Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 463
  • 803
  •   1
Отговори
# 765
Слабо е около коледа.
Моят съвет е веднага правите оглед за състояние. Изисквате максимално рано, максимално точно дата на изнасяне.
Веднага започвате огледи с дата на нанасяне.
Трябва да ви дадат достъп за огледи.
Според мен имате към 2 седмици, може и 3 с някакъв пазар.

# 766
Моят наемател е ок за огледи, докато е там - ще ползва апартамента само за офис ди пълното си изнасяне. Педант на тема чистота е, сигурна съм, че ще в добър вид, но не искам да го притеснявам. Имам и правило, че имот се предлага само, след като е напълно свободен (и почистен), по никакъв начин не трябва да св усещане присъствие на сегашен наемател, било то само и парфюма му.
Ще пусна обява седмица преди изнасянето, ще организирам огледи веднага след изнасянето му. Така ще имам няколко дни да видя има ли интерес или не, как е пазарът, за да реша и дали да действам с АирБнб. Поне тая платформа промотира нови имоти, имам добър рейтинг на друг имот, така че може и да не е чак толкова лошо.

# 767
Периодът след 15 дек, че и от по-рано е най-слабият в годината.
Поне пуснете обява от сега, че да видите пазара сега. А не седмица преди изнасяне.

# 768
Да, пуснете си обявата, след обаждане обяснете че огледа ще е след почистване. Може да си запазите огледи с който има сериозен интерес. Периода наистина е малко тегав, най вече заради еврото.

По казуса с рускинята, аз не бих се навила. Колко пари предлага за регистрацията, и какъв период ще се води регистрирана?

# 769
И аз съм сега да се пусне обявата. Посочва се в нея свободен от...дата х.

# 770
  • Бургас
Аз не виждам абсолютно никакъв проблем в тази регистрация.
Винаги може да се отрегистрира.
Сума ти народ се води регистриран къде ли не. Включително гости, познати, приятели.
Аз бих направила тази услуга, но ако жената се притеснява, да не го прави.

# 771
Привет, във вашите договори какъв срок посочвате за връщане на депозита ако всичко е наред? Би следвало да е поне 1 месец след освобождаването на имота за да излязат сметките, благодаря ви

# 772
Аз не виждам абсолютно никакъв проблем в тази регистрация.
Винаги може да се отрегистрира.
Сума ти народ се води регистриран къде ли не. Включително гости, познати, приятели.
Аз бих регистрирала човек, ако го познавам, и знам че не се занимава с нещо криминално.
И не бих взела пари, ако е мой близък. Но казуса май беше друг.

# 773
  • София

И аз така. Даже по-скоро бих го направила като услуга, отколкото за пари. Виж, някое руско лакомство не бих отказала в замяна Simple Smile

# 774
  • Варна
Привет, във вашите договори какъв срок посочвате за връщане на депозита ако всичко е наред? Би следвало да е поне 1 месец след освобождаването на имота за да излязат сметките, благодаря ви

Връщам каквото остане депозита на момента като предават жилището обратно. Ток и вода изчислявам с разликата от показанията в последните фактури и това, което показва електромера и водомера към момента, умножено по актуалните крайни цени за битови абонати, плюс ДДС, както си смятат дружествата в техните фактури. ТЕЦ нямаме никъде. Чисти и бързи сметки.

# 775
  • Бургас
Аз нямам срок, но като започна да ме притеснява щерката, четох бая съдебна практика по темата. Един месец е разумен срок за описване и възстановяване на щети, макар че сметките излизат дори по-късно. При нас тя напусна на 20 юни, а сметките за юни излизат в края на юли, началото на август.
Фиксирай в договора "след излизане на сметките за комунални услуги за месеца на напускането".

