчук след първия. Всеки казва различно, има в YouTube лекции на д-р Владимирова, която казва, че не е проблем всеки ден различен зеленчук, което за мен е голяма глупост и просто спрях да слушам..
Попаднах на руски педиатри, които казват, да се дава еднокомпонентно пюре при захранването и вече, като се въведат няколко зеленчука, за разнообразие могат да се смесват. Чат джи пи ти го питайте как да въведете жълтък и ще ви даде формула за 7 дни цяло яйце, така че не ми е надежден източник...
И сега, аз почнах с картофено пюре на слънчо. Доста добре се възприема. Искам да дам тиква и ми е странно след като е стигнала до цяла порция картофено пюре без дохранване с мляко, как да я върна на следващата седмица на 2-3 лъжички тиква и дохранване с мляко, докато пак направи цяла порция от него и така докато не въведа чисти пюрета?
Други мами дават 2 лъжички тиква и дохранват с картоф и уж така от картофа не би трябвало да има проблем. Обаче пък, ако бебчето не иска да го яде този картоф след тиквата?! Много е неясно, педиатърката не искам да я питам, че тя още утре мед би дала на детето ми, така че наистина почвам да изпадам в паника какво да правя..

# 16
Я да дам шанс на тази тема да видим дали няма да я поразмърдаме малко. Отначало си следя тази за априлските бебета, но така и не посмях да се включа, сега виждам, че си имаме и майска, но доста умряла. За вайбър абсурд да следя по 1000 съобщения на ден, имам доста по-приятни занимания. Та по същество, има ли мами, които са с алергични бебенца да споделят опит как захранват? Аз вече включих тиквичка, пащърнак, картоф, тиква, морков, батат и броколи. Като започнахме в началото на 5 месец. Аз също четох, че е хубаво отначало да се дава само от зеленчука който е нов за бебето и то по 2-3 лъжички, но след първите няколко зеленчука ми се стори абсурдно. Детето започна да яде по 120-130 грама пюре, как точно се очаква на всеки 2-3 дни да му давам само по 2 лъжички. И бързо се отказах, стори ми се глупаво. Около мен захранват както им падне, всеки ден нова храна. Аз чета, гледам, внимавам. И в карйна сметка реших и аз малко да забързам, особено след като гледах един уебинар на Бояна Петкова за захранването на алергични деца и обяняваше как точно една майка като започнала всеки ден с нов зеленчук и да не жали много детето, след няколко месеца нямало и помен от атопичния дерматит който го мъчело. Иначе най-разумен ми се стори методът на д-р Владимирова, обяснява много обосновано, с доказателства и проучвания, така че следвам нейната схема. Единствено заради алергията на детето не си позволявам всеки ден да вкарвам нов зеленчук, а чакам 2-3 дни. Заради проблеми със стомахчето, ние започнахме и оризова каша. По колко пъти акат вашите бебенца. Моето от един път на денонощие малко след захранването мина на по 6-7 пъти. Worried От утре мисля да включим и яйце. Чудя се кога да пробвам с цели парченца храна.

И нещо встрани от темата за захранването милили ли сте за Коледен подарък за детето. Не знам какво би било пододящо и полезно за възрастта, която ще са на Коледа.

# 17
  • Varna
Аз си чета априлската тема и от там черпя идеи и вдъхновения... Тука виждам, че няма да го бъде Satisfied
от Вайбър ме изритаха още от времето на бременеенето, не знам как смогват да четат и пишат толкова много другите майчета..

Та по въпроса с акото - моят ака по 1-2 пъти на ден. много съм доволна от вече стегнатата консистенция! Smiley

# 18
Хаха, да няма да я бъде, ами освен вече да се включваме при априлските бебета. Joy Просто си е друго те като са с месец напред не винаги мога да съпоставя пеавилно дали се развиват нещата при нас адекватно.  Значи все пак това акане при моето бебе не е съвсем нормално, сега остава да видим лекар който да ни вземе насериозно.

# 19
При нас пък, откокто захранвам акото стана веднъж на 2 дви и малко ме притеснява, но доколкото съм чела при кърмени бебета не било проблем. Иначе имам чувството, че тотално обърках нещата с това захранване, давах по 1 зеленчук на 3 дни, след това нов самостоятелно, вместо да добавям към стария и така порцията все още ни е малка.  Но се опитвам поне за това да не се напрягам, че и без това съм достатъчно тревожна.
По повод коледните подаръци, нямам никакви идеи, освен, че със сигурност ще поръчам някакво костюмче за снимки. Все пак бебчетата ни още ще са малки да разберат какво е подарък, но със сигурност положителните емоции покрай празниците ще им се отразят чудесно.

