Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 8 367
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
Може от невролог, от ревматолог, от ортопед. Но и ЛЛ може да дава направления също. При това всеки месец.

# 211
В Супердок виждам, че има отделно лекари-физиотерапевти. Т. е. мога да поискам от личния лекар едно направление за ортопед и едно за физиотерапевт?

Дева, Мибобо, благодаря!

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 13:11 от Анонимен

# 212
Имам болка в лявото ребро, възможно ли е от подагра да ме боли понякога там? Мислех, че е от дебелото черво, но като натиснах долу реброто, усетих, че болката идва от там.

# 213
По-добър вариант е да се тръгне от ЛЛ ако се знае проблема. В случая за ортопедичен проблем - първо си взех направление от ЛЛ за ортопед. Трябваше ми протокол за ортопедични обувки. Той ми даде такъв и след молба от моя страна ми назначи физиотерапия. Правят 7 сеанса по 3 процедури, които назначава лекаря от физиотерапията. След края им обаче в този случай той не може да ви изпрати на специалист.
Ако си вземете направление от ЛЛ за физиотерапия и направите въпросните 7 процедури, той при реакция от ваша страна, че не сте се повлияли напълно, може да ви изпрати на специалист и той да ви назначи още един курс на физиотерапия.
Също може ЛЛ в следващ месец да ви даде направление с друга диагноза.
След като ортопеда през септември ми назначи физиотерапия за гонартроза, сега ЛЛ ми даде направление за радикулит и започвам втори курс. С физиотерапевтката се разбрах да ми назначи процедури за колене и кръст.

# 214
Ортопеда може да даде направление за физиотерапия.

# 215
Миналата седмица приключих 7 дни физиотерапия. Казах на личната, че от май ме боли рамо и тя каза: "Ами да те пратя на физиотерапия?" и ми даде направление. Отидох в сектора за физиотерапия, минах през лекар, назначи ми по три процедури в течение на 7 дни и това е. Процедурите не помогнаха 😂 на третата ме заболя повече и така е и до днес.

# 216
Е, ти знаеш, че може да бъде реакция. Нормално е.

# 217
Знам, ама не минава и дни след последната процедура. А нощем стана по-зле.

# 218
Мажи с нещо, пий Милгама Н. Ти знаеш.

# 219
  • Sofia
Здравейте, да ви питам - наскоро изкарахме нещо с мъж ми. Той беше с температура в по-тежко състояние. При мен имаше хрема и течащ нос в продължение на 3-4 дена и това беше всичко. Пила съм Синулан за 3 дена (по 1 на ден) и единя ден пих Тайлоу хот прахче, че ми беше една идея по-зле. Тези неща в рамките на сряда-събота. Днес ми се наложи да пусна кръвни изследвания, понеже съм със спондилоартит на Плакенил и трябваше да проследят как вървят чернодробните и възпалителните маркери, понеже утре съм на преглед. АлАТ ми е завишен над нормата и стига до 45, като нормата е до 33. Плакенила го пия вече над 2 месеца и не бях имала проблеми с него при първото изследване. Дали това покачване в АлАТ- а може да се дължи на въпросната настинка и Синулан/Тайлоу Хот-а?

# 220
Ако сте карала КОВИД, да.
И аз имам завишени стойности, на други показатели, но за чернодробните е характерно след КОВИД. Аз пусках скоро асат и алат, нормални бяха, сега не виждам смисъл, ще паднат, ако са високи.
Пуснах Д димер и феритин. Високи са.

# 221
Имам болка в лявото ребро, възможно ли е от подагра да ме боли понякога там? Мислех, че е от дебелото черво, но като натиснах долу реброто, усетих, че болката идва от там.

Побутвам си въпроса.

# 222
  • Sofia
Много възможно и това да е било. Не сме изследвали, но така си мисля. Високи са АлАТ, CRP и съвсем леко MCV имам и някакви левкоцити в урината (това все са изследвания, които правя на всеки 1-2 месеца от началото на терапията с Плакенил). Не съм се чувствала много зле или нещо, но това е положението. Мерси, дева.

# 223
И аз не съм била зле, нито съм пила лекарства, но самия вирус прави поразии.
Преходно е.

# 224
jof Подаграта не засяга гръдния кош. Според мен е от неправилна стойка.

Общи условия

Активация на акаунт