Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 958
  • 781
  •   1
Отговори
# 765
Повече е облъчването със скенер. На нашето отделение по образна диагностика имаше картинка с различните видове облъчване. И за колко време се изчиства. Не е малко.

К.И., не видях имаш ли чернодробни ензими, бъбречни показатели? И всъщност освен тази периодична Т, имаш ли някакви други оплаквания?
нямам други изследвания, всичко си пускам на своя глава,може би трябва чернодробни и бъбречни. Личната ме неглижира.
Когато отмине периода с температура (2-3 дни ) се чувствам много добре, без никакви фрапиращи болежки.

# 766
Тогава си пусни чернодробни ензими, ГГТ, алкална фосфатаза, креатинин, феритин.

# 767
  • Бургас
Някой от вас имал ли е тромб на крака и какво е било лечението ви?
Спокойно, не питам с цел самодиагностика и самолечение. Искам да си сверя часовника относно предписано лечение на мой роднина.
Може и на лично да ми пишете, за да не разводняваме темата.

# 768
Стегната ластична превръзка и аспирин, докторът беше възрастен лекар от Пирогов, и каза движение и пазене. Но при вдигане на тежко се откъсна тоя тромб и нещата станаха доста по-сериозни - БТЕ. Болница и хепарин на перфузор... И от тогава първо Синтром дълги години, сега Ксарелто. По време на възпаление много помагат компресите със студен риванол. Слагаш на голямо парче памук, лепваш на зачервеното и топло място, и обуваш ластичния чорап над него. Като се стопли и поизсъхне - пак същото.
Нещата не са никак безобидни... Сериозни мерки трябват!

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 00:30 от DiaMia

# 769
И аз така знам. Компресиращ чорап и разреждащи. Съдов хирург трябва да каже какво точно.

# 770
Някой от вас имал ли е тромб на крака и какво е било лечението ви?
Спокойно, не питам с цел самодиагностика и самолечение. Искам да си сверя часовника относно предписано лечение на мой роднина.
Може и на лично да ми пишете, за да не разводняваме темата.

Много зависи от тромба, какъв е, колко голям, колко голямо е възпалението,  в коя вена. Ако е подкожна и няма опасност да потегли, мисля, че беше движение. Ако е ДВТ, задълвително почивка, без движение, кракът да е на по-високо от сърцето. И антикоагуланти, обикн. фраксипарин инжекции. Също и компресиращ чорап.

# 771
  • Бургас
Аспирина не се ли предписва за превенция, т.е. да не се образуват тромби. Или може да разгражда вече образуван тромб?
Аз доколкото разбирам има 2 вида лекарства - едните само предпазват, а другите ги разграждат. Или се лъжа?

# 772
Аспиринът не е първи избор при тромб. Има 2 вида - антикоагуланти, които "разреждат" кръвта и антитромботични, които "разграждат" тромби. Не се комбинират заедно.  Аспиринът е от втората група. До колкото ми е известно, вторите май действат повече, когато е в артериите, но не съм сигурна.
За превенция при риск, се ползват различни лекарства от една от двете групи. Лекарите си знаят кое и защо избират.

# 773
  • Sofia
От известни време ме боли зад коляното, на сгъвката, усещам дърпане и болка, която понякога стига до средата на бедрото отзад. Това е сутрин след като стана и малко по малко отшумява. До към обяд като се движа. Четох, че било тендинит (възпаление на сухожилието). Пия нурофен за болката, но се чудя да ходя ли на лекар, сериозно ли е, или ще отшуми от само себе си. Какво да правя. По принцип цял ден работя седнала, но може да е и от годинките - на 57 съм.

# 774
По-добре го мажи с нещо - индометацин, фастум гел, или зеления гел на Кройтерхоф.

# 775
Момичета, запознати ли сте с е.коли открита в еякулат и как би повлияла плодовитостта при мъж? Обратимо ли е ако има негативни последици и евентуално лоша спермограма клед лечението? Брат ми лежа в болница 5 дни с инфекция, казват че бил пред сепсис или в начален стадий,,единият тестит подут брутално, адска болка ЦРП било 250, вчера вече беше 55. Още две седмици ще е на антибиотик. После ще пуска изследвания.

# 776
Обратимо е, особено с това подобряване на CRP

# 777
На плодовитостта едва ли влияе, но е много упорита бактерията и трябва много да внимава за в бъдеще.

# 778
И аз не вярвах, но четох, че това е една от инфекциите, причина за безплодие при мъжете, а и докторът му е казал, че вероятно ще има отражение, доколкото разбрах. Не му се говори много сега, а пък аз го мисля и ми се иска да имам информация и да му бъда подкрепа и да му помогна да е положително настроен, знам какво е да мислиш, че може би няма да имаш твои деца и някои лекари как с лекари ръка правят разни изказвания и заключения, а в момента гушкам бебето ми на почти 1г. Та събирам полезна информация, надявам се положителна. Благодаря ви за коментарите!

# 779
Ето каква е информацията, от ИИ:
Цитат
Наличието на E. coli в еякулата рядко води до трайно (необратимо) безплодие, ако се диагностицира навреме и се лекува правилно. В повечето случаи след успешното изчистване на бактерията параметрите на спермата се подобряват значително.

Общи условия

Активация на акаунт