Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 624
  • 772
  •   1
Отговори
# 765
Повече е облъчването със скенер. На нашето отделение по образна диагностика имаше картинка с различните видове облъчване. И за колко време се изчиства. Не е малко.

К.И., не видях имаш ли чернодробни ензими, бъбречни показатели? И всъщност освен тази периодична Т, имаш ли някакви други оплаквания?
нямам други изследвания, всичко си пускам на своя глава,може би трябва чернодробни и бъбречни. Личната ме неглижира.
Когато отмине периода с температура (2-3 дни ) се чувствам много добре, без никакви фрапиращи болежки.

# 766
Тогава си пусни чернодробни ензими, ГГТ, алкална фосфатаза, креатинин, феритин.

# 767
  • Бургас
Някой от вас имал ли е тромб на крака и какво е било лечението ви?
Спокойно, не питам с цел самодиагностика и самолечение. Искам да си сверя часовника относно предписано лечение на мой роднина.
Може и на лично да ми пишете, за да не разводняваме темата.

# 768
Стегната ластична превръзка и аспирин, докторът беше възрастен лекар от Пирогов, и каза движение и пазене. Но при вдигане на тежко се откъсна тоя тромб и нещата станаха доста по-сериозни - БТЕ. Болница и хепарин на перфузор... И от тогава първо Синтром дълги години, сега Ксарелто. По време на възпаление много помагат компресите със студен риванол. Слагаш на голямо парче памук, лепваш на зачервеното и топло място, и обуваш ластичния чорап над него. Като се стопли и поизсъхне - пак същото.
Нещата не са никак безобидни... Сериозни мерки трябват!

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 00:30 от DiaMia

# 769
И аз така знам. Компресиращ чорап и разреждащи. Съдов хирург трябва да каже какво точно.

# 770
Някой от вас имал ли е тромб на крака и какво е било лечението ви?
Спокойно, не питам с цел самодиагностика и самолечение. Искам да си сверя часовника относно предписано лечение на мой роднина.
Може и на лично да ми пишете, за да не разводняваме темата.

Много зависи от тромба, какъв е, колко голям, колко голямо е възпалението,  в коя вена. Ако е подкожна и няма опасност да потегли, мисля, че беше движение. Ако е ДВТ, задълвително почивка, без движение, кракът да е на по-високо от сърцето. И антикоагуланти, обикн. фраксипарин инжекции. Също и компресиращ чорап.

# 771
  • Бургас
Аспирина не се ли предписва за превенция, т.е. да не се образуват тромби. Или може да разгражда вече образуван тромб?
Аз доколкото разбирам има 2 вида лекарства - едните само предпазват, а другите ги разграждат. Или се лъжа?

# 772
Аспиринът не е първи избор при тромб. Има 2 вида - антикоагуланти, които "разреждат" кръвта и антитромботични, които "разграждат" тромби. Не се комбинират заедно.  Аспиринът е от втората група. До колкото ми е известно, вторите май действат повече, когато е в артериите, но не съм сигурна.
За превенция при риск, се ползват различни лекарства от една от двете групи. Лекарите си знаят кое и защо избират.

Общи условия

Активация на акаунт