Двойно име на бащата?

• 2 275
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Но нали вече не е задължително да се слага ов и ав на бащино име, може на детенцето Йоан-Стоян да му е бащиното име.

Точно това дойдох да напиша, че -ов не е задължително. Ако звучи добре с Иоан-Стоян като бащино, това ви е вариант.
И за бебе момиче, и за бебе момче, вече не е необичайно такова бащино име.

# 46
  • Далечният изток
В какъв смисъл не е задължително "вече"?
Как така "вече"? Искате да кажете, че е нещо ново ли?
Ами не, няма такова нещо. Малко по-назад пуснах разпоредбата относно бащините имена. Последно изменение през 2004та. Я да видим къде пише, че наставки и окончания не са задължителни?
Да, има определени изключения, законът ги посочва, но не означава, че всички могат да си запишат детето без наставка.

# 47
AIDA, много мои познати са с деца, чиито бащини имена са без окончанията ов-ова. Дори и момичета така се записват. Не виждам проблем. А пък в чужбина масово хората са с няколко първи имена, изобщо няма какво да се обяснява кое е първото му име, човекът си казва кое му е първото име. В България децата ми са с бащино име на баща си, а първите имена са им две, а в Германия са си с три първи имена. Аз също в Германия си записвам бащиното име като второ първо име, по лични причини държа да си го запазя.
Но около мен много момичета има с бащино име "Георги" и "Александър", родени и растящи в България. При нас е било без проблем да запишем децата без всякакви окончания...не знам какви са наредбите, но е факт, че проблеми не се правят. И двете ми деца са родени в Майчин дом.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 11:30 от MariyaHris

# 48
  • Далечният изток
Хайде сега да ми кажеш твоят случай какво общо има с темата?!
Много момичета с тези бащини имена съм сигурна, че нямаш.

# 49
Синът и мъжът ми са с двойни имена. Детето е записано само с втората половина от името на бащата. Беше наш избор, за да не става прекалено дълго.

# 50
Хайде сега да ми кажеш твоят случай какво общо има с темата?!
Много момичета с тези бащини имена съм сигурна, че нямаш.

Аз нямам момичета с такова име, но имам дъщери на мои приятелки, чиито бащини имена са записани без "-ова". И това деца, родени и растящи в България. На моите деца, родени в България, също беше позволено да изберем формата на бащиното име.

# 51
  • Далечният изток
Да изберете, в рамките на закона, с това съм съгласна.
Ако бащата се казва примерно Роберт, бащиното име на момичето няма как да е с наставка -ова. Ще остане бащино Роберт. Много примери още могат да се дадат - Марио, познавам мъж Стивън - който е българин, Едуард, Ерик, Доминик и т. н.
Обаче ако е Георги, Иван, Стоян, не вярвам някой да разреши да се запише без -ова.

Бащата на твоите деца българин ли е?

# 52
Ами аз познавам ТОЧНО такива деца -- вместо Пенка (примерно) Александрова  Петрова "Пенка Александър Петрова"  и не е единичен случай и познавам с Александър, а и с други редови български имена. Познавам дете с бащино име Павел, без ов.  Би могло даже да се провери, че не са такава рядкост тези деца, а се позволява наистина често, поне в София не съм чула на някого да се прави проблем. Ясно е, че моят случай не е такъв, но говоря за деца с български бащини имена. Добавям, че чета, че се изисквало единствено молба, с която да се обясни защо. Нямам идея дали са писали молба тези хора или директно без молби са си записали децата така, но е факт, че няма кой в София да те принуди да ползваш наставка на бащино име.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 09:39 от MariyaHris

# 53
  • Далечният изток
Е как да няма, като има закон?!
Има си длъжностни лица по регистрацията, те са длъжни да изпълняват закона.
Ако става въпрос за изключенията, които самият закон посочва, тогава не се слагат наставки, но ако случаят не попада в изключенията, тогава са длъжни да запишат бащино и фамилно име с наставка.

Нямало кой в София.... Вие в София сте извън всякакви закони и наредби, добре.

# 54
  • София
Aida, права е жената, немалко такива имена има. На сестра ми включително децата са така записани, български са имената (не Пенка и Груди де), на родителите също български. Заради мода, не друго. Името на бащата си е българско и според мен не стои добре след момичешкото име, айде момчешкото бива, звучи все едно има две лични имена. Но те си знаят. Не съм чула да им е правен проблем със записването така.

# 55
  • До хладилника, който обичам
Законът дава право, така че хората се възползват. Още преди 25-7 години познато дете с баща Омуртаг беше записано като Име Омуртаг Презиме, а Омуртаг макар по-рядко срещано, си е българско и по-рано се записваха Омуртагов/а, Аспарухов/а и т.н.

# 56
  • Далечният изток
Ясно. В  София законите за нищо ги нямате, разбрах. Ако някой убие някого, законът който казва да не се убива, може и него да го прескочите. Имал желание някого да убие, убил го, нали всичко е по желание...

Няма изключение "мода" в закона, ама в София може и да има де, де да знам.

Законът НЕ дава право, може ли да ми посочиш къде законът казва - всеки има право да си записва презиме както иска?!

# 57
  • София
Аз разбирам възмущението ти, казвам просто как стоят нещата. Днес ще питам сестра ми дали е трябвало да дават някаква декларация, както Мария е писала по-горе. И да са давали, явно е чиста формалност.

# 58
И на моите деца бащиното име е без -ов/-ев. Баща им е чужденец. Аз исках без надставка, а баща им със, защото на италиански звучи абсурдно момиче да има второ мъжко име. За щастие в италианското посолство ни казаха, че може да ги регистрираме без бащиното име. Сега в българския паспорт са с три имена, а в италианския с две.

# 59
  • Далечният изток
За баща чужденец е ясно, попада в изключенията.

Общи условия

Активация на акаунт