# 776
Водя преговори за отдаване на чисто новия 3 -стаен с една двойка и там беше поискано да им върна депозита веднага с освобождаването, което няма как да стане, както и да им върна 1 наем от депозита при направена адресна регистрация и втория при отписване - аз съм сложила в договора че депозита се връща в пълен размер само след отрегистриране в рамките на 1 месец от освобождаването.
И като започнаха едни коментари на въпросния, комуникацията тече по вайбър след повторен оглед днес, директно без брокер са, адски нагли наистина - искат да купя телевизор, добре казах но да бъде смарт, казах добре, 32 инча ще взема, не искали 32 инча малък бил, поне 40 инча да бъде и куп други претенции, помещението е 26 кв.м. хола при ширина 310 см

И да допълня че бързат да се нанасят и аз тичам мъкна и обзавеждам втората спалня за да успея и да отговоря на техните нужди виждаш ли.
Купих леглото от икеа черното метално тапицирано, което ми препоръча Диди тук, от икеа страхотно се получи, бял гардероб и скирн от Бриколаж, бюро и стол Юск, ще пусна снимки от стаята щом финализирам - останаха ми дребни неща да купя и да тегля един парцал.

В резюме исканията на тези, с които преговарям в момента бесарабски българи двойка бременни: смарт тв 40 инча, връщане на депозита веднага при освобождаването в пълен размер, ако има адресна регистрация връщане на 1 наем от депозита и втория при отписването, огледи да се правят само през последната седмица от предизвестието ако решат да напуснат имота, а в договора е написано през целия месец, матрака щял да бъде за смяна след 1-2 години и прочие коментари, единия матрак е покет с 5 г. гаранция, другия който взех днес от матраци.бг е с 20 г. гаранция, протектори съм купила, и да сменям след 1-2 години

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 23:49 от Moderator3

# 777
Точно след като излязоха и плати сметките върнаха депозита на сина ми от първата квартира. В договора не беше упоменат срок. Контактува с агенция, собственика на апартамента беше в чужбина.

# 778
  • София
Благодаря за отговорите по моя въпрос.
Ситуацията е сложна - в Бг. разрешават да живеят само  руснаци-пенсионери. Сина и семейството му са към 40 год. и имат отказ за БГ, защото са работещи. В Сърбия пък дават временен подслон на работещи руснаци, но отказват на пенсионери/нямало полза от тях/ . Та лелята/професор, към 68 г. преподавател/ще живее с тях в Белград, но за само 29 дни - уж на гости. Трябва да излезе извън границата, да преседи няколко дни в София и после да се върне. А за да има постоянен престой тук - трябва някой да даде документ пред Миграция. Уверяват я, че няма да се нанесе в необитаемия имот, ще бъде на хотел. Искат да се направи нотар. заверено пълномощно с адреса и копие на НА, предлагат да си платят за услугата.
Аз я посъветвах да не се занимава, че не се знае знае ли се...
Имам лош исторически опит с имоти на дядо ми преди и след 1944 г., населени доброзорно първо от германци, после от руснаци.
Но тя пък иска да вземе някой лев, да си помага зимата.
Казах и да иска 1000 Е и като се отпише рускинята да върне 200 Е.
Но и Деборана е права - трябва си сериозен договор. Че да не искат после семейно да се настанят в панелката и.
И да съм по темата на темата -
В началото на декември и аз ще осиротея от към наематели.
Мисля да ги изчакам да предадат ключовете, да видя какво има да се оправя, да се купува и да го стягам по празниците. Не ми е спешно, то и майстори да намеря - няма да им  се работи по празниците. А ние с ММ сме с ръце, завряни ....

# 779
  • София
Явно тази регистрация, за която става дума, не е регистрацията в общината, а регистрация в Дирекция "Миграция" на МВР. При нея няма отписване, веднъж направена, остава завинаги, вписана в разрешението за пребиваване на чужденеца. Поне така ми обясниха, когато направих на мой наемател французин; изискването беше да има договор за наем и декларация за моето съгласие.

Общи условия

Активация на акаунт