# 20
Eliel, не се притеснявай, нищо не ми изглежда да си объркала особено ако продължаваш да кърмиш. Важно е детето да е добре, да се чувства добре. Моето бебе доста време си акаше или по веднъж на ден или през ден и тогава беше супер. Така или иначе умишлено се казва захранване и млякото си остава единствена основна храна до 1-та годинка, а въвеждането на новите храни има за цел детето да свиква с нови вксове и организма му да се запознае с различните видове храни, а не да се наяжда с тях.

И на мен близки ми казват, че няма какво да му купувам подарък като не разбира, но това дете го чакахме толкова години и сякаш ми се искаше нещо символнично поне да има за него под елхата. Дори се чудех дали да не измисля нещо по-креативно, например да му пишем с баща му писмо всяка година или картичка с пожелание за новата година и някоя история с него или нещо такова, които като порасте да си чете и да стане като традиция.

# 21
S.G.C., идеята ти е страхотна. Веднага си представих тип свитък с принтирана снимка и история, като лична приказка. Аз съм много ЗА създаване на семейни традиции, нещо, което детето, а и възрастните, да очакват с нетърпение и да оставя хубави спомени. Една такава коледна традиция е страхотно начало.

# 22
  • София
Здравейте момичета!
Не се отказвайте от темичката, просто пишете, когато можете..споделяйте, хем ние ще си сверяваме часовника, хем за мамите след нас ще е полезно.
Аз започнах захранването на моята дъщеричка на 5 месеца и 1 седмица. До тук съм дала картоф, тиква, морков. Много се чудих как да го направя, но реших да миксирам след 1вия зеленчук, като леко увеличавам порцията. Някъде около 4 дни отнема до следващия. 2,4,1:1 и накрая цяло пюре давам. Тя не изяжда цяло пюре, те ако са от малките ок, но повечето са по 120+ грама. Яде, щастлива е и после й писва и се мръщи.
Това с тиквата го смятам за провал, тъй като ясно се вижда, че я обожава. Хубаво, ама сега трябва да въведа пащърнак. С тиква ли да въвеждам всичко, ми не става.. Трябва с картоф и няма да й хареса толкова, та ще видим как ще се случат нещата.
Аз да ви питам за кашите..
Като се вкарват, навсякъде ги слагат, като следобедна закуска и после се изместват за закуска. Обмислям, дали не е по-щадящо да я давам първоначално като закуска? Така няма да я местя после и да си знае детето.
Или има някаква наука зад това да се дава за следобедна закуска?

# 23
Сами, пащърнака на Бионино е супер сладък, аз като го опитах за първи път си помислих, че е ябълка. Не знам дали и на другите марки е така, но точно с него няма да имаш проблем. Аз от всички зеленчуци, които вкарах най-голям зор видях с картофа, защото той има много нишесте, лепкав е и по-гъст, но и аз правя домашни пюрета и докато нацеля консистенция....Направи ми впечатление, че не му харесваше в началото ако е по-гъсто пюрето, но сега яде всичко наред. Това с вкусовете за мен е малко ала бала. Моето детете заради рефлукс пие сироп Гастротус, който е супер сладък и си мислех, че заради него няма да иска да яде безвкусните пюрета, но си ги хапва всички зеленчуци с апетит. Та според мен си е до детете. И да ви обърна внимание, че е важно не толкова вкусовете на зеленчуците, ами какво им е действието върху храносмилателния тракт. Гледайте да редувате запичащ и разхлабващ зеленчук, че аз първите две седмици бях въвежадала само разхлабващи и беше страшно. Запичащи са картоф, морков, батат, праз и зелена чушка от зеленчуците. Иначе и ориз и банан.

Аз лично кашата я давам сутрин. Така беше на една от лекциите, които гледах и ми допадна идеята да е сутрин, особено за алергични деца, така ако детето е алергично към нещо ще се прояви в рамките на деня и ще има възможност да се реагира. Отколокото ако я дам следобед и да се чудя по нощите къде да търся лекари.

# 24
  • Varna
Значи първото хранене за деня да е каша? Или като междинна закуска я даваш (след мляко, преди обедното пюре)?

Айде ще се включвам и аз по-често, ще се радвам да си сформираме малка сплотена форумна общност! InnocentRevolving HeartsFlowers Bouquet

Я да питам аз, набелязали ли сте си неща. които да вземете сега от намаленията? Аз днес спонтанно купих една кошарка за игра Smile предстои ни столче за кола и се чудя за разни други дреболии... например ей това нещо, дето се слага на дръжката на количката, да ти топли ръцете Smiley мислите ли че си заслужава или ще си карате с нормални ръкавици?

