Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 8 353
  • 290
  •   1
Отговори
# 240
MCH и MCHC се гледат

# 241
За синузит на мен са ми правили рентген на главата, така се видя.

# 242
  • Бургас
При ниски MCV се счита за анемия.
Освен това чернодробните ензими са завишени.
Прекарали ли сте вирус наскоро?
Ако имате обилна менструация заради миома също може да се отчете анемия.

# 243
  • София
Интересно, защото на мен MCV е нормално и анемия все пак си имам...Затова и попитах как се разбира.

# 244
Не е казано да са извън норми чак, но ако са ниски (на долна граница) MCH и MCHC сочат ниско желязо, а когато са към горна граници или високи - дефицит на В12 или фолиева

# 245
Благодаря, бях с болно гърло седмица преди изследванията. Пия лекарства за кръвно. Не ям мазно, но и диета не пазя. Може да имам някаква форма на наследствена анемия лека. Обичам сладкиши, смятам да намаля/спра/ готовите такива.

# 246
Здравейте Simple Smile

След настинка, вероятно вирус, носът ми остана запушен (от средата на август месец насам).

Правих си тест, беше отрицателен за всеки от гриповете + КОВИД. Посетих УНГ и ми каза, че положението в 2-те ноздри било коренно различно - в едната ноздра съм имала подута конха, която явно спира притока на въздух, а в другата ноздра съм имала възпалена лигавица. Има секреция, но е толкова гъста и толкова малко се стича, че е почти невъзможно да издухам нещо. Получават се като корички, които запушват ноздрата.

Никога в живота си не съм имала алергии, за по-сигурно минах през алерголог, който също потвърди, че нямам.

Лечението ми включваше впръскване на кортикостероид Avamys, антибиотични капки Тобрадекс (защото носния секрет показа наличието на Стафилококи, излекуваха се впоследствие), промивки с морска вода Sterimar, капки Низита за заздравяване на лигавицата и Цикатридина маз. Тъй като лечението не успя да отпуши носа ми, решиха да ми сложат и инжекция Дипрофос, от която почти не се усети ефект. 

Казаха ми, че имам и леко изкривена носна преграда, която в момента допълнително пречи на ситуацията.

Никога не съм имала проблеми с дишането, дори не знаех че имам изкривена носна преграда, а думата "конха" не бях чувала преди да ми се случи това.

До момента никой не е открил дразнителя, който причинява подуването и секрецията... Струва ми се, че и всички операции на света да си направя, ако този дразнител продължи да съществува, няма да има значение дали имам изправена преграда и изрязани конхи, защото носът ще се запуши от секреция например и пак няма да мога да дишам.

Моля, ако някой е имал подобно преживяване и се е излекувал, да сподели мнение. Simple Smile

Ще се радвам, ако препоръчате УНГ в София, взех направление вчера и искам да ми направят някаква снимка на синусите, да видим дали ще излезе нещо от нея.

# 247
  • София
При мен конхите са така, но заради ринит и то хроничен. Аз имам една операция като дете, която се водеше каутезиризация. към днешната дата конхите са възвърнали предишният си размер. Аз бях при д-р Константин Борисов преди няколко месеца и той ме посъветва да направя интервенция с лазер за намаляването им. Безкръвна е въпросната "операция" и е за ден. Не се лежи в болница и т.н. Лошото е, че не помня точно към кой ме насочи и какъв вид лазер беше.
Може да си запазите час и мисля, че ще обърне внимание и ако има нужда от нещо такова ще Ви насочи.

# 248
Лазерът е буквално вълшебен! Но... при мен ефектът от терапията с него продължи до първата сериозна настинка с хрема и край, всичко се върна в изходно положение. Аз съм с хроничен алергичен ринит.

# 249
  • София
О, значи няма шанс нещата да се подобрят трайно?

# 250
При мен не се получи. Но след 10 процедури с лазер бях като нов човек и почти година живях, и дишах нормално, и след това такова възпаление от тежка хрема направих, че след като премина, просто нещата си бяха по старому, за съжаление... И така до днес.

# 251
  • София
Аз след каутеризацията успях около година да дишам нормално и после всичко беше по старо му. Иначе казват, че до 5г. уж е ефекта. Иначе за мен нормално е различно със сигурност вече.

# 252
Благодаря, бях с болно гърло седмица преди изследванията. Пия лекарства за кръвно. Не ям мазно, но и диета не пазя. Може да имам някаква форма на наследствена анемия лека. Обичам сладкиши, смятам да намаля/спра/ готовите такива.

Високите триглицериди са от сладкото и другите въглехидрати, не от мазно. Тях трябва да минимизираш.

# 253
edinkova, за съжаление, никой тук не може да ти каже от какво произтичат проблемите с носа ти и как да ги решиш. Simple Smile Може в някакъв момент ситуацията да се подобри от само себе си, щом смяташ, че неуредиците се дължат на прекарания вирус.
Иначе, ако желаеш, консултирай се с д-р Георги Кукушев - на мен преди време не ми свърши никаква работа, но е доста хвален специалист точно в тази област. Неудобството е, че работи само на частно и е малко тегаво да си запишеш час при него (поне доскоро трябваше да звъниш на личния му номер, но той често няма възможност да вдигне и става дълга и широка).
Във всеки случай, ако конхата / раковината не се свие от само себе си, ще трябва да преминеш през лека интервенция, за да намалят обема ѝ. Дори не бих могла да го нарека операция.
Секретът пък може все още да се дължи на вируса - та, за това просто трябва да изчакаш още малко и да се наблюдаваш.

При мен конхите са така, но заради ринит и то хроничен. Аз имам една операция като дете, която се водеше каутезиризация. към днешната дата конхите са възвърнали предишният си размер.
Доста време е минало оттогава. Защо не предприемеш нова интервенция?

Лазерът е буквално вълшебен! Но... при мен ефектът от терапията с него продължи до първата сериозна настинка с хрема и край, всичко се върна в изходно положение. Аз съм с хроничен алергичен ринит.
При мен не се получи. Но след 10 процедури с лазер бях като нов човек и почти година живях, и дишах нормално, и след това такова възпаление от тежка хрема направих, че след като премина, просто нещата си бяха по старому, за съжаление... И така до днес.
Съдейки по горните 2 поста, да не би с I.R. да говорите за различен тип манипулации? Как така 10 процедури с лазер? Субмукозната редукция на част от конхите се извършва еднократно и, както е посочено по-нагоре, предполага се, че ефектът от нея трябва да е траен. Поне няколко години, ако не и "до живот".
Аз също трябва да правя, само да измисля къде. Притеснявам се, понеже е много важно, който извършва процедурата, да не засяга повърхността на самите конхи - наложително е да се работи изцяло под мукозната лигавица, за да не се нарушат функциите ѝ.

По-назад имаше питане за диагностика на Синузит - най-добре е чрез скенер, защото рентгенът се случва да пропусне наличието на това състояние.

# 254
  • София
Защото става въпрос за пълна упойка Simple Smile Говорим за различни манипулации то си пише. Аз споделям, че съм правила каутеризация, а другият потребител споделя за лазера. Мен преди няколко месеца ми предложиха лазер, но ако след година пак ще е също положението няма голям смисъл да се подлагам.

Общи условия

Активация на акаунт