Двойно име на бащата?

• 2 271
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
Теоретично може да се получат доста тирета 😁
Анна-Мария Иван-Асенова Петрова-Георгиева

# 16
Със сигурност.

Може да отидеш в общината, в ГРАО, да попиташ длъжностно лице.

Аааа.... да!!! БЛАГОДАРЯ за размишляванките !

# 17
На мен лично ще ми е интересно как ще бъде разрешен казусът, без да се налага детето да се ражда в чужбина, за да се избегне двойното бащино име. Ще се радвам, ако авторката сподели след като Бебчо.се роди Днес двойните имена се срещат по-често. За момиче не е проблем, но ето, че при мъжете става проблем като решат да имат дете.
Струва ми се, че отговорът може би ще е Бебчо Иоан-Стоянов Петров (примерно) или Бебчо Иоанов Петров, като се изпусне второто лично име.

# 18
Вариант би могъл да е (ако в общината го приемат) бащиното име да се изпише без тире, тоест Йоанстоянов.
Например Емил Йоанстоянов Петров. По същия начин както баща, който се казва Венцислав, Бранимир, Мирослав етц, ще даде презиме на детето си Венциславов, Бранимиров, Мирославов.. Защото на практика горните имена са като двойни имена, но в българския език те са слели в едно име.

# 19
Да, и ние се надяваме при възможност да остсне само едното му име като бащинско... бебето го очакваме чаак Май 2026 😁 ако получа официална информация предварително ще пиша за любопитните!

Брата на мъжа ми отново е с двойно име с тире, само че и двете имена са дъъълги... там би станало истински сложно!

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 10:56 от verisumaz

# 20
Струва ми се, че отговорът може би ще е Бебчо Иоан-Стоянов Петров (примерно) или Бебчо Иоанов Петров, като се изпусне второто лично име.
На какво основание мислите, че на едното лично име му се полага полага наставка,  когато става бащино, а на другото не? И защо?

# 21
Може би за благозвучие? Ще видим какво ще отговорят от ГРАО, макар че едва ли в закона е точно предвидено. Тази ситуация с двойно име на бащата е сравнително нова.
Сещам се, че в началото на демокрацията имаше един Петър-Емил Митов и се чудех как ли е бащиното име на децата му.

# 22
  • Далечният изток
Люба Петър-Емил Митева се казва.

# 23
Реално законът приема Иоан-Стоян за едно име, така презимето ще е Иоан-Стоянов (ако е с ов). Не, не може да е само Иоанов, Стоянов, Иоан или Стоян без промяна името на бащата.
Ние имаме студент Иван-Александър Иван-Асен Иванов....

# 24
Наистина ли името е Иоан-Стоян, с И, а не с Й?

# 25
Наистина ли името е Иоан-Стоян, с И, а не с Й?

Наистина...

# 26
А таткото склонен ли е да промени името си по съдебен път, преди раждането на детето? 🙂

Така ще отпадне не само проблема с образуването на презиме, но и ще улесни целия живот на детето си. А и на внуците си, които трябва все пак да изписват тези имена.

# 27
Наши близки имаха сходен казус. На всичкото отгоре имената на таткото са много дълги. Остана вариантът като по-горе с Петър-Емил - и двете имена, с тире, както са по лична карта на бащата, но без наставка -ов. И стана примерно (не са същите имена, а сходни) Ева Александър-Божидар Петрова. Не са се обръщали писмено към ГРАО, каквото са им казали при записването - това.

Може би било интересно обаче да има официална кореспонденция по случая, аз бих направила запитване, ако имах такъв казус.

По отношение на Иоан, нищо не може да ме учуди, след като видях Йоанн. И двете имена са непроизносими за мен, но кой ли ме пита Smiley

# 28
А таткото склонен ли е да промени името си по съдебен път, преди раждането на детето? 🙂

Така ще отпадне не само проблема с образуването на презиме, но и ще улесни целия живот на детето си. А и на внуците си, които трябва все пак да изписват тези имена.

Нито сме го обсъждали, нито смятам да му задавам такъв въпрос неирончно Smile Името си е негово и неповторимо. А родителите му са вложили и техен смисъл - не е било, защото просто са модерни и ги кефи Laughing Така че не си го представям. А дай Боже това да е най-големия проблем на детето - името! Доколкото за внуците - могат да продължат с фамилното име на семейството (което не идва от дядото).

По отношение на Иоан, нищо не може да ме учуди, след като видях Йоанн. И двете имена са непроизносими за мен, но кой ли ме пита Smiley

И аз не виждам смисъла на Йоанн... а Иоан е създаден от двама богослови, които са съобразили, че библейското име Иоан се изписва с буква И, а не Й Thinking а пък произношението си е същото.

Ето малко примери в медията за изписването на името:

# 29
Кои са тези двама богослови, че ми стана интересно? Превеждам богословски текстове.

Общи условия

Активация на акаунт