# 25
Аз дори не съм разглеждала сайтовете, иначе винаги намирам какво да поръчам без да има особена нужда. При последните намаления взех столче за хранене, килимче и оградка за игра, та сега не се сещам. За количката ми се струва по-лесно с обикновени ръкавици, по-бързо се пуска и хваща. Аз се чудя за някакво по-топло космонавтче за зимата, че якенцата много се вдигат. Не знам как ще сме като стане студено, как да слагаме ръкавички като ръцете все са му в устата... но има време дотогава.

# 26
  • София
Въведох пъщърнака и наистина е сладък. На Hipp взех аз и имаше вкус на ябълка, понеже след моркова и тиквата им се бях отчаяла милото ми дете какви гадости яде 😆
Обаче не можем да направим цяло пюре още.. Яде максимум по 100 гр. Започва да бръмбальочи и до там. Още си допитва с млекце нашата.
Иначе дори с картоф, запекът трае 1/2 ден. Успее ли да изака кюлче🤭, нататък се отприщват нещата.

За намаленията, не, за бебето си имаме вече всичко. Не знам дали всички са наясно, че немският амазон доставят free до адрес в България, ако си над определена сума (нещо 49 Евро май беше) и има baby wishlist, който си правиш (регистрираш се, даваш термин, като малко мамене пада, понеже трябва да е от декември нататък, че иначе важи само 3 месеца тази опция) и то дава 15% намаление на всичко в baby wish list-a.
Така се обзаведох с килимче, кошара за пътуване, кошара за игра, столче за кола, разни лъжички, шишенца и тн. Доста по-евтино излиза от тук, но трябва да се внимава, че и те имат доста китайски неща, които в тему са няколко пъти по-евтини.
Аз чакам черен петък в Амазон, но за някакви си домакински неща🤭

Да ви питам, как са вашите бебоци със зъбките? На Вики ѝ растат долните 2 и ги виждам отпред на венеца, но още не са пробили. Сънят й стана по-накъсан и гледам, че си ги чела с одеалото или някоя играчка. Отказва биберони, разни гризалки й взех, но сега се е изринала, че е и яко лиготеч и с гризалките си раздора пъпчиците и става страшно.
Взех Камилия, някакъв гел за мазане на венеца също, но не знам дали вече да давам или като пробият малко..

Ох да, за малко да забравя. С ръкавици е по-удобно да бутаме, но с онези неща можеш бързо да реагираш за бебето, понеже доста по-лесно си вадиш ръцете от там.
Космонафтът е супер, ако не се налага да си някъде на топло с мъничето, например в заведение или на мол, по-удобно е с чувалче. Има такива, които са с цип и махаш горната част и си остава по нормални дрехи отдолу. То половината му яке е в чувала.

# 27
Sammy_west, много полезно за немския Амазон, благодаря, не знаех, че доставят до тук, сега почвам и аз едно разглеждане за домакински неща Grinning. Относно зъбките - при нас не виждам нищо още, но ръцете (и каквото друго хване) все са му в устата. Разбира се, гризалките, купени специално за това, не представляват никакъв интерес.
Ние с пюренцата, както бях писала, сме назад, но и много се разсейва като яде, 60 мл се ядат тоолкова време. То първо 5 мин поне доката разберем, че това е за ядене, после става лаком и почва да търси толко настървено, че цялата лъжица ще глътне, но след малко нещо в стаята се оказва по-интересно и пак забравяме да ядем. Накрая след около 60 мл просто вече не отваря устата и аз се отказвам. А така чакам момента, в който ще заместим 1 хранене и мама ще може поне 1 път в седмицата да излезе замалко сама.

# 28
Ние със зъбките бяхме много зле два, три дни подред. Едната вечер даже й дадох половин доза П@надол, защото не можеше да заспи. И при нас се виждат вече долните две предни зъбчета. Всичко е постоянно в устата, на гризалките чак се ядосва, с ярост ги хапе понякога. Взех охлаждащ гел и я мажа като видя, че е много зор пак. Гледам, че я поуспокоява, но за всеки случай поръчах и Камилия.
За захранването, сме на 50мл пюре, така каза и педиатърката, да не давам повече да не би да я отбия понеже е на кърма.
Каза, че вече може да почнем с месни пюрета и след това да включим и каши. 
Правихте/ще правите ли празненство за 6тия месец?
Аз ще викна само бабите и дядовците и ще поръчам половин тортичка, колкото за снимките.
Търся си банер на който да пише Половинка до годинка 😆 Знаете ли някоя страничка, която да прави такива или да сте виждали някъде готов?

# 29
  • Varna
И ние взехме столчето от немския амазон.

А я, като сме на тема намаления, споделете кога за последно сте получавали талони от ДМ бейби бонус? Надявах се скоро да има за пюренца, ама учи. Последно получих точно на третия месец на бебо.

Общи условия

Активация на акаунт