Двойно име на бащата?

• 2 253
  • 69
  •   1
Отговори
# 30
След малко му пускам публично родослвоното дърво + информация от НАП за професиите на всеки член Smiley. Споделих, защото на жената и стана чудно името. Решили са хората да се придържат към традиционното, старомодното ако щеш - тяхна работа. Ние за нашите деца имаме друго разбиране - както всеки...

По същество - мисля, че до утре ще имам отговор от местното ГРАО!

# 31
Аз не попитах защо Вашия мъж са го записали така – това не ме вълнува, а кои са тези богослови, след като споделихте тази информация. Просто ми стана интересно. Както и да е.

По темата - преди време съфорумка сподели, че са  изискали от нея да изпише няколкото собствени имена на съпруга й – чужденец, катэ бащино име на детето им. Вижте тук, пост №91: https://www.bg-mamma.com/?topic=1063471.90.

Така че вероятно и от вас ще го изискат.

# 32
  • Далечният изток
Аз не попитах защо Вашия мъж са го записали така – това не ме вълнува, а кои са тези богослови, след като споделихте тази информация. Просто ми стана интересно. Както и да е.

Родителите му!

Съпруг чужденец пак няма нищо общо с темата...

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 17:26 от AIDA_N

# 33
И аз не виждам смисъла на Йоанн... а Иоан е създаден от двама богослови, които са съобразили, че библейското име Иоан се изписва с буква И, а не Й Thinking а пък произношението си е същото.

Ето малко примери в медията за изписването на името:

Е, тогава задай въпроса си на двамата богослови, защо питаш нас? Simple Smile
Както те кажат, така ще бъде.

# 34

Е, тогава задай въпроса си на двамата богослови, защо питаш нас? Simple Smile
Както те кажат, така ще бъде.

Я, моля!? И те какво общо имат според Вас?
Въпроса тук беше дали някой е чувал за подобен случай и какви са възможностите ...

# 35
Как какво общо имат??? Нали те са нарекли така сина си, при положение че много добре са знаели, че някой ден ще стане баща и че от неговото име ще се образува бащиното име на децата му?
Ама то се мисли преди, не след...

# 36
Значи или предполагате, че бъдещия дядо също е с двойно име, или че ТЕ са отишли до ГРАО да питат за нероден Петко :Д

Щом въпроса се задава тук...

# 37
  • Далечният изток
Кака дава идея да ги питаш като са си кръщавали сина, как са си представяли като стане баща той на свой ред и ще трябва да даде бащино име на детето си.

# 38
Кака дава идея да ги питаш като са си кръщавали сина, как са си представяли като стане баща той на свой ред и ще трябва да даде бащино име на детето си.

За съжаление техните представи не ни интересуват, защото нямат общо със законите, разбирате...

# 39
  • Далечният изток
А, така кажи...

Закон за гражданската регистрация
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.

# 40
Мисля, че е правилно Иоан-Стоянов или Иоан-Стоянова.
Както в историческите текстове се среща Иван-Асенова дъщеря или Иван-Асенов син.

# 41
  • До хладилника, който обичам
Ние имаме студент Иван-Александър Иван-Асен Иванов....
Съзирам пропусната възможност тук. Дано намери жена с фамилия Александрова или Асенова и поправи пропуска, като добави и нейната фамилия.

# 42
Аида, детето, за което дадох линк по-горе, е родено в България, щом в родилното  служителите са искали да го запишат с български окончания: Люкова Мариева и т.н. Вероятно майката и детето са български граждани, така че примерът си е съвсем на място.

# 43
И аз съм нарекла децата си с двойни имена, родени са в България. Не се бях замисляла за казуса, когато съм им измисляла имена Simple Smile) И двамата са с много дълги имена Simple Smile)  Интересно ми е решението, на което ще се спрете. Но нали вече не е задължително да се слага ов и ав на бащино име, може на детенцето Йоан-Стоян да му е бащиното име. Ние сме им сложили бащино име, но без ов и ав и в чужбина е като трето малко име Simple Smile). Мъжът ми е с немско име и никак не би звучало -ов накрая, та Йоан-Стоян като второ име, според мен не е лош вариант.

# 44
MariyaHris, особено ако е момче (надявам се, че поне то няма да е с двойно име), ще е много интересна комбинация с три лични имена.
Например Петър Иоан-Стоян Петров. После ходи обяснявай кое от трите всъщност е твоето...

Общи условия

Активация на акаунт